Nyheter


Ralph og Carter Stanley.

Ralph Stanley runder av

Den 86 år gamle bluegrass-veteranen Dr Ralph Stanley legger i oktober ut på en tolv måneders – 80 konserter – avskjedsturné i USA. Turneen er oppkalt etter låta han kanskje er mest kjent for og er døpt "Man Of Constant Sorrow Tour: The Dr.’s Farewell".

Stanley er å høre på over 170 album og på sin banjo har han spilt bluegrass og opptrådt kontinuerlig siden 1946. Fram til 1966 sammen med broren Carter (gitar) som the Stanley Brothers og gruppa deres the Clinch Mountain Boys (mandolin og fele), oppkalt etter stedet der brødrene var født i Virginia. Spesielt de 22 låtene brødrene spilte inn for Columbia Records i løpet av tre år fra 1948 regnes som bluegrassklassikere. Høsten 1966 ble Carter syk og han døde 1. desember samme år, 41 år gammel.

Ralph Stanley har helt opp til nå holdt det gående sammen med the Clinch Mountain Boys. Gruppa har gjennom tiden hatt mange forskjellige medlemmer og Ricky Skaggs er kanskje den mest kjente. I 2000 fikk karrieren et bratt oppsving med Stanleys framføring av "O Death" på soundtracket til filmen "O Brother, Where Art Thou?".

"Man of Constant Sorrow" med The Stanley Brothers på YouTube. (24.9.13)Dave Edmunds god i Trøndelag

"Dave Edmunds spiller som om ingen ting har skjedd siden 1979, som om Chuck Berry var fra Wales", skriver adressa.no etter Dave Edmunds’ konserter i helga på henholdsvis Royal Garden i Trondheim og i Sætervika i Nord-Trøndelag.

Se også nyheter for desember 2012, "Dave Edmunds på Skandinaviaturné". (23.9.13)Slutt for Peter Berry & The Shake Set

Lørdag 12. oktober spiller Peter Berry & The Shake Set avskjedskonsert på Crossroad Club i Oslo. Siden tidlig på 2000-tallet har kvartetten vært tro mot tidlig 60-talls beat- og instrumentalmusikk. Det vil være galt å si at samtiden har innhentet dem, men konserten markerer likevel et vemodig farvel med Norges suverent beste beat- og piggtråd-band, og slutten på et aldri så lite pop-eventyr.

– Vi er ikke uvenner, eller noe dramatisk. Det er summen av flere ting som gjør at det føles bedre å avslutte mens vi har noe å gi framfor å gjenta oss selv til både vi og de som hører på blir lei, sier Peder Bernhardt – Peter Berry – til ROCK.

Samtidig benytter de sjansen til å gi ut en singel med de to låtene som egentlig skulle komme på en split-ep med The Rapiers (se nyheter for november 2011, "Mer snadder fra Peter Berry & The Shake Set"). The Rapiers bruker imidlertid så lang tid på sitt prosjekt og The Shake Set ser ingen vits i å gi ut ting etter at de har lagt opp.

Med over 40 treff i søkefeltet på forsiden av ROCK er Peter Berry & The Shake Set den mest omtalte norske gruppa her i ROCK.

ROCK-omtale av Peter Berry & The Shake Sets plater.
Målet var Toe Rag og et lasteplan (20.9.13)


Deke Dickerson har i én uke vært i studio med Los Straitjackets. (19.9.13)Jerry Lee Lewis: "Southern Roots"

I tre dager i september 1973 spilte Jerry Lee Lewis inn i Trans Maximus Studio i Memphis. Resultatet kom på albumet "Southern Roots". Et stjernegalleri av musikere var med: Steve Cropper, gitar, Donald 'Duck' Dunn, bass, Al Jackson Jr, trommer – alle fra Booker T. & The MGs – i tillegg til Carl Perkins og Tony Joe White, begge gitar.

"Southern Roots" hadde originalt ti låter da den kom i 1974. Bear Family Records har gitt ut en 39-spors dobbel cd fra studiobesøket og med et 32-siders hefte inni. Utgivelsen ble nylig anmeldt på rootsy.nu, anbefalt lesing. (19.9.13)Mac Curtis er død

Mac Curtis – Wesley Erwin Curtis Jr – ble født i 1939 i Fort Worth, Texas. Han ble skadet i en bilulykke i august og døde av skadene mandag 16. september, 74 år gammel.

Som ung hillbilly med sans for svart rhythm’n’blues og påvirket av det som skjedde i Sun skrev Curtis under for King Records som ga ut hans første singel "If I Had Me A Woman" i 1955. Han ble aldri noen stor stjerne i hjemlandet, men King-låter som "Half Hearted Love", That Ain’t Nothin’ But Right", "Little Miss Linda" og "You Ain’t Treatin’ Me Right" ble satt stor pris på av rockabillyfansen i Europa på 70-tallet. Han ble signet til Ronny Weisers Rollin’ Rock Records i 1972 og han turnerte flittig og opptrådte på massevis av festivaler fra 1977 og framover. Senest i fjor opptrådte han både i Europa og på Viva Las Vegas-festivalen.

I 1995 ble Mac Curtis intervjuet i avisen dallasobserver.com.
Mac Curtis’ nettside hos Rockabilly Hall of Fame. (18.9.13)Marvin Rainwater er død

Den amerikanske countrysangeren Marvin Rainwater – Marvin Karlton Rainwater – døde tirsdag, 88 år gammel.

Han ble tidlig fasinert av Roy Acuff som inspirerte ham til å både spille og skrive låter. I lag med gitaristen Roy Clark spilte han inn demoer for 4 Star Records der popsangerinnen Teresa Brewer fikk en stor hit med Rainwaters låt "I Gotta Go Get My Baby". Han fikk kontrakt med MGM Records og jodlelåta "Hot and Cold" har fått mang en hund til å ule foran radioen (Bob Dylan spilte den i sitt radioshow Theme Time Radio Hour). På slutten av 50-tallet var Rainwater en aktet countrysanger og i 1957 fikk han en stor hit med sin egen "Gonna Find Me a Bluebird" som var den første av fire plater som solgte til gull i USA. "Whole Lotta Woman" ble hans største hit og den eneste som gikk til nummer én i England, våren 1958 (YouTube).

Han fikk problemer med stemmebåndene og da kontrakten med MGM gikk ut i 1960 forsvant Marvin Rainwater. Han ga seg imidlertid ikke helt og spilte sporadisk inn for Warwick Records i England og enkelte selskaper i USA. På 70-tallet ble han rammet av strupekreft, men opptrådte sporadisk på festivaler i Europa.

Flere av Rainwaters låter er covret av andre artister, bl.a. Mike Ness og Harry Nilsson. Han er innlemmet i Rockabilly Hall of Fame. (18.9.13)


Hank Williams ble født 17. september 1923 og ville fyllt 90 år i dag. Hank døde 1. januar 1953. (17.9.13)Vidar Busk & His Bubble of Trouble

Melding fra Kulturpuben i Lillestrøm: ... en fantastisk og intens konsert. Stinn brakke og Vidar, Alexander Pettersen og Ole Evensen spelte så det bokstavelig talt rant av vegga inn i de små timer...

Og så var Anders Westhagen gjestegitarist på et par låter. (16.9.13)


25-årsjubileum for Norges cd- og platemesse

Lørdag 21. september arrangerer Norges cd- og platemesse igjen messe på Rockefeller i Oslo. Dette er Norges største platemesse og i år runder de det første kvarte århundret.

I anledning av at nyutgaven av "Norsk Pop- og Rockleksikon" (Vega Forlag) ble lansert 12. september vil medforfatter Jon Vidar Bergan og Jan Eggum være til stede både for salg og signering, og i tillegg til servering av kake toppes seansen av at Eggum gir en akustisk minikonsert ca klokka 13.

Førsteutgaven av "Norsk Pop- og Rockleksikon" kom i 2005. Årets utgave er utvidet med en rekke nye artikler, hovedsakelig om artister som har slått igjennom etter 2004. I tillegg er alle biografier oppdatert – over 1000 feil fra førsteutgaven er rettet.

Følgende pressemelding er sendt ut fra Rockefeller:
Med selgere fra flere europeiske land blir dette høstens høydepunkt på messefronten. Meter på meter med stands. Her kan du finne en sjelden cd, yndlingsplata på vinyl og masse annet spennende. Som vanlig er det forventet platesamlere fra nær og fjern for å se på det store utvalget.

Messa er åpen for selgere fra kl. 08.00 og for publikum fra kl. 10.00 til 15.00 (med unntak av de som vil betale dobbel inngangspris og komme inn for å se fra kl. 09.00). Norges CD- og Platemesse startet opp på Stedet i Torggata på slutten av 80-tallet, men flyttet ganske snart til Rockefeller.

Ønsker du å leie en stand, kontakt Rune Halland på rune@cruisin.no, tlf. 90 98 71 33.
(16.9.13)Sam Phillips og Elvis 4. desember 1956.
The Million Dollar Quartet

Sam Phillips skjønte at det var en historisk hendelse da Elvis besøkte Sun 4. desember 1956 og tilfeldighetene ville at både Carl Perkins, Johnny Cash og Jerry Lee Lewis var der samtidig. Han ringte til lokalavisa "Memphis Press-Scimitar" som prompte kom over. Tittelen på artikkelen neste dag var "Million Dollar Quartet".

Artikkelen fra 5. desember 1956 ble nylig publisert på scottymoore.net. (13.9.13)The Spookies med Charley Pride. (Foto: Øystein Ingebrigtsen)

The Spookies storfornøyd

I nyheter for august ("Nytt band: The Spookies") skrev vi at unggutta fra Bodø skulle stå på samme scene som Charley Pride under Lofoten Countryfestival. Og hvordan gikk det?

– Vi er superfornøyd med spillinga! Vi spilte tre dager: torsdag og fredag i partyteltet midt i sentrum av Leknes, lørdags formiddag også i partyteltet, da på åpen scene, og seinere på kvelden i Lofothallen på storscena. Alle dagene spilte vi pluss minus en time. Vi har kun fått positive tilbakemeldinger, og også noen "uformelle" invitasjoner til andre arrangement, skriver trommeslager Mathias Skjerpen i en epost til ROCK. (11.9.13)Johnny Cash: "The Life"...

... heter Robert Hilburns biografi om Johnny Cash som kommer 29. oktober. Det reklameres for den definitive historien med slagordet "People don't just listen to Johnny Cash – they believe in him".

Robert Hilburn har skrevet om musikk i Los Angeles Times i 35 år i tillegg til utallige artikler rundt om, og i 2009 kom den kritikerroste boken "Corn Flakes with John Lennon (And Other Tales from a Rock ‘n’ Roll Life)". (10.9.13)Sun Records

I forbindelse med at det er ca 60 år siden Sun Records startet opp og at Bear Family Records har gitt ut boksene "The Sun Blues Box", "The Sun Country Box" og "The Sun Rock Box", arrangeres det paneldiskusjon i Rock And Roll Hall of Fame i Cleveland, Ohio. Seansen foregår lørdag 14. september. I panelet sitter bl.a. Bear Familys sjef Richard Weize og tekniker/produsent Hank Davis.

Les mer på RARHOFs nettside. (10.9.13)Garagerock hele helga

Torsdag til søndag arrangeres festivalen Gutterball 2013 fordelt over flere klubber i Oslo. Fra Norge, Østerrike, Sverige, USA og Tsjekkia kommer en utsøkt meny med band, både legender og nye bekjentskaper. Amerikanske The Lyres har fulgt oss i flere ti-år og Mosse-gruppa The Lust-O-Rama herjet som verst på 90-tallet, da med Arne Thelin som frontmann. Han er ikke med nå, men flere originalmedlemmer er i besetningen. Festivalen avsluttes på intime Last Train med Halden-gruppa Basement Brats som mange har hørt om, men få under 30 år nok aldri tidligere har opplevd live. I tillegg blir det discjockeyer fra inn- og utland som vil snurre sine raffeste skiver.

Festivalmeny:
Torsdag 12. september på Aku Aku Tiki Bar:
The Twang-O-Matics (konsertstart kl 20)

Fredag 13. september på Crossroad Club:
Wild Evel And The Trashbones (Østerrike)
The Scumbugs
The Mobsmen

Lørdag 14. september
Death By Unga Bunga: Platebutikken Big Dipper (konsertstart kl 14)
Ledfoot Lee One-Man Trash Band (Sverige): Revolver (konsertstart kl 16)
Five Finger Discount (Sverige): Revolver
Lyres (US): Crossroad Club
The Lust-O-Rama: Crossroad Club
The Jackets (Tsjekkia): Crossroad Club

Søndag 15. september på Last Train
Basement Brats
Sticky Fingers

Presentasjon av banda på Gutterballs Facebookside. (9.9.13)"Last Train to Memphis" blir film

Peter Guralnicks glitrende bok "Last Train to Memphis" omhandler Elvis Presleys liv fra han blir født og til han drar i militæret i 1958. Ifølge bladet Variety skal selskapet Fox 2000 (stod også bak Cash-filmen "Walk the Line") lage film av boka. Mick Jagger skal visstnok produsere, han øver seg for tiden med en film om James Brown. Hvem som skal spille Elvis er ikke bestemt og selskapet har opprettet nettsiden Young Elvis Casting der unge håpefulle kan legge ut video der de leser fra et manuskript de får tildelt og så synge noen strofer fra en Elvis-låt fra før 1957. (6.9.13).


"Rosie blooms", er tittelen på en artikkel/intervju med Rosie Flores i illinoistimes.com. (6.9.13)


Surfmusikk på radioen? Sjekk "North Sea Surf Radio" her. (6.9.13)Chuck Berry til Norge

Chuck Berry turnerer i Europa i oktober og lørdag 26. står Sentrum Scene i Oslo for tur. Følgende pressemelding er sendt ut:

Sjeldent kan man bruke uttrykket levende legende med så stor tyngde som når man snakker om Chuck Berry. Han debuterte helt tilbake i 1955, med «Maybelline» som den dag i dag fortsatt står som en av hans største hits og en klassiker innen rock n’ roll. Av alle de tidlige banebryterne innen rocken er Chuck Berry uten tvil den viktigste. Ikke bare som sanger og gitarist, men som låtskriver, innovatør og stilskaper. Han ble oppdaget av Muddy Waters, som skaffet han platekontrakt med Chess Records. Deretter lot han ikke vente på seg før album og singler kom som perler på en snor, med blant annet hits som «Roll Over Beethoven», «Sweet Little Sixteen» og «Johnny B. Goode».

En annen viktig side av Chuck Berry var hans fantastiske humør, personlighet og sceneshow. Dette sammen med at han klart å blande blues, country og rockabilly med morsomme tekster og fengende refreng, gjorde at han klarte å treffe både svart og hvit ungdom. Hans etterhvert så ikoniske og særegne «duckwalk» ble raskt hans merkevare, noe Angus Young i AC/DC har tatt etter han.

Han ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 1986, og han har fortsatt å turnére nesten hele livet. Han spilte en gnistrende konsert på Sentrum Scene i 2007, hvor han også tok 22 år gamle Daniel Røssing opp på scenen på piano etter å ha hørt han under lydprøvene. Nå er han endelig tilbake, og vi gleder oss til å se han igjen på Sentrum Scene den 26. oktober.

Billetter i salg mandag 9. september kl. 09.00. (6.9.13)Brian Setzer i studio

Brian Setzer er på vei inn i studio i Nashville for å spille inn nytt rockabillyalbum, meldes det på mannens Facebookside. Med seg har han Mark Winchester, ståbass, Daniel Glass, trommer og Kevin McKendree, piano.

Winchester var med på "Ignition" og sist sett i Norge med Brian Setzer ‘68 Comeback Special i 2001, mens McKendree så vi på The Nashvillains-turneen i 2005 og han var også med på Rockabilly Riot-turneen i 2011. (5.9.13)Cliff Richard med album nummer 100

11. november gir Rhino Records ut "The Fabulous Rock ‘N’ Roll Songbook". Platen er Sir Cliff Richards album nummer ett hundre – 100! Platen inneholder 14 klassikere og en ny låt, "One More Sunny Day", spilt inn live i The Blackbird Studio og The Parlor i Nashville. Dette er Cliffs hyllest til storhetene i rock’n’roll som har inspirert og påvirket ham i en karriere som strekker seg gjennom seks ti-år. Førstesingelen, "Rip It Up", er Cliffs 140. singel.

Om innspillingen av platen sier Cliff (til easier.com): "It was like being back in the 50's with The Shadows in Studio 2 at Abbey Road – only it wasn't The Shadows, and it wasn't Studio 2 and it wasn't the 50's. I was in Nashville, Tennessee at the Blackbird Studio with five great Nashville musicians and we were recording....LIVE."

Om 50-tallet sier Cliff: "That whole period was new and unbelievably exciting, and to think that I was there!! Saving up my pocket money for weeks so that I could buy Elvis's first album – borrowing someone else's collection of Little Richard (my name in part, was a tribute to him) and skipping school so as to get seats to see Bill Haley play live."
Bill Haley turnerte i England i februar 1957 (YouTube).

Låtliste:
Rip It Up, Wake Up Little Susie, Poetry In Motion, Sealed With a Kiss, Stood Up, Such a Night, School Days, Teddy Bear & Too Much (medley), Don’t Let Go, Dream Lover, Stuck on You, Fabulous, Rave On, Johnny B Goode, One More Sunny Day. (5.9.13)


Sitatet:
"I’m a rock’n’roll singer, I don’t do ballads".
Freddy Cannon. (4.9.13)Big Sandy & His Fly-Rite Boys til Moss

Fredag 18. oktober kommer California-gruppa Big Sandy & His Fly-Rite Boys på sitt tredje Norges-besøk, på Queens Pub i Moss i regi av Wild Bunch Rock’n’Roll Club. Eller for å være presis, tredje gang for Big Sandy, andre gang for Fly-Rite Boys. Konserten med Big Sandy & His Fly-Rite Boys på Cruise Café i Oslo i november 1994 huskes godt, da med nederlandske Barnstompers som forband, og i april 2009 spilte Big Sandy (Robert Williams, som han egentlig heter) på Bergen Fest i lag med Los Straitjackets.

Big Sandy & His Fly-Rite Boys startet opp i 1988 og feirer dermed 25-årsjubileum i år. Etter 14 album og hundretusener reiste kilometer er de i dag et av de mest respekterte utøverne av amerikansk roots musikk – rockabilly, rock’n’roll, honky-tonk, rhythm & blues, soul, doo-wop.

I anledning jubileet ble Big Sandy forleden intervjuet i avisa The Austin Chronicle. Interessant lesing. (4.9.13).Koefte De Ville. (Foto: Dag Bøgeberg)
Mad Sin til Oslo

Torsdag 17. oktober kommer Tysklands psychobilly/rockabilly/rock’n’roll-stolthet Mad Sin på nytt Oslo-besøk, ganske nøyaktig et år etter gruppas opptreden på Oslo Rock City Jamboree på Rockefeller. På Gamla denne gang og dermed adskillig mer intimt.

Konserten for et år siden var gitarist Matt Voodoos siste konsert med gruppa. Etter en periode som kvartett er erstatningen nå på plass i form av psychosjef Koefte De Villes gode venn Ramon Mighty som De Ville også spiller med i sideprosjektet The KDV-Deviators.

Se også "Ukas bilde" 2012, uke 44.
Mer info på Gamlas nettside. (4.9.13).The Revivals var bra

Svenske Revivals har nylig vært i USA og spilt både på legendariske Peabody Hotel i Memphis og på rockabillyfestival i Jackson, Tennessee. Sist helg stod de nok en gang på scenen på YesYes Pub på Årnes (de gjestet YesYes også i mars, se nyheter for mars). Følgende skriv er publisert fra YesYes:

– Tusen takk Revivals. Dere er helt rå på å levere og få med seg publikum. Et kongeband som vi har trua på vil komme langt. Dere vil vi se mer til. Men meget synd at ikke folk møter opp og ikke skjønner at vi kjører kun kvalitetsmusikk her på YesYes Pub. Kun ca 40 publikummere kom. Neste rockabilly-fest er med Wild Rooster den 21. september. Håper det kommer flere folk da. (2.9.13)


"The Killer fokuserte for lite på seg selv", er tittelen på anmeldelsen i avisa Nordlys etter Jerry Lee Lewis’ konsert på Døgnvill-festivalen i Tromsø sist fredag. (2.9.13)Auksjonarius Ian Whyte med klenodiet.
Superdyr Elvis-promo

Det eneste kjente eksemplaret av en 78-rpm acetat av Elvis’ første singel "That’s All Right" ble for en tid siden solgt for 65 000 euro (nesten 525 000 kroner) på en auksjon i Dublin. Både Graceland og rock-museer verden over var ventet som budgivere, men tilslaget gikk til en budgiver på Internett.

Dette er visstnok eksemplaret som Sam Phillips sendte til discjockeyen Dewey Phillips på den lokale radiostasjonen WHBQ kort etter innspillingen 5. juli 1954. Stasjonen ble nedringt av lyttere og måtte angivelig spille platen 14 ganger i løpet av showet. (2.9.13)Bourbon Boys med ny plate

Allerede 25. september foreligger svenske Bourbon Boys’ nye plate "Hail to the Chief" (Despotz Records). Countryrock med metall-bakgrunn, skrev Frank Reiten her i ROCK om debutplaten "Shotguns, Trucks & Cattle" som kom tidligere i år.

Førstesingelen fra den nye platen, "Don't Tread On Me", kan du høre her. (2.9.13)