30 år siden Elvis døde - 2007

Av Dag Bøgeberg

Elvis' grav på Graceland i Memphis.
Etter 18 års pillemisbruk sa kroppen til Elvis Presley stopp den 16. august 1977.

I 1958 dro Elvis i militæret og returnerte til Graceland i Memphis i mars 1960 – som speedfreak. De amerikanske soldatene i Tyskland, der Elvis tjenestegjorde, fikk utdelt amfetamintabletter for å klare og holde det gående på lange utmasjer og øvelser. Elvis likte virkningen av pillene og tok med seg uvanen hjem. Etter 18 års massivt pillemisbruk sa kroppen til Elvis stopp og han ble funnet død av venninnen Ginger Alden på badet klokka halv to den 16. august 1977. Elvis ble 42 år gammel. Da dødsfallet ble kjent gikk blomsterforretningene i Memphis tomme på grunn av all fansen som spontant handlet blomster og hvalfartet til Graceland. Lokalbefolkningen ble også oppfordret til å ringe minst mulig fordi det lokale televerket ble overbelastet og holdt på å bryte sammen. Alt dette ifølge den glitrende boka ”Careless Love, The Unmaking of Elvis Presley” av Peter Guralnick. Den siste konserten holdt Elvis den 26. juni 1977 i Indianapolis.

16. august i år er det altså 30 år siden han døde, og jubileet ble behørig markert over hele verden, bl.a. var det stor markering på Gamla i Oslo. I tillegg til Elvis på storskjerm var det konsert med Steven Ackles & The Memphis News, Vidar Busk, Trond Granlund og Paal Flaata. Og i Konserthuset kjørte Benny Borg showet ”Hvor var du da Elvis døde?”.


Sagt om Elvis Presley:

John Lennon:
"Before Elvis there was nothing."

Scotty Moore:
"... he had a feel for rhythm in his voice. He could hear a song and he knew what he could do with a song. And nobody else could do it."

Benny Borg:
"Svært musikalsk, en stor sanger og entertainer. Har preget meg i min jobb i 30 år."

Rune Halland, Cruisin' Records:
"Elvis er en meget viktig artist som i meget stor grad var med på å gjøre rock'n'roll til ungdommens musikk. Han opererte ikke i ett vakum, og var på ingen måte først med rock'n'roll. Han har ikke hatt så stor innflytelse som Chuck Berry på andre artister, men hans 50- tallsinnspillinger og store deler av hans 60-tallsproduksjon, er glimrende!"

Arne Metzner, leder og redaktør i Flaming Star, den offisielle norske Elvis-klubben:
"Elvis har betydd mer for musikken og dens utvikling enn noen annen person gjennom tidene."

Chuck Berry:
"Describe Elvis Presley? He was the greatest who ever was, is or ever will be."

Eigil Berg (New Jordal Swingers). Aktuell som fagdommer i høstens “Kvitt eller Dobbelt” i tema Elvis:
"Fraseringskunsten på ”Milkcow Blues Boogie” forteller alt."

Buddy Holly:
"Without Elvis, none of us could have made it."

Mick Jagger:
"No-one, but no-one, is his equal, or ever will be. He was, and is supreme."

Raquel Welch:
"When I was 13, I saw Elvis perform live and I suddenly understood what sex is all about. I was screaming at the top of my lungs."