A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
JUBILANT: Gunnar Knutsen har drevet Tumblewine Films i 15 år.

HVA: Tumblewine Films - 15th Anniversary Bonanza!
HVOR: Parkteatret, Oslo
NÅR: Lørdag 11. april 2009 (påskeaften)Ian Johannessen svitsjer uanstrengt mellom tøff rock'n'roll med Howlin’ Pimp-O-Negros og svingete countrybilly med Big Truck.


Pearly Catz.

Gunnar Knutsen har nok hatt mye moro i de 15 åra han har holdt på med Tumblewine Films. Drøssevis av bandvideoer og en håndfull filmer har det blitt. Da vi ankom jubileumsfesten på Parkteatret et par timer ut i arrangementet var filmen "Folkefôr – en brun film om Frank Znort Quartet" i full gang. En underholdende film om et svært spesielt bands hverdag. Ganske løse besetninger, løs jakke musikalsk og de har spilt hver søndag i Oslo de siste åra. De gir ut cd fra hver konsert og nærmere 300 utgivelser blir det før 2009 er omme. Frank Znort Quartet feirer 11-årsjubileum i år.

Kortfilmene "1-2-3 Forever" og "CityCity BangBang" er artige og har da også høstet ære og fått priser internasjonalt. Da filmene var ferdig åpenbarte hovedpersonen fra filmen seg på scenen som vokalist i gruppa Howlin’ Pimp-O-Negros som var gjenforent for anledningen. De leverte et røft og bluesete rock’n’roll-sett - fin lyd og gitaren låt rått og tøft. Og så digger jeg 20 minutter lange konserter. Gruppa byttet vokalist, og vips, så er det Big Truck som står på scenen (musikerne i bandet opptrer vanligvis som The Beat Tornados). Kompetent country-rock’n’roll-a-billy og vi fikk låter fra albumet som har vært ferdig lenge, men det drøyer med utgivelsen. En tøff versjon av "Nitro Express" (Red Simpson) ble også flettet inn, en av mine favoritt truckercountry-låter.

Konserten ble etterfulgt av Richard Bowers & His Invisible Orchestra – musikk på tape og live croonersang fra her Bowers før det ble vist en runde med Tumblewine Films-produserte bandvideor. The Better Men Than You med flotte "Jack The Ripper", "Bonde ifra bygda" ("Okie From Muskogee", Merle Haggard) med norske countrykjendiser som Big Hand og Geir Sundstøl, Toini And The Tomcats sang julesang og Twang Gang framførte "The Final Countdown".

Pearly Catz var neste liveattraksjon. Låtene vi kjenner fra albumet "Hallingpünk" ble godt ivaretatt, men heller ikke live hører vi munnharpa så godt som vi gjerne vil. Trommeslager "Kula" er som vanlig iherdig og det driver godt. På singellåta "Harald" kom urpunker Harald fra Blitz og bidro på dobbel vokal. Igjen, gruppas suverent beste låt.

Pausen ble fylt med videoer av bl.a. Ni Liv, Onkel Tuka, Julia York, Rex Rudi og Pearly Catz.

The Klypeman Band spilte både danseband-vise-pop og tilløp til punk. De er en gjeng rutinerte musikere med en erfaren lydmann som uerfaren vokalist. Du gjorde en fenomenal jobb på "Jack The Ripper", og slik burde du fortsette, for å si det sånn, selv om Lou Reed rant meg i hu, det skal du ha.Los Plantronics.

Et par videoer med Los Plantronics fulgte så, bl.a. verdenspremiere på en video fra Gamla i februar før Los Plantronics, til kveldens største applaus, åpenbarte seg på scenen. Velprøvd kruttrøykstinkende tiki-mex/hot rod/spaghetti surf, og nå også med tre manns blåserrekke fast med i besetningen. Los Plantronics er svært stilsikker Mexico-surf krydret med enkelte vokale innslag. Eksempelvis Charlie Rich’ "Lonely Weekends" i tøff og energisk rhythm’n’blues-surfvesjon og en feiende flott "Devil With The Blue Dress On" (Mitch Ryder). Hele arrangementet på Parkteatret hevet seg et nivå med Los Plantronics. Og ja, de har tatt et kvantesprang siden sist jeg så dem (2004). Gruppa er ettertraktet og foruten å ha signert med Little Stevens Wicked Cool Records turnerer de over store deler av Europa. – Jeg føler at alle bitene nå har falt på plass i bandet, sa gitarist Signor Havn til ROCK etter konserten da vi gratulerte med en kjempeflott opptreden. Vi er helt enig i det, for i Los Plantronics har Norge virkelig et originalt underholdningsbidrag i internasjonal toppklasse og gruppa burde være vårt lands neste store eksportartikkel.

Er ikke lett og skulle spille etter Los Plantronics, men Aurora Plastic Monster lot seg ikke affisere. Bass, keyboard og trommer spilte en særegen punkete rock. Lyden i gruppa sendte noen ganger tanker om The Doors til denne lytteren. Gruppa var et nytt bekjentskap for meg, men jeg kan skjønne at de er et av favorittbanda til Gunnar Knutsen.

I pausen fikk vi videoer med bl.a. The Carburetors, The Yum Yums med fengende "Too Good To Be True" og Tommy Luger.The Better Men Than You.

Det begynte å bli sent, men publikum var mer enn klare da The Better Men Than You entret scenen. 1965? Niks, 2009! Kjempetøff og dødsens stilriktig før-psykedelisk garasjerock. To gitarer, bass, trommer og en vokalist som i tillegg til å se helt "riktig" ut kunne alle knepa. Singelen deres er bra, men herregud, den forteller ingenting om hvordan det beste bandet fra Bergen noensinne opptrer på ei stor scene. The Sonics, The Kinks, The Better Men Than You og The Rolling Stones gikk opp i en høyere enhet. Amen!

Den siste timen av arrangementet ble brukt til å vise Tumblewine Films "Psychobilly Weekend – The Movie". ROCK hadde et anmeldereksemplar i lomma og gikk salig hjem med Los Plantronics og The Better Men Than You flimrende bak øya. Gratulerer med 15- årsjubileet til Gunnar Knutsen og hans Tumblewine Films og om fem år er det 20-årsjubileum. Vi gleder oss allerede.

Dag Bøgeberg - tekst og foto


Tilbake til anmeldelser 2009