Nyheter august 2009
Willy Lee And His Thirsty Travellers gjorde stor lykke med sin Jerry Lee Lewis-inspirerte rock’n’roll i hjembygda Skotselv forleden. "En rekke perler fra 50-tallslegenden ble fremført til 20 i stil", står det å lese i Eiker Avis. Gruppa Rex Rudis Rock’n Little Angels stod også på plakaten, begge gruppene med Skotselvrockeren Per Willy Holm som sentralt medlem på piano og vokal.
Bjørn V (27.8.09)"The Killer" til Stavanger

"Last Man Standing" gir seg ikke. 74 år gammel turnerer den gamle flittig over store deler av verden. I november står sju konserter i Europa for tur med stopp i Stavanger den 7. som eneste konsert i Norge. Som gjest stiller lillesøster Linda Gail.

"Mean Old Man" (Artist First/Shangrila Music LLC) heter den rykende ferske platen til Jerry Lee Lewis. Tittelkuttet, skrevet av Kris Kristofferson, er ute på singel og kan høres på www.jerryleelewis.com

Jerry Lee Lewis var i den første bolken av artister som ble innlemmet i Rock And Roll Hall of Fame i 1986 og han er selvfølgelig tatt opp i Rockabilly Hall of Fame. I 2005 rangerte Rolling Stone Magazine Jerry Lee på 24. plass på listen over the 100 Greatest Artists of All Time.

Turnédatoer:
5.11. Grand Rex, Paris, Frankrike
7.11. IMI Forum, Stavanger, Norge
9.11. Tesla Arena, Praha, Tsjekkia
12.11. Kinodrom , Bocholt, Tyskland
14.11. Ballsporthalle, Frankfurt, Tyskland
17.11. Intersport Arena, Linz, Østerrike
20.11. Cloetta Center, Linköping, Sverige
(26.8.09)Tom Brumley.
Tom Brumley er død

Steelgitaristen Tom Brumley døde av hjerteinfarkt på et sykehus i San Antonio, Texas, sist torsdag, han ble 73 år. Brumley spilte steelgitar i Buck Owens’ Buckaroos (countrymusikkens svar på The Beatles, som Country Music Hall of Famer Marty Stuart en gang sa) fra 1963 til 1969 før han ble med Rick Nelson i de ti neste årene. Fra 1989 spilte Brumley inn med artister som Chris Isaak, Merle Haggard, Glen Campbell, Waylon Jennings, Ray Price, Reba McEntire og Rod Stewart. Tom Brumley ble i 1966 æret med Academy of Country Music Award for No. 1 Steel Guitarist.
Les mer om Tom Brumley på Los Angeles Times. (25.8.09)


John Fogerty opptrer på David Lettermans the Late Show 3. september. (24.8.09)ROCKfrimerke.

Rockpionerer hedres med frimerker

De fire norske rockpionerene Per "Elvis" Granberg, Roald Stensby, Rocke-Pelle og Jan Rohde fikk forleden sitt eget frimerke. Det er første gang norsk rockmusikk får sin egen frimerkeserie, og dette er første frimerkeutgivelse i en ny serie om norsk populærmusikk. Den historiske utgivelsen markeres fra Rockheim – det nasjonale opplevelsessenter for pop og rock.

– Det er drøyt 50 år siden den første norske rockeartist ga ut plate. Siden har mange norske musikere erobret hitlistene også utenfor landets grenser. Denne utgivelsen er en heder både til musikken, men også noen av de fremste pionerene her til lands, sier frimerkedirektør i Posten Halvor Fasting på Postens nettside.

Sammen med frimerkeutgivelsen gir Posten ut en egen praktbok på 48 sider som inneholder frimerkene, en cd med originalmusikk av artistene samt et unikt fotomateriale og historien om da rocken kom til Norge. Musikken er fordelt på 17 historiske lydspor – ren, norsk rockhistorie. Reportasjefotografen Tore Fredenlund er opphav til brorparten av bildene.
Les mer på posten.no. (24.8.09)Ritchie Ball.
Ritchie Ball er død

Ritchie Ball spilte gitar i det engelske rockabillybandet Johnny & the Jailbirds på 70- og 80-tallet. Gruppa er mest kjent for albumet "Out On Bail" (Charly, 1980). De kom sammen igjen i 2000 og ga ut platene "Rockin' My Blues Away" og "Who Taught You To Rock".
Ritchie Ball ble 25. juli overfalt utenfor Sands Hotel på Isle of Wight og forleden døde han av skadene, Ball ble 57 år. Politiet har dermed fått en drapssak å jobbe med. (northamptonchron.co.uk) (24.8.09)


Robert Gordon rocker igjen skrev vi lenger ned på denne siden. Forleden debuterte Gordon med det nye bandet sitt; Glen Matlock, Slim Jim Phantom og Chris Spedding på Horseshoe Tavern i Toronto, Canada.
Anmeldelse kan leses på Krewe Chief's Toronto Concert Blog. (21.8.09)Tres Generaciones.

Tres Generaciones
– rockabilly med veteraner

Halden er en av Norges mest innflytelsesrike rockbyer og drøssevis av band har kommet og gått de siste 30 årene. Som det solide ankerpunktet har vært, og er, Atletic Sound Studio med alltid tilstedeværende Kai Andersen som høvding (denne skribenten har ved et par anledninger hatt gleden av å jobbe med han). Tidligere i år feiret studioet 25-årsjubileum og norske stjerner som Big Bang, De Lillos, Sivert Høyem osv osv feiret Kai Andersen og Atletic Sound som seg hør og bør med en festhelg uten like.

Herr Andersen har tatt fram kontrabassen og startet rockabillygruppa Tres Generaciones (navnet er hentet fra en type tequila) sammen med trommis Åsmund "Donny" Solli fra Halden-band som Onkel Tuka, Belfast Muslims og Squareheads, gitarist Frank Kåre Larsen som spiller mest jazz, men var innom Basment Brats i starten, og vokalist Thrond "Big Daddy" Asker, også han fra Squareheads og Some Velvet Evening.

Tres Generaciones har holdt på ei stund, men med medlemmenes engasjementer andre steder blir det ikke så ofte gruppa er sammen. Nå er det imidlertid booket noen jobber og ROCK har tatt en prat med Big Daddy.

– Kai og jeg har pratet om rockabillyband lenge, men vi har ikke hatt tid før nå. Tres Generaciones spiller 99 prosent coverlåter, vi prøver å finne oppskure 50s låter, men en del kjente blir det. Vi bruker gammelt ekko til vokal, og når vi spiller på steder som Erlandsen i Halden så brukes sanganlegg fra 60 blank for å få den "skranglete" rockbillylyden slik det var på 50-tallet.

– Har dere spilt inn noe?
– Nei, vi har snakket om det, og blir det noe av, så blir det nesten live med en mikrofon i taket for å få den ekte følelsen.

Tres Generaciones spiller på Dickens i Halden 21. august og Krokstrand-festivalen, rett over svenskegrensa, dagen etter. (21.8.09)Mer om "From Elvis in Memphis"

Albumet "From Elvis in Memphis", som vi nevnte i skrivet 40 år siden "Suspicious Minds" lenger ned på denne siden, er omtalt på nettstedet rootsy.nu. "From Elvis in Memphis: 40th Anniversary Legacy Edition" – 2 CD Set (RCA Legacy) heter jubileumsutgaven.

"Förutom att Elvis återkomst till Memphis resulterade i kanske den bästa musik han någonsin spelade in är inspelningarna även ett bevis på vilka höjder han kunde nå när han fick sätta tänderna i material lika bra som hans talang. Snyggt förpackat, fantastiskt ljud och fantastiska låtar. "From Elvis in Memphis: Legacy Edition" är en kraftfull påminnelse om varför Elvis Presley kallas The King.", skriver Lars Svensson i omtalen. (21.8.09)Pressemelding: Platemesse på Café Mono

Lørdag 5. september, Café Mono, Pløensgate 4, Oslo, rett ved Youngstorget.

Bordleien er kr. 200 per meter.
Lokalet er åpent for selgere fra kl 08.00.
Messen er åpen for publikum fra kl 10.00.
Det er mulig å selge til kl 17.30.

Det er gratis inngang. Således kommer mange (kunder) som ellers ikke ville ha kommet. Særlig gjelder dette yngre folk på vei inn i platesamlingens spennende verden.

Café Mono er et av Oslos beste utesteder, med et svært musikkinteressert publikum. Det er fine forhold for lemping av varer, da lokalet ligger i første etasje, kun to trappetrinn fra gateplan.

For påmelding, send epost, eller ring 922 68 308.
Håper du vil delta på messen. Velkommen skal du være!

Mvh
Geir Underdal
(19.8.09)Three Bad Jacks på trommeslagerjakt

Trommis Nick i Los Angeles-gruppa Three Bad Jacks sier takk for seg. Familiære årsaker er grunnen.
"We will really miss him. When he joined the band he really helped glue it all together through difficult times and became one of our closest friends. Nick was always fun to be around and what do you say we are upset but we understand. We appreciate his time, friendship and commitment", skriver gruppa på MySpace. Nick fortsetter i bandet til en erstatning er på plass.
Three Bad Jacks opptrådte på Caven i Oslo i mars 2008. (18.8.09)


ROCK retter:
Shotgun Whalers er fra Holmestrand, ikke Hokksund, som vi kom i skade for å skrive lenger ned på denne siden. Sorry ass. (18.9.09)Hør singelen på duoens webside.
Klüwer/Drefvelin vs Knut Hamsun

Duoen Klüwer/Drefvelin er frontmann Tomas Drefvelin (uttales "drevelin") og munnspiller Johan W Klüwer i gruppa Rex Rudi. Et nytt prosjekt som i september er klare med en 45 rpm vinylsingel (Ekorn, ES1-2009, trykket i begrenset opplag).
– Johan og jeg har slått oss sammen for å lage musikk av den litt mer tilgjengelige sorten, sier Drefvelin.
Vi snakker ganske strait og bluesete rock og som vanlig synger Drefvelin på norsk. Gutta har leid inn fullt band, blant andre gitarist Dagfin Hjorth Hovind (Stephen Ackles), har også vært lydtekniker, og trommeslager Henrik Maarud.

De to låtene på singelen, "Amerika" og "Nørholm", er skrevet med Knut Hamsun i bakhodet (Hamsun ville fyllt 150 år 4. august). "Amerika" er et tidsbilde fra Chicago på 1880-tallet da Knut Hamsun jobbet som reservekonduktør i byen, mens "Nørholm" er fortellingen om et tenkt hageselskap på herregården Nørholm i Grimstad som familien Hamsun eide fra 1918. (17.8.09)

40 år siden "Suspicious Minds"

Denne helga vandrer store flokker rundt på Graceland i Memphis i forbindelse med at 16. august er dødsdatoen til Elvis. I år er det også 40 år siden Elvis’ siste nummer én hit "Suspicious Minds" ble spilt inn. Det skjedde i American Sound Studio i Memphis i januar 1969. Studioet ble revet i 1972. Les mer her.
En lengre artikkel om studiobesøket som foruten "Suspicious Minds" resulterte i albumet "From Elvis in Memphis" kan leses på elvis.com. (16.8.09)
Sitatet

"When the music got really good, I would just break down and cry." Den amerikanske plateprodusenten, musikksamleren og fotografen Leon Kagarise om countrymusikk. (15.8.09)Paul Ansell.


Poster Wild Bunch.


Poster Rumble.
Pressemelding:
Paul Ansells Number Nine i Moss og Trysil

Rockaround Rumble #3 i Trysil nærmer seg og headliner Paul Ansells Number Nine opptrer på Wild Bunch Rock’n’Roll Club dagen før (se nyheter for juli). Følgende skriv er sendt ut fra Wild Bunch:

Fredag 21. august presenterer The Wild Bunch R'N'R Club og Lucky Luke Saloon, Dronningensgt 17, Moss ingen ringere enn Paul Ansells Number Nine (UK). Dette er et band som har stått på vår ønskeliste lenge og endelig er tiden kommet.

Presseskrivet høres bedre ut på engelsk, så vi sakser fra Paul Ansells MySpace-side:

No 9 were formed back in 1993. They have recorded elleven albums, the latest being "Love Conquers All". Paul Ansell's songs and band have been in the forefront of the European rockabilly/rock’n’roll scene for well over fifteen years, and Paul takes particular pride in the fact that his music is played alongside his idols by the DJs and club owners, at the clubs and venues that feature this brand of music. Ansell and No 9 have headlined many of the top Rock’n’Roll festivals both in England and abroad - Hemsby on several occasions, Viva Las Vegas, Green Bay, The Rockabilly Rave, Turnhout, The Americana Festival, The Ponderosa Stomp, and many, many other shows.

Paul has sung at venues such as London's Jazz Cafe, The Queen Elizabeth Hall, The Forum, The 100 Club, and Dingwalls, to name just a few. Although a fine songwriter and performer in his own right, Paul's biggest achievment was to meet and play alongside his guitar hero Scotty Moore, right hand man to Elvis Presley and the man who played on his greatest ever recordings. This relationship has resulted in many wonderful chances to appear and play alongside other all time greats, culminating in the Universal Films TRIBUTE TO THE KING DVD featuring some of the all time legends of rock paying respect to Scotty's legacy, and Paul is on vocals on several Elvis tunes alongside such luminaries as Eric Clapton, David Gilmour, Ronnie Wood, Bill Wyman etc. (14.8.09)Les Paul.
Les Paul er død

Les Paul, født Lester William Polfuss, døde av lungebetennelse på et sykehus i New York i dag, han ble 94 år. Les Paul var en amerikansk jazz-gitarist og oppfinner. Han var en pionér i utviklingen av den elektriske heltre-gitaren – Gibson Les Paul (1945) – som "made the sound of rock and roll possible." Les Paul utviklet innspillingsteknikker med mulighet for flersporsinnspillinger, lydforsinkelser (delay) og såkalt "sound on sound". Han blir av mange omtalt som "father of modern music".
"I learned a long time ago that one note can go a long way if it's the right one", sa Les Paul i et intervju i 2002.
Les mer på CNN. (13.8.09)


Hank Williams blir film
Strike Entertainment i Nashville planlegger å lage en rekke musikkrelaterte filmer de neste fem årene, blant annet om Hank Williams’ liv og musikk. Sjefen i selskapet, Marc Abraham, står bak prisbelønte filmer som "The Commitments", "Air Force One" og "The Hurricane".
Les mer på tennessean.com. (13.8.09)


Shotgun Whalers har fått melding fra NRK P3 om at låta "End Of a Smoking Gun" vil bli spilt i kanalen framover. I tillegg ligger Hokksund-gruppa på tredje plass på NRKs "Urørt Anbefaler". (12.8.09)Willy DeVille.
Willy DeVille er død

Willy DeVille, frontmann i New York-gruppa Mink DeVille, døde 6. august 59 år gammel. Mink DeVille var på 70-tallet del av miljøet på den legendarisk punkklubben CBGB’s i New York og er representert med tre låter på samlealbumet "Live at CBGB's" (Atlantic) fra 1976. Gruppa ga ut sju album og ble oppløst i 1985. Willy ble soloartist og besøkte Norge og Romerike Roots & Blues Festival i 2002. Det tolvte og siste soloalbumet "Pistola" (Eagle Records) kom i 2008. (12.8.09)Åge Aleksandersen.
(Foto: Per Ståle Bugjerde)
Pressemelding: Fra gulnede avisklipp til sprø lydbånd

Nasjonalbiblioteket som arkiv for norsk pop og rock
Invitasjon til åpning av miniutstilling

Onsdag 19. august kl. 15.00
Henrik Ibsens gate 110, Solli plass, Oslo

Program:
Velkommen ved nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein
Nasjonalbiblioteket som arkiv for pop og rock, ved forskningsbibliotekar Richard Gjems
Musikalsk innslag med ”Kong Sverre”

Bevaringen av norsk pop- og rockhistorie dreier seg om langt mer enn brillene til Åge Aleksandersen! Med utgangspunkt i pliktavleveringsloven og en aktiv innsamling av arkivmateriale fungerer Nasjonalbiblioteket som et nasjonalt arkiv for populærmusikk.

Høsten 2009 åpner Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock (Rockheim) i Trondheim. For å markere dette vil Nasjonalbiblioteket vise mangfoldet av populærmusikalsk materiale i egen samling. Alt, fra scrapbøker og fan club-materiale til unike fotografier og sjeldne vinylplater, vil avspeile bredden og variasjonsrikdommen i norsk rock gjennom de siste 50 årene.

Utstillingen står til 26. september.
Velkommen!
(12.8.09)David Skeie.
Farmer Fred & the Electrified Donkeys

I Lillestrøm opptrådte forleden gruppa Farmer Fred & the Electrified Donkeys. Bandnavnet pirret ROCKs nysgjerrighet og pianist David Skeie forteller til ROCK:

– Gruppa kommer fra Lillestrømtraktene og spiller rockabilly, blues og gammel-country. Besetningen består av folk som har vært med lenge i rock’n’roll miljøet. Fredrik Johansen, vokal, har fartstid fra rockabillybanda Snøfte Smith og Fredriks Rock’n Roll Trio. Begge gruppene la inn årene for mer enn ti år siden. Samme gjelder trommeslager Geir Hoel Arnesen. Pianist David Skeie har tidligere spilt i Snøfte Smith og er også å finne i countrygruppa Bullseye. Joachim Svendsen spiller ståbass, men er ellers kjent som gitarist i flere band, deriblant Bullseye, mens gitarist Ole Flaten er et ubeskrevet blad. (10.8.09)Robert Gordon i Kongsberg i 2008. (Foto: Dag Bøgeberg)
Robert Gordon rocker igjen

Robert Gordons gode venn Jan Ove Laugerud på Kongsberg har sendt følgende gladmelding til ROCK:

Shaun Pilot, Roberts nye manager, har helt andre ambisjoner med Robert Gordon enn vi har opplevd den siste tiden. Mr Pilot vil fjerne alle Elvis-tolkninger og annet tull og inn med steinhard rockabilly. Derfor har han nå snekra sammen ei supergruppe.

På bass: Glen Matlock, ex Sex Pistols, på trommer: Slim Jim Phantom og på gitar: Chris Spedding.

Gruppa har sine første øvninger søndag og mandag. (7.8.09)


Stein i Caven
"Caven utsatt for steinras", står det på websiden til Øya-festivalen. Fullt så dramatisk som det høres ut er det heldigvis ikke. Grunnet graving- og bôringsarbeider i gata utenfor har det løsnet noen steiner i taket ved inngangen. Caven har konsultert geolog som anbefaler steinsprangsikring (netting) i det aktuelle området før det arrangeres flere konserter.

– Ganske udramatisk, Caven er klar igjen i september, sier Caven-ildsjel Engle til ROCK. Klubbøya-konserten med Blue Basement, Razika og Valentourettes er flyttet til Skatehallen, Hausmania i Hausmannsgate 34/Brenneriveien 1.
Les mer om konserten her. (6.8.09)Deke Dickerson.
Goofin’ Records i 25 år

Det suverene (bortsett fra at de ikke sender promoplater til nettaviser) finske rockabillyselskapet Goofin’ Records feirer 25-årsjubileum i år og markerer med stor fest i Helsinki den 31. oktober. På scenen står Goofin’ Records-artistene Deke Dickerson, Little Rachel og Dave & Deke, alle fra USA, og de finske banda The Rockin’ 8-Balls og Whistle Bait.

Blandt andre som gir ut på Goofin’ Records finner vi rockabillyartister som The Go Getters, The Barnshakers, Ellis & The Angry Teens, High Noon, Housewreckers og Huelyn Duvall pluss mange flere. (6.8.09)Ole A Sørli.
Ole A Sørli er død

Ole Anders Sørli ble 64 år. I vår tid er han nok mest kjent som manager for Dollie de Luxe, men på 60-tallet gjorde han seg sterkt bemerket som gitarist i Cool Cats der han var med fra 1961 til 1967. Før han fylte 23 år hadde Sørli spilt 750 konserter.

I 1978 stiftet han db Records (Erik Bye, Cornelis Vreeswijk, Smurfene) og i 1980 startet han Notabene Records (Knutsen & Ludvigsen, Dollie de Luxe, Ole i'Dole) som nå er Norges eldste plateselskap. Sørli tok initiativet til stiftelsen av FONO og var aktiv i stiftelsen av GRAMO, Innkjøpsordningen og Kassettavgiftsfondet.

Les mer om Ole A Sørli på rockemuseet.no. (5.8.09)Delbert McClinton.
Pressemelding: Delbert McClinton til Norge

I begynnelsen av september kommer Texas-karen Delbert McClinton til bl.a. Oslo og Stavanger. Følgende pressemelding er sendt ut:

Nevner du navnet Delbert McClinton får du positiv respons hos roots- og blueselskere over hele verden. Delbert er en levende legende og han har greid det kunststykket å holde seg på topp i tiår etter tiår. Han har en sjelden evne til å kombinere country, blues, soul og rock & roll som om det ikke var noen forskjell på sjangerne og det i beste Texas-tradisjon. Vår mann var en anerkjent munnspiller lenge før han begynte å synge profesjonelt. Karrieren begynte på slutten av 50-tallet og fortsatt er han på topp.

Delbert McClinton ble født i Lubbock i Texas i 1940 og han vokste opp i Fort Worth. Han oppdaget blues i tenårene og begynte å spille munnspill. Han opptrådte på en spesiell type musikkbarer der det var spesielle sjangere for hver kveld. Onsdag var det country, torsdag var det bluegrass, fredag var det blues osv. Delbert spilte med alle de forskjellige bandene.

McClinton spilte munnspill på Bruce Channels mega-hit "Hey Baby" i 1962, noe som førte til en turné i England, der han blant annet ga John Lennon opplæring i munnspillets mysterier!

I 2004 ga han ut et live-album tatt opp under Ole Blues-festivalen i Bergen – et album som er etterspurt av samlere over hele verden.

Mer info Oslo Konserthus.
Mer info Stavanger Konserthus.
(5.8.09)Dave Edmunds.
Moro på Notodden Blues Festival

ROCK har vært på ferie, men underveis har det blippet inn sms-er fra Notodden Blues Festival som ble arrangert sist helg.
Her er meldingene:

Fredag 31. juli: Et helvetes vær på Notodden i går. Fikk med meg Hem Strengelag som jeg likte godt og Baskery var også bra. Fint vær i dag, skal snart på Jools Holland and his Rhythm & Blues Orchestra. Bra stemning på campen, mye gitarspill og godt drikke.

Lørdag 1. august: Hallois, Jools svingte som f…. For et trøkk med blåsere. Dave Edmunds kom på scenen og spilte fire låter; "I Hear You Knockin'", "Sabre Dance" og "I Knew The Bride" pluss en til. Mannen leverte, sang bra og lira noen bra soloer. Har akkurat sett Goodtime Charlie. Det er så det holder! Kanonvær i hele dag, solbrent.

Søndag 2. august: Hei, fikk med oss litt av Bjørn Berge og den nye bluesstjerna Joe Bonamassa i går kveld. Fantastisk gitarist, tar bluesrocken et steg videre. Sitter på bussen på vei hjem. Snakkes.
Takk til Svein Ihlen (3.8.09)


Billy Lee Riley er død
Billy Lee Riley døde søndag 2. august. Riley led av kreft. Se nyheter for juni. (2.8.09)