Gunnar Knutsen - Tumblewine Films

Tore Hauge (tekst og foto)

I forkant av verdenspremieren på The Carburetors nye musikkvideo på Cinemateket fredag 9. mai, treffer ROCK mannen bak videoen og Tumblewine Films, Gunnar Knutsen, i kaféen på Parkteateret i Oslo.

Hvordan startet Tumblewine Films?
Det startet i Toronto i Canada i 1993. Så i år er det ti års jubileum. Jeg gikk på filmskole der borte, og da jeg gikk tredje året ville jeg ha et eget produksjonsselskap. Jeg snubla rundt i gatene og fikk plutselig det ordet inn i hodet - tumbleweed. Jeg har alltid likt tumbleweed. Det er de buskene som ruller i ørkenen på gamle spaghetti westerns. Ruller rundt bakerst i bildet. Så en urban tumbleweed er en tumblewine. En som er litt full som meg og ruller rundt i byen, en tumblewino. Ja, uten mål og mening egentlig. Så da ble det Tumblewine Films tilslutt.

Du har lagd flere filmer i løpet av de ti årene som er gått?
Først var det tre filmskole-filmer i Toronto. Den første norske filmen kom i februar 1995. En null budsjett film jeg kalte "En kur for alt". På en mystisk måte ble den en liten hit. Den kom med på Kortfilmfestivalen i Grimstad. En rockefilm med forskjellige karakterer. Kristin Vincents fra NRK P3 var med. Hun strippet!

Så søtt. Visste du at Kristin og jeg var sammen en periode på begynnelsen av 80-tallet? Vi var kjærester da hun kom til Oslo. Kristin var husokkupant på den tiden. Jeg inviterte henne med hjem på pot.

Det ble flere musikkrelaterte filmer på deg?
De fleste er jo det. Men det er også noen som ikke har musikk i det hele tatt. Med tema på stillstand - stillstandsrapporter. Eksperimentelle filmer som jeg også liker å jobbe med. Men de fleste har et musikalsk innhold. Med absurd komikk og gjerne et litt surrealistisk preg.

Jeg har alltid forbundet deg med Los Plantronics. Er du venn av gutta eller var det interessen for spaghetti westerns som førte dere sammen?
Det startet vel i 1998, rett før de gav ut sin første skive. Jeg traff tilfeldigvis Signor Havn på Soria Moria. Han spilte i et band som het The Plantronics. Jeg kan huske at han spurte meg om hva som passet best, "The" eller "Los". Jeg sa at han måtte kalle bandet Los Plantronics. Alle banda heter jo noe med "The".

Så du var med på navneendringen der?
Blant annet. Uansett så var jeg på jakt etter musikk til en film jeg hadde laget og het "People Like Me Like People Like Me". Jeg fikk en demo med låter fra deres to første singler. Så plukket jeg tre låter fra tapen og brukte i filmen. Jeg har laget musikkvideoen "Jack The Sex Tripper" pluss at Thor Erik er med i "parAnoid polAroid mAn". Den sistnevnte gikk som forfilm på Oslo Kinematografer. Jeg liker ikke dem noe særlig. De betaler jo ikke for å vise filmer, så nå boikotter jeg Oslo Kinematografer som utstillingsvindu.

Du har vært på NRK også med disse filmene?
Både "parAnoid polAroid mAn" og "People Like Me Like People Like Me" er vist på NRK. Og de betalte. Men det er en skandale at NRK viser så få kortfilmer. De blir stort sett brukt som fyllstoff mellom to lengre programmer - en sjelden gang.

Hvordan kom Howlin' Pimp-o-Negros inn i bildet?
De kom inn da jeg skulle lage filmene "1-2-3 Forever" og "CityCity BangBang". De var vel egentlig ikke et permanent band på den tiden. Besetningen var i hvert fall veldig løs. Vi lagde norgeshistoriens første soundtrack til en kortfilm som kom ut på Flipside Records. De filmene hadde premiere her på Parkteateret sommeren 2002. Det var utrolig varmt den dagen og alle var på stranda. Allikevel fylte vi Parkteateret og det ble ganske klaustrofobisk badstue-felling etter hvert. Og stormende jubel og kalas.

Se Gunnars nye Tumblewine produksjon på Cinemateket fredag 9. mai klokka 20.30. The Carburetors er på lerrettet i programmet "Norske Rocke Kortfilmer".

1-2-3 Forever, CityCity BangBang: Kortfilm

Howlin’ Pimp-o-Negros: Rock ‘n’ Roll? Right! Right On! Right!!!