Cave'ns historie

Av Steinar Kallander

Året var 1989 og Rockabilly-folket i hovedstaden hadde endelig funnet et lokale som kunne bli en etterlengtet klubb, etter at det legendariske rockemiljøet rundt Youngstorget i Oslo Sentrum hadde oppløst seg selv med en utvanning av miljøets profilerte identitet.

Siden 1950-tallet hadde Younstorget vært en eksentrisk og beryktet hang-out for rockere og raggare med oppheng i 50-tallske temaer som rockabilly-kultur, Am-Cars og motorsykler.

Her oppholdt de seg, moret seg eller kjedet seg på gjerdet (på folkemunne kallt reitegjerdet) ved den berømte pølsebua før og etter konserter. Mekket bil, drakk sin øl, sjekka damer, ble sjekket opp av rocke-ryper eller hatet Disco-kulturen og dernest snuten som ble den store fienden utover 80-tallet uten at det gikk veldig galt da tiden på torvet først og fremst var myntet på fest, spenning og moro.

Rundt 1987 forsvant dette miljøet av seg selv da andre grupperinger også ville være med og den eksentriske 50/60-talls-stilen ble vannet ut. Det førte til en splittelse ved at Am-Car og Rockabilly-miljøet skilte lag og begynte å vanke på andre plasser.

Rockabilly-miljøet brukte pub'en King George i Torggata som sitt sted ved siden av de ukentlige Rockabilly-klubbkveldene på Guldfisken før de våren 1989 dannet klubben RAZORBACKS - Teddy Boys & Rockers of Norway og fikk gjennom en bekjent i Sivilforvaret en leieavtale for et bomberom inne i fjellet under Kampen Park.


STORFINT BESØK: Ronnie Dawson på Cave'n i 1993.
Bomberommet - idag kjent som Cave'n - sies å være bygget eller utsprengt av tyskerne under krigen og ble raskt et samlingspunkt på linje med det man hadde på Youngstorget. I tillegg var det perfekt som øvingslokale for flere rockabilly- og blues-band og hadde plass til mekking av biler og sykler. Ikke minst ble mulighetene for å se norske og utenlandske rockabilly-band større enn noen gang med organiseringen av Cave'n-festene.

Det unike med denne bunkeren er fasongen - en blanding av en lang grotte og tog-tunnel - og at det faktisk var mulig å drive rockeklubb, tross luftfuktigheten.

Profilen på konsertene og ikke minst rockabilly-folkets strenge musikksmak ble heldigvis utover 90-tallet mer bred og vi fikk store doser av beslektet musikk innen garage-rock, ska, surf og punk som igjen førte til at miljøet trakk til seg andre grupperinger, men ofte med et like subkulturelt fortegn som de selv, uten at det var noe must da alle typer folk i utgangspunket var velkommen til å besøke stedet.

Alle som turde, vel og merke, siden rockabilly-folket var blitt oppfattet som særdeles skumle til langt opp på 90-tallet. Slik er det heldigvis ikke idag og Rocke-Oslos store gruppe er en variert miks av folk uten at dette har ført til rockabilly-miljøets fall.

Dugnadsånden var frisk i begynnelsen og mye ble gjort for å stenge fuktigheten av fjellvann og uggen temperatur ute, men etter 10-11 år med mange gode konsertopplevelser begynte treverket som var satt opp rundt omkring å råtne og en større oppussing var nødvendig.

I 2001 søkte Razorbacks om støtte til oppussing og ny PA av Musikkverkstedordingen og fikk tilslag etter å ha samlet inn penger under en gedigen støttekonsert med åtte band på Gamla høsten 2000.

Pengene har blitt brukt til å høyne lokalets standard og til å se enda mer undergrundsk og spennende ut enn før og samtidig gjort det mer levelig å oppholde seg der.


DJ Razorback er en utsøkt pausefyller. (Foto: Dag Bøgeberg)
Klubbens medlemmer og spesielt enkelte sjeler har stått for en helt unik dugnadsånd som nå endelig avsluttes første helga i oktober med en 2-dagers brakfest hvor forskjellige band skal presentere noen av de musikalske utrykk stedet ønsker å fremheve.

Med tiden skal det også bli film-fremvisning i tillegg til band-øvinger, mekking og konserter.

Fredag 4. oktober spiller det lengstlevende Rockabilly hus-bandet DALTONS, surf-bandet BEAT TORNADOS og et av Vidar Busk's side-prosjekter EXOTICATS med ex-Hot Rod T Henrik Horge på vokal i noe som er en slags tribute til Johnny Burnette.

Lørdag 5. oktober spiller oppstandelsen av Hot Rod T med den originale vokalisten Jørgen Næsje i bandet TEDDY TRIGGER & the GATLING GUNS, punk-bandet Conjacks og ikke minst Vibeke Saugestad og YumYum's party-prosjekt - 60's Go-Go-Rock-Soul-Garage-Twist laget TWIST-A-ROOS.

Som alltid vil DJ Razorback endelig befinne seg på hjemmebane og pøke ut sin GREAZY LISTENING

VEL MØTT IGJEN ALLE HULEBOERE........!!

Cave'n er som vanlig bomberommet inne i fjellet under Kampen Park med inng. 50 m over Tøyen Senter i Økernvn. rett avkjøring til Ensjø og Øker.! Til høyre for Tøyenbadet.

OBS! Bilettene som blir lagt ut til forsalg til Cave'n er 150 stk. og er i salg fra fredag 27. september.