A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Carl Perkins (9. april 1932 – 19. januar 1998) ville fyllt 80 år 9. april 2012. Perkins spilte inn i Sun Studio i Memphis og hans signatur-låt er "Blue Suede Shoes" – verdens mest kjente rockabillysang – spilt inn 19. desember 1955 og gitt ut 1. januar 1956 (Sun 234). Eksemplaret på bildet henger på veggen i Sun og er til salgs for 70 dollar.
(Foto av singelen/collage: Dag Bøgeberg).

Carl Perkins er personifiseringen av rockabilly og hans låter er spilt inn av notabiliteter som Elvis Presley, The Beatles, Johnny Cash og Jimi Hendrix. "Matchbox", "Gone, Gone, Gone", "Boppin’ The Blues", "Honey Don't", "Glad All Over", "Everybody’s Trying To Be My Baby", "Your True Love", "Put Your Cat Clothes On" og "Dixie Fried" er noen av Perkins’ komposisjoner som er blitt standardlåter nesten 50 år etter at de ble spilt inn.

Perkins var del av the Million Dollar Quartet og han er innlemmet i Rock And Roll Hall of Fame, Rockabilly Hall of Fame, Nashville Songwriters Hall of Fame og Grammy Hall of Fame.
Boken "Mr Rock n’ Roll – The Carl Perkins Story" (Chad E Smith) kom 5. april 2012.
Se også "Ukas bilde" 2011, uke 14.


Carl Perkins and Friends - Blue Suede Shoes, A Rockabilly Session (DVD)

Snapper Music

For en gangs skyld var ikke en av disse ”spesial”-konsertene med en rock’n’roll grunnlegger bare en blek kopi av artistens tidlige arbeid. Konserten bygger naturlig og greit bru over både to og tre generasjoner musikere. Carl Perkins ble i Limehouse Studio i London denne oktoberkvelden i 1985 backet av et band som inkluderte Dave Edmunds, som også har produsert hele greia, George Harrison, Eric Clapton, Ringo Starr, Mickey Gee, John David, Slim Jim Panthom, Lee Rocker, Earl Slick og Rosanne Cash og vi får en time med god rockabillymusikk. Konserten er et viktig øyeblikk i Perkins karriere og på mange måter veves det en rød tråd fra mannens tidlige karriere på Sun via oppsvinget i England tidlig på 1960-tallet og fram til dagens status som rockabilly ikon. Konserten ble første gang sendt på tv nyttårsaften 1985 i England og har senere blitt vist i NRK.

Carl Perkins koser seg tydelig og virker stolt over at disse superstjernene har stilt opp og han overlater vokalen på Honey Don’t til Ringo Starr som gjør en framifrå prestasjon. Ringo ser dessuten jævlig tøff ut med tilbakestrøket hår og solbriller, mens George Harrison naturlig nok synger Everybody's Trying to Be My Baby. Begge sang jo disse låtene i the Beatles. Og selv om Eric Claptons gitarsolo på Matchbox er knall, er det ingen tvil om at det er Dave Edmunds som er dirigenten i bandet og den som drar i gang de fleste låtene.

Det er ikke vanskelig å få øye på generasjonsforskjellene; mens for eksempel Clapton står ganske rolig og spiller, rocker en (den gang) ung og frenetisk Lee Rocker energisk på slapbassen og Slim Jim Panthom henter skarptrommeslagene bak hodet og klinker til så Ringo Starr blir oppildnet til å slå hardere han også.

Konserten avsluttes med en svært inspirert versjon av Blue Suede Shoes og det er sterkt når Carl Perkins, rørt så tårene triller, stotrende forteller at aldri har det vært kulere å spille låta.

Med Dave Edmunds i produsentstolen er det ingen overraskelse at musiseringen og lyden er knall. Konserten forelå på laserdisc på 80-tallet og var etter datidens teknikk mer enn bra nok, men det er først på denne DVD-utgivelsen, som kom i 2002, at konserten virkelig ytes rettferdighet og tilbyr den mest robuste og kontante lyden fra før-digital tid denne anmelderen har hørt.

Dag Bøgeberg

Tilbake