A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å




HVEM: Brian Setzer & The Nashvillains + Slaptones
HVOR: Rockefeller, Oslo
NÅR: 21. juli, 2005



Foto: Bodil Dyhre og Frank Reiten.


Som oppvarmingsband stilte svenske Slaptones, far på trommer og tre døtre foran på to gitarer og ståbass. Slaptones leverte potente og rocka versjoner av ganske kjente og velvalgte covers blanda med et par-tre egne. Trommefar var vel det svake punktet. Jentene hadde fortjent en skikkelig rocketrommis, selv om savnet ikke var like sterkt hele tiden. Flotte trestemte koringer og tøft rockebeat på to gitarer. Et fint sett og sjarmerende så det holdt.

Helt siden det tidlig i vår ble kjent at Brian Setzer skulle komme har folk gledet seg stort. Forventningene var skyhøye – og vår mann skuffet ikke.

Låt én på den nye skiva, låt én live: “Red Hot“. En perfekt åpning og den gamle Sun-standarden gjorde at et bortimot fullsatt Rockefeller eksploderte og fyrverkeriet varte gjennom halvannen time med en flott blanding av Setzers velkjente låter og låter fra det ferske Sun- hyllest albumet, “Rockabilly Riot“. Dette var femte konserten på den 15 datoer lange Europaturen og forrykende the Nashvillains – trommis Bernie Dresel, pianist Kevin McKendree og slapbassist Ronnie Crutcher – var solid grunnmur for Setzers imponerende gitarkrumspring, men ikke like lange soloer denne gang som sist han var i Norge, i 2001. På “Rockabilly Riot“ er Setzer ganske tro mot originalsoloene og det var han også live, selv om det fort ble en runde ekstra.

Høydepunktene stod i kø og flotte “Peroxide Blonde In a Hopped Up Model Ford“, den ukjente låten fra Sun som er med på “Rockabilly Riot“, er blitt en favoritt og vil nok bli covret flittig framover. Ellers er det vanskelig å trekke fram favoritter, de stod som sagt i kø (selv om vi savnet låter fra Setzers solokarriere, og særlig noen fra “Ignition!“), men “This Cat’s On a Hot Tin Roof“, “Put Your Cat Clothes On“, “Tennessee Zip“ og “Fishnet Stockings“ var låter vi bet oss spesielt merke i.

Brian Setzer kommer fra sin egen planet når det gjelder gitarspill, låtskriving, showmanship og framføring. Og selv om det er lysår i nivåforsjell, får vi inspirasjon til å fortsette å øve, kjøpe plater og gå på konserter.

Dag Bøgeberg







Brian Setzer ‘68 Comeback Special
Rockefeller, Oslo - 14. oktober 2001

Norske The Beat Tornados hadde æren av å åpne før Brian Setzer kom på. Bandet stiller i Hawaii-skjorter og spiller sin surfrock med stor autoritet. Det åpna vel litt tvungent, men etter to-tre låter var gutta blitt varme og ga jernet. The Beat Tornados kunne spille fort og presist og til tider var dette veldig bra. En energisk forestilling helt etter undertegnedes hjerte.

Brian Setzer '68 Comeback Special åpenbarte seg foran en fullsatt sal som det tøffeste rocketoget på denne siden av millenniumskiftet. Tre karer fra Det Store Utland viste steinrøysa hvordan det skal gjøres.

Brian Setzer, tre ganger Grammy Award-vinner, mannen som revitaliserte rockabilly på 1980-tallet og som gjorde det samme for swing-eksplosjonen særlig USA opplevde på 1990-tallet, serverte en super blanding av kjære Stray Cats klassikere, råe versjoner av låter fra årets Ignition!-CD og nedstrippede versjoner av Brian Setzer Orchestra favoritter.

Trommeslager Bernie Dresel og bassist Mark W Winchester kommer ruslende inn og tar plass på hver sin side på scena før Brian Setzer til øredøvende jubel kommer inn, kledd i skinn fra topp til tå, og henger på seg sin nye custompainted Gretsch Hot Rod gitar.

- HELLO OSLO! - og det eksploderer med «Please Don't Touch» fra Stray Cats-skiva Choo Choo Hot Fish og «This Cat's On A Hot Tin Roof» fra The Dirty Boogie. Setzer knaller til fra første øyeblikk og Dresel og Winchester er kanongode på trommer og bass. Brian Setzer har plukka de beste! Det låter knalltøft. Winchester slapper utrolig bra og danser med den store bassen. Det er fest på Rockefeller! «Ignition!» er neste låt ut. Brian leverer en rå variant av den utrolige gitarsoloen som er på CDen. «Hot Rod Girl» fra samme er også mer enn godkjent.

Setzer bytter ut Hot Rod-gitaren og henger på seg sin Danelectro 6-4 doubleneck - en dobbellhalset-gitar der den øverste halsen er bass, og da er det selvfølgelig «5 Years, 4 Months, 3 Days» fra Ignition! med den dype soloen som gjelder. Live er soloen lenger og med mer framtredende tremolo i lyden. Skitbra countrybilly er dette.

Brian Setzer er blitt svett og kaster skinnjakka. Mannen har passert de 40 og alderstillegget er godt synlig under den hvite brytetrøya som framhever tatoveringene. Nytt gitarskift, den velkjente orange 1959 Gretsch 6120 nå. Han spiller første verset av «Stray Cat Strut» fra debutskiva Stray Cats alene før Dresel og Winchester henger seg på. Litt mer jazzete enn Stray Cats i sin tid gjorde det, her komplett med bassolo. Neste låt ut er «Drive Like Lightning (Crash Like Thunder)» fra Vavoom. Steintøff gitarsolo som rundes av med roping fra scenen og svar fra salen.

Så roes det ned. Setzer leker seg med jazzakkorder og en følsom versjon av Farinas instrumentale «Sleepwalk» smører seg rundt i lokalet. Setzer viser fantastisk teknikk med god hjelp av ekko.

Det er klart for «'59» fra Ignition! Live er denne adskillig mer country og naken enn på CDn. På det siste høye partiet må Setzer imidlertid jukse og synger en linje en oktav lavere enn på skiva. Er stemmen litt sliten etter mange spillejobber? Dresel og Winchester korer bra. «8 Track» er neste låt ut. Tøff countrypicking på gitaren. Jodlepartiet gikk fint og salen applauderer entusiastisk.

Det er bassist Mark W Winchesters tur til å synge. «Rooster Rock» svinger som f.... Setzer på kne foran trommesettet og Winchester rir på kontrabassen ved siden av Dresel. Brian briljerer på gitaren. En av konsertens mange høydepunkt.

Brian Setzer henger på seg 5-strengers banjo, Bernie Dresel har funnet fram vispene og John Hartfords klassiker «Gentle On My Mind» i countryutgave gynger lavmælt ut fra scena. Veldig fint. Setzer beholder banjoen på på Hank Williams(?) «Old Joe Clark» som imidlertid er konsertens svake øyeblikk. Dresel og Winchester forlater scena og Setzer tar på seg Hot Rod gitaren igjen og den gamle bluegrasslåta «Black Mountain Rag» får så hatten passer. Guitar Hero er et uttrykk som renner en i hug. Imponerende.

Trommer og bass er på plass igjen og «Fishnet Stockings» fra debutskiva Stray Cats framføres meeeget tøft. Bassolo sklir over til trommesolo. Bandet viser utrolig presisjon, kontroll og spilleglede og det er klart for Brian Setzers største hit: «Rock This Town» fra debutskiva og The Dirty Boogie. Denne blir mottatt med stor jubel i salen. Gutta flokker seg rundt trommesettet og Winchester er både over og under den store bassen. Bandet «tar'n helt ut» og det koker blant publikum.

- Thank you and goodnight! Ryktene hadde gått i forkant av konserten at tidligere konserter på Europaturneen hadde vært litt i korteste laget. Enig, men vi får mer. Første ekstrasett kommer uten at bandet engang forlater scena. «Hell Bent» fra Ignition! og «Rumble In Brighton» fra debutskiva leveres råere og tøffere enn CD-versjonene. Gutta forlater scena, men vi vil ha mer! Brian Setzer kommer alene ut på igjen ikledd leopardmønstret skjorte og henger på seg sin TV Jones C Melody Baritone-gitar. Den gamle Stray Cats-låta «I Won't Stand In Your Way» framføres alene; rolig og bluesete. Setzer skifter igjen til den orange Gretsch gitaren. Dresel og Winchester kommer utpå og «Gene & Eddie» fra Blast Off med Setzer helt framme hos publikum og poserer til salens store fornøyelse, runder det hele av. Gutta virker oppriktig takknemlig for den varme applausen som strømmer mot dem og vi takker og bukker for en strålende forestilling.

Brian Setzer fakta:
Født: 10. april 1959 på Long Island, NY
Første instrument (8 år): Euphonium (tuba-liknende instrument)
Tenåringsdrøm: Lede et storband, ble avbrutt av punkbølgen
Første påvirkning som gitarist: Led Zeppelin
Yrke: Gitarist ekstraordinær, låtskriver
Gitar: Gretsch
Hobby: Hot Rod biler
1979: Stray Cats starter opp
1981: Stray Cats spiller på Chateau Neuf i Oslo
1994: Første album med The Brian Setzer Orchestra
Tre ganger Grammy Award-vinner

Dag Bøgeberg

Tilbake

The Brian Setzer Orchestra: House of Blues, Chicago - lørdag 6. desember 2003.

Brian Setzer: Nitro Burnin' Funny Daddy

Brian Setzer Orchestra: Live In Japan (DVD)

Brian Setzer '68 Comeback Special: Ignition!