A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅBrian Setzer '68 Comeback Special: Ignition!

Surfdog Records

Brian Setzer er tilbake i trioformatet på sin nye Ignition!-CD. Og hvilken trio! Mannen har tatt med seg bassist Mark W Winchester og trommeslager Bernie Dresel fra Brian Setzer Orchestra og leverer 14 ferske hot-rod låter. Gutta spiller rockabilly slik bare et band med Setzer i front kan, samtidig som bandet også sveiper innom både relativt strait pop, slik vi husker fra Brian Setzers første sololp, country (8-track), komplett med jodling og countrypicking på gitaren og bortimot flamenco - "Malagueña" - som er siste låt på CDen.

Dette er en oppvisning i hva som er mulig og gjøre med en gitar uten at det blir såkalt gitaronani. Brian Setzer er etter min oppfatning en av verdens aller ypperste gitarister, uansett genre. Mannen viser blendende teknikk, oppfinnsomhet og spilleglede samtidig som det vanskelig kan bli tøffere!

Det starter knallhardt med tittelkuttet. En kjærlighetserklæring til Setzers store lidenskap utenom gitaren - biler! Når han ikke spiller befinner mannen seg i garasjen og mekker og bygger. Inne i CD-coveret er gutta avbildet bak en hot-rod motor som Setzer selv har bygget. Det er en '32 Ford som han har putta en sen 60-talls 327 Chevy motor oppi. Undertegnede har ikke peiling på biler, men det høres tøft ut. Skivas første gitarsolo legger lista skyhøyt.

"5 years, 4 months, 3 days" er neste låt ut. Tempoet roer litt ned. En fin rockabillylåt som kan minne litt om salige Rockpile. Suveren gitarplukking med en enkel og effektfull gitarsolo hvor gitaren er stemt langt ned. Neste - "Hot Rod Girl" - kunne godt vært en Stray Cats-låt. Suveren gitarsolo.

"'59" er en superfengende poplåt som handler om året Brian Setzer ble født. - I guess I'm behind the times, but everything I love is from '59, heter det i teksten. Fyren har en Cadillac og en Gretsch-gitar fra det året, pluss en jukebox. Denne får vi nok høre titt og ofte i radioen.

"Rooster Rock" er en swinglåt, skrevet av bassist Mark W Winchester og han får også lov til å synge. Jeg skriver får lov, for i dette bandet bestemmer Setzer alt. Som han sa til New York Post forleden: - Den største forskjellen på '68 Comeback Special og Stray Cats er at Stray Cats var et demokratisk band, mens '68 Comeback Special er et diktatur! Det er vanskelig å drive et demokratisk band. Mange kompromisser fører lett til at en idé ikke blir "tatt helt ut" og derfor blir bare halvveis. Setzer briljerer på gitaren.

Og slik fortsetter det. Det kan nesten bli mye på en gang. Dette er en helt overlegen rockabilly/rock'n'roll-CD som det er all grunn til å bruke penga på. Brian Setzer viser at selv om man er blitt mangemillionær og spiller Atlantic City (med Brian Setzer Orchestra) kan du fortsatt levere kompromissløs og ærlig rock'n'roll.

Brian Setzer '68 Comeback Special turnerer USA i hele sommer og i august California sammen med sin gode venn Joe Strummer (som har vært med og skrevet en låt på skiva) og hans The Mescaleros. 21. september starter Europaturneen i Madrid og 14. oktober lander Brian Setzer '68 Comeback SpecialRockefeller i Oslo. Gjør deg selv en tjeneste og møt opp for og høre kanskje verdens beste gitarist!

Dag Bøgeberg

Tilbake

The Brian Setzer Orchestra: House of Blues, Chicago - lørdag 6. desember 2003.

Brian Setzer: Nitro Burnin' Funny Daddy

Brian Setzer Orchestra: Live In Japan (DVD)

Brian Setzer ‘68 Comeback Special: Rockefeller, Oslo - 14. oktober 2001