21. mai 1958 spilte Per Harald ”Rocke-Pelle” Hartvig inn singelen "Tennessee Toddy" i Universitetets aula. I anledning 50-årsjubileet for Norges første rockutgivelse arrangerer Nasjonalbiblioteket i Oslo utstillingen "Da Elvis kom til Norge".


Monteren med ”Rocke-Pelle” og singelen "Tennessee Toddy". Det er billedbladet "NÅ" nr 25-1958 som ligger i forgrunnen. (Alle foto: Dag Bøgeberg)

"Da Elvis kom til Norge"

Det var schwung over billedtekstene i 1958.

Monteren med Per ”Elvis” Granberg.

Rock'n'roll i biblioteket.

Av Dag Bøgeberg


- Hei, det er ROCK. Hvis jeg stikker innom utstillingen førstkommende lørdag, kan jeg fritt knipse noen bilder da?
Richard Gjems, Forskningsbibliotekar, Musikkformidling ved Nasjonalbiblioteket, er velvilligheten sjøl og ordner alle formaliteter.

Gjems informerer: - De utstilte singlene og EP-platene representerer ikke alle utgivelser med norsk 50-talls rock, men heller et representativt tverrsnitt med de viktigste artistene og utgivelsene. Per "Elvis" Granberg, Rocke-Pelle, Roald Stensby, Jan Rohde og Odd "Smiling Tommy" Gisløy er alle representert. Jan Høilands singel med ”Only Sixteen” er ikke med. Jeg har generelt problemer med å betrakte Høiland som en rockeartist, selv om han ble markedsført som dette i den aktuelle perioden. Besøkende kan i tillegg høre musikk fra samtlige av de utstilte platene i Nasjonalbibliotekets musikksamling. Utstillingen er åpen til 6. juni.

Følgende pressemelding ble sendt ut i forkant av utstillingen:

21. mai 1958 spilte Per Harald ”Rocke-Pelle” Hartvig inn singelen "Tennessee Toddy" i Universitetets aula. Backingband for anledningen var jazz- og underholdningsmusikerne i Sigurd Jansen and his Rockin' Five. "Tennessee Toddy" ble den første norske utgivelsen med en tilsynelatende reinspikka rockeartist.

Med 50-årsjubileet for denne begivenheten som påskudd, inviterer Nasjonalbiblioteket, Norsk Jazzarkiv og Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock til et seminar som skal kaste et undersøkende blikk på møtet mellom rock og jazz i perioden 1955-1960. For hva skjedde egentlig da den nye rocken og den mer etablerte jazzen møttes i konsertlokaler, platestudioer og avisenes spalter?

I historieskrivingen har bruddet mellom de to sjangerne ofte blitt understreket, men kan man også se en kontinuitet i den rolle jazz og rock har hatt som kulturelle og sosiale fenomener? Kan man si at jazzen ”banet vei” for rocken i norsk underholdningsmusikk gjennom sitt amerikanske opphav og ungdommelige nedslagsfelt?

ROCK hadde dessverre ikke anledning til å overvære seminaret, men Richard Gjems har sendt oss følgende refereat:

Ca 100 stk. i salen

Stor suksess både innholdsmessig og arrangementsmessig. Fin blanding av musikere, akademikere, journalister, samlere og rockehistorikere og musikkfans.

Odd Skårberg innledet med et mer generelt foredrag om forholdet mellom rock og jazz i Norge på slutten av 1950-tallet. Viste hvordan det hele ble iscenesatt av enkelte viktige ”kulturelle entreprenører” som Eivind Solberg og Hans Christensen i talentbyrået Inter Scala og journalist Yngvar Holm. Trakk fram "Tennessee Toddy" m Rocke-Pelle som den første autentiske, norske rockesingel. Noe store deler av salen var enige i. La også vekt på rockens sterke tilknytning til ytre framtoning, mote og det å ”fysisk agere ungdomstid”.

Bjørn Stendahl snakket nærmere om sammenhengen mellom nedgangen i jazzklubber og rockens gjennombrudd i Norge. Mary Andersons ”Rock, Rock, Rock” (1956) som den første låta der ordet ”rock” brukes i Norge. Fulgte avisomtalene av jazztrompeteren Teddy Cottons omtalte ”rocketurne” i Norge samme år. Folk landet rundt ropte ”Mere rock!” til et dixieorkester!

Deretter var det duket for gruppeintervju av seminarets panel, noe som i ettertid må omtales som seminarets høydepunkt. Kyndig ledet av Arvid Esperø diskuterte paneldeltagerne alt fra rockeopptøyer, nordisk mesterskap på Jordal i 1959, sjangere og klasseidentitet, pressens rolle i den første framstillingen av rock, forholdet til jazzmusikere og –publikum og så videre. Selv om man i panelet hadde to personer som faktisk var til stede i aulaen da "Tennessee Toddy" ble spilt inn 21. mai 1958, ble man aldri helt sikker på hvem som faktisk spiller på plata. Noen ting er uansett sikkert: Sigurd Jansen spiller piano, Erling Andersen saksofon og Kjell Gustavsen bass. På trommer kan det være Tore Birkeland eller Pete Brown, på gitar Rolf Nord eller Leiv Eberson eller Tor Braun. Et 100% sikkert svar vil vi trolig aldri få…

Til slutt holdt Tor Egil Førland et underholdende fordrag om jazz, rock og opprør, som avfødte en liten diskusjon om hvilken type opprør de første rockerne stod for.

Stort pluss: Under hele seminaret kom det mange interessante spørsmål fra det særdeles kunnskapsrike og kompetente publikummet, som hele tiden følgte årvåkent med.

Fikk en liten forhåndsomtale i Aftenposten gjennom et uhøytidelig intervju med Gerd Johansen (paneldeltager).

Dertil fikk vi ti minutter på Norgesglasset på NRK P1 (intervju med foredragsholder Odd Skårberg og paneldeltager Sigurd Jansen). Dertil var det et lengre intervju med både Odd Skårberg og paneldeltager Roald Stensby i NRK Østlandssendingen på P1 forrige torsdag.

Norsk Rocks Skattkammer: Da rocken kom til Norge

Rocke-Pelle!