A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅElvis Presley: "Prince From Another Planet"

RCA / Legacy

* * * * * *

På toppen av all sin pompøse og glorete lekenhet inntok Elvis Presley verdens mest berømte konsertarena, Madison Square Garden, 9., 10. (to konserter) og 11. juli 1972 (den første artisten som solgte ut The Garden fire ganger på rappen). Bortsett fra sju besøk i The Big Apple i 1956 for å spille inn tv-show var dette Elvis’ eneste opptredener i New York. Storavisen New York Times’ journalist Chris Chase var over seg av begeistring og smalt til med tittelen "Like a Prince From Another Planet" på konsertanmeldelsen.

Konsertene 10. juli ble tatt opp og bare åtte dager etter var platen "As Recorded at Madison Square Garden" i butikkene. Én måned senere hadde den solgt til gull. Platen ble reutgitt i 1988 (platinum), 1992 (to ganger platinum) og 1999 (tre ganger platinum). Det var kveldskonserten som ble gitt ut, men ettermiddagskonserten var også tatt opp, og bortsett fra "I Can't Stop Loving You", som var å høre på 1977-samlingen "Welcome to My World", kom ikke den på plate før i 1990 på albumet "An Afternoon in the Garden".

Begge konsertene er med på denne jubileumsutgivelsen og "Super Deluxe"-versjonen, som denne anmelderen er i besittelse av, inneholder dessuten en dvd med et 20-minutters klipp fra konsertene, pressekonferansen den 9. juli og en 20-minutters film tatt opp av en fan i salen og synkronisert med det nymiksede lydsporet.

Innpakningen er lekker og med en 52-siders bok med massevis av bilder og avisutklipp samt nye linernotes skrevet av Lenny Kaye (Patti Smith Group). Her er dessuten utskrift av pressekonferansen og hele anmeldelsen der tittelen "Prince From Another Planet" er hentet fra.

Dette er langt fra rockabilly. Dette er Las Vegas-Elvis i all sin prakt, like det eller ikke. Sjøl har jeg etter hvert lært å sette pris på også denne utgaven av The King of Rock’n’Roll – "sangernes sanger", som Lenny Kaye sier i intervjuet på dvd-en. Å du verden for et band TCB Band var. Ikke minst trommeslager Ronnie Tutt som er den som høster størst applaus når Elvis meget stilfullt introduserer bandet.

Digg eller dø.

Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2013


Elvis Presley: "Greatest Live Hits Of The 50’s"

Memphis Recording Service

* * * *


Scotty Moore, gitar, Bill Black, ståbass og DJ Fontana, trommer, var en skikkelig energisk rock’n’roll trio. Og med en ung, leken og viril Elvis Presley som enda ikke var preget av den polerte showbiztilværelsen, foran på scenen, var dette den ultimate rock’n’rollopplevelsen fra 1954 til 1956 der disse opptakene er fra. Mesteparten er fra forskjellige opptredener på Louisiana Hayride (se nyheter oktober 2002 "Radio-legenden Horace Logan "Has Left the Building""), men også andre steder, bl.a. den bejublede hjemkomsten til Tupelo 26. september 1956 (se anmeldelsen under).

De tekniske opptaksmulighetene på den tiden var ikke all verden, særlig er noen låter fra Louisiana Hayride dårlige, og selv om moderne teknologi er tatt i bruk så er den historiske verdien viktigere enn den lydtekniske. Hør selv på elvis.com, der ligger både lydklipp og låtliste.

Platen teller 24 låter og åtte av innspillingene har aldri tidligere vært utgitt. Dessuten er dette første gang vi hører Elvis framføre "Little Mama". Vi får det ultimate livesettet fra 50-tallet, og det er vanskelig å tenke seg hvilket inntrykk Elvis og bandet hans gjorde på de som var i salen. Noe slikt hadde man aldri sett eller hørt tidligere.

Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2012


Elvis Presley: "Tupelo’s Own Elvis Presley" dvd

Memphis Recording Sevice

* * * * * *


Tupelo heter den lille byen der Elvis bodde som barn. Familien flyttet til Memphis da Elvis var i tenårene og i 1956 var Elvis den største showbiz-stjerna i USA.

Den 26. september det året opptrådte han i Tupelo og det var en hjemkomst byen virkelig satte pris på. Det var hengt opp bannere tvers over hovedgata med ”Tupelo welcomes Elvis Presley home” og stort opptog med korps og med byens borgermester i spissen. Elvis fikk overrakt byens nøkkel og det var kaotiske tilstander på The Alabama Fair and Diary Show da Elvis, Scotty Moore, DJ Fontana og Bill Black entret scenen.

Alt dette får vi se levende bilder og lyd fra. Vi har tidligere sett bilder fra konserten, men aldri før er det gitt ut filmopptak med lyd fra en Elvis-konsert på 50-tallet. Elvis holdt ettermiddagskonsert og kveldkonsert og filmen er fra den første.

Filmen varer i 13 minutter og ni sekunder. Her er seks låter: ”Heartbreak Hotel”, "Long Tall Sally", "I Was The One", "I Want You I Need You I Love You/ I Got a Woman", ”Don’t Be Cruel” og "Hound Dog". The Jordanairs er på scenen og korer på de tre siste, og vi ser tydelig at Elvis koser seg i lag med de flotte koringene. Lyden er selvsagt så som så, men vi ser og hører Elvis i fri utfoldelse og gitaren til Scotty høres godt.

Kveldskonserten er uten levende bilder, men på lyddelen av cd’n får vi begge konsertene i sin helhet og med stillbilder fra konsertene. Med i pakka ligger ei bok på 172 sider med drøssevis av bilder vi ikke før har sett fra denne historiske dagen i Elvis’ karriere.

Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2007


Janis And Elvis: "Janis And Elvis"

El Toro Records

* * * *


"Janis And Elvis" var originalt en 10" LP som ble utgitt i Sør-Afrika, med fire låter med Elvis og fire låter med Janis Martin (merkelig nok var ikke Janis’ låt "My Boy Elvis" med). LP’n var i salg i kun én dag før den ble trukket tilbake etter ordre fra mektige Colonel Tom Parker. Elvis delte ikke LP med noen, og hvertfall ikke hvis navnet hans ikke stod først!

LP’en har senere kommet i mange pirat-utgaver og nå gir El Toro ut en (lovlig) CD-versjon, utvidet til 26 låter, 9 med Janis og 17 med Elvis. Musikalsk er dette en ren sekser, men siden jeg ikke helt ser vitsen med utgivelsen blir det kun en firer.

Elvis-låtene har vi alle fra før. Personlig synes jeg det hadde vært mer spennende å høre flere av Janis’ låter, men Bear Family Records-albumet "Janis Martin: The Female Elvis/Complete Recordings 1956-60" inneholder alt hun spilte inn på 50-tallet, så jeg får heller skaffe meg den.

Anbefaler heller før nevnte album og 50-talls boksen som BMG ga ut for noen år siden med alt Elvis spilte inn på 50-tallet. For det er ingen tvil om at både Janis Martin og Elvis Presley er artister du bør ha komplett samling med!

Arild Rønes


Tilbake til anmeldelser 2008