A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅThe Barnstompers: "Move On In!"

Barnrecords

* * * * * (*)


Mange av ROCKs lesere kjenner godt til The Barnstompers, men ikke alle, og alle bør få sjansen til å bli kjent med dem. De startet opp i Nederland i 1991 og feirer dermed 20 år neste år. Kvartettens musikk er basert på sent 40-talls, tidlig 50-talls amerikansk country boogie, western swing, honky tonk og rockabilly. Kombinasjonen av veldig gode musikere og gode vokalister gjør The Barnstompers til et utsøkt swingbilly-band vel verdt å bruke tid på. Gruppa har et stort publikum både i Europa og USA. De har vært backingband for artister som Rosie Flores, Charlie Thompson, Ronnie Dawson, Sonny Fisher og Jr Marvel og i 2006 mottok de fire priser under Dutch Country Awards. Da undertegnede skulle på byen å feire 40-årsdag på slutten av 90-tallet var valget lett; på Cruise Café i Oslo spilte The Barnstompers.

Gruppa har etter hvert fått en fyldig diskografi og "Move On In!" føyer seg uanstrengt inn i rekken av kvalitetsutgivelser. Bare coverlåter riktignok, men du skal være nerdete orientert for å ha oversikt over disse. Mest kjent er kanskje George Jones’ "I’m Gonna Burn Your Playhouse Down". Det er vanskelig å trekke fram enkeltlåter, stemningsmessig er det relativt likt hele veien. Men lyd og produksjon er så oversiktelig og ryddig at den mest intense hi-fi freak må være fornøyd. For musikanter er her også et og annet å hente i form av uegoistisk og økonomisk musisering med det ene for øyet, å framføre låta så bra som mulig.

Som bonusspor ligger "Columbus G.A." fra Annita & The Starbombers-albumet "It’d Surprise You". The Starbombers er selvfølgelig The Barnstompers.

Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2010


The Barnstompers: "Present: Western Rhythm"

Barnrecords

Rating: 9


Den nederlandske kvartetten The Barnstompers (må ikke forveksles med finske The Barnshakers) spiller hillbilly og rockabilly av ypperste merke. Det låter svært autentisk, men likevel ikke uten egenart. Skal jeg sammenligne med noen er Lefty Frizzel nærliggende å trekke fram, smaksatt en dæsj rockabilly.

Kun fire av skivas 17 spor er originale, men coverlåtene er såpass obskure at det ikke trekker mye ned. Eneste låt som kan sies å være litt "oppbrukt" er Johnny Cash’ "I Still Miss Someone", men vi tåler vel en versjon til av den. Det er umulig å trekke fram favoritter, det er bare bra låter her – ikke et eneste dødpunkt.

Lyden er utsøkt, akkurat så retro som stilen krever. Men ikke vær redd for "dusjkabinett-lyd", det er masse varme og trøkk, og balansen mellom instrumentene er perfekt. Coveret er like gjennomført som platen ellers og holdt i en cowboy/western-stil som passer godt med musikken.

Dette er en plate jeg anbefaler på det varmeste til alle som liker svingende og dansbar musikk i grenselandet mellom hillbilly og rockabilly. Og gjør du ikke det, ombestemmer du deg nok etter å ha hørt "Present: Western Rhythm"!

Arild Rønes