A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅChris Spedding: "One Step Ahead Of The Blues"

Repertoire Records

* * * *


Chris Spedding – født 17. juni 1944 som Christopher John Spedding – kommer fra Derbyshire i England. Han er best kjent som gitarist for andre og regnes som en av Englands mest allsidige gitarister. Han har en lang karriere på begge sider av Atlanteren bak seg og har bidratt med sitt spill i nesten alle sjangre man forbinder med rock’n’roll. Sporadisk har han prøvd seg som soloartist og har gitt ut en rekke album under eget navn. At han aldri har slått gjennom hos det store publikum er mer resultat av dårlig timing og uflaks enn mangel på talent.

På 70-tallet spilte Spedding for artister som Alan Price, Jack Bruce, Sharks og Elton John, han spilte inn og turnerte med Roxy Music, John Cale og Roy Harpers gruppe Trigger. I 1970 kom Speddings første soloalbum, det instrumentale "Songs Without Words" (Harvest) og i 1975 klatret han inn på topp-20 lista i England med "Motor Bikin'". Den 15. mai 1976 produserte han dessuten den første demoen med The Sex Pistols ("Problems", "No Feelings" og "Pretty Vacant").

Spedding flyttet til New York og samarbeidet bl.a. med Robert Gordon – et samarbeid som har vært til og fra siden og i juli 2009 står de nok en gang sammen på ei norsk scene, denne gang på Kongsberg Jazz Festival. På 80-tallet spilte han med Paul McCartney og Tom Waits i tillegg til at han produserte de to første albumene til det Canadiske rockabillybandet The Razorbacks; "Go To Town" (1988) og "Live A Little" (1989).

På dette nye albumet "One Step Ahead Of The Blues" har Chris Spedding tatt for seg noen av sine favorittlåter i rockhistorien. Både låter han liker å spille og låter han liker å lytte til. I det forseggjorte coverhefte – med omfattene linernotes fra Philippe Rault (har bl.a. produsert plater i lag med Spedding) – begrunner og forteller Spedding om hva hver enkelt låt betyr for ham og gir oss personlige historier knyttet til de forskjellige låtene. Vi får 15 coverlåter, alt fra JJ Cales "Cajun Moon", Bobby "Blue" Bland-versjonen av "I Wouldn’t Treat A Dog" (ei låt Spedding også har fått Robert Gordon til å framføre live), The Rolling Stones’ "No Expectations" og til Peter Greens "Albatross".

Ikke noe rockabilly her som man skjønner, det er ganske laidback bluesrock og tankene går innimellom stemningsmessig til JJ Cale og Chris Rea.

Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2009