A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å



Bokanmeldelse:

"Catch That Rockabilly Fever"

Personal Stories of Life on the Road and in the Studio

Av Sheree Homer

McFarland & Company, Inc. 2009


– Sheree Homer har gjort en flott jobb med å dokumentere ektheten og tidløsheten til rockabilly med intervjuer av de store stjernene, regionale helter, veteraner og revivalister. Gjennom denne prosessen håper hun å spre det eneste viruset som garantert feier bort tunge tanker, nemlig rockabilly-feberen. Hvis dette er en sykdom, vil jeg aldri bli frisk, skriver Ken Burke, redaktør i magasinet "Blue Suede News", i forordet til boka.

Sheree Homer ble født i 1978 og vokste opp i Wisconsin i lag med en mor, som i tillegg til å ha en stor samling singler fra 50-tallet, tok med datteren på rockabillyfestivaler. Sheree Homer har som man skjønner vokst opp med rockabilly. Etter at hun og moren overvar en konsert med Dale Hawkins på Ponderosa Stomp-festivalen i New Orleans i 2002 startet Sheree Homer magasinet "Rockabilly Revue". Etter åtte utgivelser måtte hun imidlertid legge ned da hun ble rammet av brystkreft, men hun er nå erklært frisk. Mange intervjuer var allerede gjort, men kom aldri på trykk – før nå, flere av intervjuene i denne boka var egentlig skrevet til "Rockabilly Revue".

For å forklare hva rockabilly er, skriver hun: Elvis Presleys "Baby, Let’s Play House", spilt inn i Sun i 1955. Elvis og gruppa hans har funnet tryggheten, de vet hva det handler om og de er trygge på stilen de søkte etter ett år tidligere. I tillegg hadde Elvis alt; talentet, utseende, evnen til å skape entusiasme, og så var han på rett sted til rett tid. Mange artister sluttet med country da de hørte Elvis, inkludert Eddie Cochran, Buddy Holly og Glen Glenn, skriver Homer.

"Catch That Rockabilly Fever" er på 258 sider pluss omslag og inneholder intervjuer og ikke tidligere publiserte historier fortalt direkte til forfatteren fra både veteraner og nåtidens ledende artister, men også backingmusikere som James Kirkland (Bob Luman, Ricky Nelson), Richie Frost (Ricky Nelson), Tony Austin (Rock and Roll Trio) og Bob Sullivan (Louisiana Hayride) har alle masse å fortelle om både innspillingsteknikker og livet på veien.

For eksempel forteller Sonny Burgess i et intervju fra august 2006 om da han og bandet hans, The Moonlighters, varmet opp for Elvis Presley i Newport, Arkansas, i 1955, bare et par uker før Presley skrev under for RCA. The Moonlighters skulle også avslutte kvelden etter Elvis’ konsert og opplever at Elvis kommer på scenen sammen med dem og etter hvert er begge banda med og en drøy times jamsession er resultatet.


High Noon. (Foto fra boka)

Det var egentlig to rockabilly revivalperioder i USA. Slutten av 70-, begynnelsen av 80-tallet med Robert Gordon og Stray Cats, og ti år senere med grupper som Dave and Deke Combo, Big Sandy and the Fly-Rite Trio og High Noon. I det svært interessante intervjuet med High Noon forteller de om kicket første gang de kom til Austin (gruppa kommer fra Colorado) og trioen prompte flyttet til byen. De var totalt hekta på å spille og de dagene de ikke hadde spillejobb, spilte de på gata. Og for å få det mest mulig autentisk oppsøkte de Scotty Moore i Nashville for å få førstehånds kjennskap til Elvis-gitaristens tommelfingerteknikk og spørre ham ut om hans EckoSonic gitaranlegg.

Ikke alle artiklene er basert på intervjuer. Noen kapitler er hentet fra linernotes, vanlig research med søk på Internett og i artikler og bøker, men med alle intervjuene med folk som Charlie Gracie, Marti Brom, Glen Glenn osv er dette svært interessant lesing. Boka er delt inn i åtte kapitler: Sun Legends, Louisiana Hayride Stars, Arkansas Rockabillies, Texas Rockabillies, California Rockabillies, Rockabilly Pioneers, Rockabilly Revivalists og Today’s Sensations. Her er også en del sjeldne bilder, alle i sort/hvitt.

"Catch That Rockabilly Fever" kan bestilles her.

Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2010