A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å



Norsk Rocks Skattkammer - Vol.2 - da rocken kom til Norge

Backstage Records

Bare så det er sagt med en gang, med professorene Willy B, Terje Nilsen og Tor Arne Petzold i spissen har staben av impliserte gjort et aldeles utrolig arkeologisk utgravingsarbeide i norsk rockrelatert musikkhistorie fra perioden 1955 - 1960. Norsk Rocks Skattkammer - da rocken kom til Norge - er to cd’r stappet med tidligere utgitt materiale, uutgitte låter og intervjuer med noen av artistene. Et kulturelt manifest over pionéræraen i Norge - intet mindre.

I begynnelsen hørtes det nesten like mye ut som jazz som rock og de tre første artistene regner vi i vår tid absolutt ikke som rockesangere. Mary Anderson synger Rock, Rock, Rock med storbandbacking og minner om musikken pensjonist-dj Lodin Aukland presenterte i radioprogrammet Eviggrønne Melodier til langt opp på 1990-tallet. Per Asplin synger School Days. Dette begynte han med og dette fortsatte han med. Begge disse låtene ble brukt i filmen Gyldne Ungdom fra 1956. Siste låt i denne trilogien står Nora Brockstedt for med "klassikeren" Røkk og rull på ring fra 1957, på totendialekt selvfølgelig.

Deretter tar rocke-gutta over med Rocke-Pelle, Per «Elvis» Granberg, Roald Stensby og Jan Rohde som de mest kjente. Ganske kult, med feit saksofonsolo, synger Rocke-Pelle Tennessee Toddy, den første rockeplata utgitt i Norge, og det var nok jævlig tøft i 1958 å høre Per Granberg & His Rockin’ Sinners framføre 20 Flight Rock. Her dukker også samlingens første gitarsolo opp og det er klart at norske gitarister dengang hadde røtter i jazz og ikke i blues. Per Granberg er ung og viril rockabilly cat på Ready Teddy, backet av Sigurd Jansens Orkester. Han avslører stor stemmeprakt og leverer en versjon som står seg selv idag.

Artig er det å høre at Roald Stensby & his Rockin’ Dukes er stor stjerne og blir mottatt av hylende publikum på flere låter, blant annet King Creole og Rip-It-Up. Vi får også høre Vidar Lønn Arnesen intervjue Elvis-fan Roald Stensby på radio og får et gløtt inn i gamledager med historien om da Cliff Richard fikk forbud mot å opptre i Danmark etter opptøyene som fulgte i kjølvannet av Stensbys konsert på Nordisk Mesterskap i Rock.

Jan Høiland er en kuriositet her og hans høyeste ønske var å bli en ny Elvis, men med Only Sixteen avslører han at han ikke var, og vi vet at han heller aldri ble, noen rocker.

Rocke-Pelle var som sagt den første rocker’n som fikk gi ut plate her i landet og i intervjuet med mannen fortelles det blant annet om plateinnspilling i Universitetets Aula. - Aulaen er ikke hellig, fastslår Pelle. For undertegnede står Rocke-Pelle fram som en favoritt på denne samlingen selv om liveopptakene fra Dovrehallen er sådær.

Interessant er også intervjuet med Svein-Erik Børja som spilte i bandet til Per «Elvis» Granberg på 50-tallet. Blant mange artige historier nevner vi da Per kommer tilbake fra en tur i USA og hadde kjøpt collegejakke og ble konge på Ila skole.

Jan Rohde er en tøffing og forteller med den største selvfølgelighet at den hvite genseren Bruce Welch er iført på coveret på den første Shadows-skiva har han lånt av Jan Rohde. Rohde synger slepent og arrogant, men sliter i dagens ører med pinglete backing.

Uansett, dette er ikke en utgivelse man lytter til på vanlig måte. Norsk Rocks Skattkammer - da rocken kom til Norge - kan brukes som leksikon over den aktuelle perioden, smart å kunne vise til i diskusjoner og uoppklarte veddemål, pluss at det er svært interessant å lese det fyldige utbrettcoveret og oversikten over hvem som spiller på de forskjellig låtene, når det ble utgitt etc.

Vi sakser fra Willy Bs skriv på coveret: "Høydepunktet for undertegnedes vedkommende under arbeidet her var å være med på å få overført Roald Stensbys One Night med Party på andre sida (innspilt 20. april 1959) fra acetat til CD. Acetaten - dvs ei grammofonplate laget av lakk - måtte avspilles på 78 omdreininger i minuttet."

Dag Bøgeberg

Tilbake

"Da Elvis kom til Norge"

Rocke-Pelle!