A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

HVEM: Twang Gang
HVOR: Herr Nilsen, Oslo
NÅR: Lørdag 5. mars 2011


"Good Rockin’ Tonight" har vært fast åpningslåt på Twang Gangs konserter helt siden starten i 2001. Og jammen er de ikke like entusiastiske når de knaller i gang ti år senere. Å, så samspilte de er. 40-50 jobber i året, år etter år, gjør noe med et band. De blir dødelig selvsikre. På lappen til gitarist og vokalist Erlend Styve er det listet mellom 80- og 100 låter, og bortsett fra åpningslåten er de to andre, bassist Jan Eirik Gullbrå og trommeslager Bjørne Møen, uvitende om hvilken låt som er den neste. Slik holder musikalsk leder Styve sine bandkompiser skjerpet og på tå hev også i 2011.

"Let’s Play House", "Rock’n’Roll Ruby", "Honky Tonk Man", "Hound Dog" (er vel litt sliten nå, gutter, men den rå gitarsoloen ville vi ikke vært foruten. Hva med å ta en lytt til "Big Mama" Thorntons original?), "Red Hot", "Cracker Jack" og "Burning Love" er eksempler på coverlåter som framføres energisk og med stor entusiasme, og som sklir uanstrengt inn mellom gruppas egne låter som vi kjenner godt fra de to albumene. Fire år er gått siden det siste kom, men Twang Gang har foreløpig ingen planer om noen oppfølger. – Vi trives ikke så godt i studio, dessuten er vi late, sier Gullbrå.

Live er de langt fra late. Det stødige trommespillet og den slappete ståbassen som Styve kan lene seg mot er samspilt og "til å stole på". Sjøl er han twangy og leken på favorittgitaren for tiden, en ‘63 Fender Jazzmaster. Gullbrå og Møen korer kraftfullt og rent og arrangementsmessig utnytter de trioformatet til fulle, det blir aldri kjedelig eller ensformig.

Vi serveres rockabilly, rock’n’roll, instrumentaler, ballader (Styve er en skikkelig bra balladesanger med både pondus og "countryknekk" på de rette stedene) og Bakersfield-country – ROCK satte stor pris på "I've Got a Tiger By the Tail" (Buck Owens). "Kaw-Liga" er dyppa i tremologitar og indianertrommer framført av musikere som elsker Hank Williams, og det er selvsagt helt overlegent på en lørdagskveld på trivelige Herr Nilsen. Rett som det var lot linedanserne seg lokke ut på gulvet, stilig å se på og inspirerende for bandet.

Twang Gang led litt av at Los Plantronics feiret ny-plata på John Dee, det var plass til mange flere på Herr Nilsen, men vi som var der hadde to svært så trivelige timer i lag med Voss’ rocke-sønner – "Red Hot"-style.

Dag Bøgeberg - tekst og foto

Se flere bilder fra konserten på ROCKs Facebook-side.


Tilbake til anmeldelser 2011


Twang Gang: "Bandar Abbas Express"

Reel Noise

* * * *


Trioen fra Voss har tøffere produksjon og råere lyd på dette sitt andre album. Det låter nærmere slik Twang Gang låter live. Her er 14 stramt arrangerte låter, noen veldig bra, og noen uinteressante.

Jeg hadde ganske store forhåpninger til denne plata og den innfrir dessverre ikke helt. De første seks og de tre-fire siste låtene er bra. Mellom der flagrer tankene alle veier og selv ikke etter mange spillinger (i hele sommer faktisk) har disse låtene festet seg. Men det som er bra, er veldig bra. F.eks. "Heartsnatcher" som sender tankene til Go Getters, på "The Twangsters" leverer gutta 1 minutt og 37 sekunder heidundrende countryrock om livet på veien og noen steder går tankene til en rockete og lett vemodig Dwight Yoakam. Favorittlåta mi for tida heter "Davy and the Dragon". En tøff, allsangvennlig og twangy rocker som nok blir en livefavoritt, og det Chris Isaak-vemodige tittelkuttet går jeg stadig rundt og nynner på.

Dag Bøgeberg

Her er videoen til Twang Gangs versjon av Europe's 80-tallshit "The Final Countdown".


Tilbake til anmeldelser 2007


Twang Gang - Listen, It’s the Twang Gang

Rocade Records

Rating: 7


Til nå har det musikalsk sett vært fryktelig langt fra Voss til Memphis. Med Twang Gang som anførere er avstanden minsket betraktelig, for Voss store sønner har spilt inn 15 låter (hvorav tre covers) med dype røtter til det som skjedde i 706 Union Avenue i Memphis på 50-tallet. Rosinen i pølsa i så måte er Twang Gangs versjon av Johnny Cash første singel, Cry, Cry, Cry, som ikke er dårlig og klikketiklakk-gitaren matcher nesten originalen - skivas beste låt.

Twang Gang er Erlend Styve - vokal, gitar og lap steel, Jan Erik Gullbrå - ståbass og vokal og Bjørne Mjøen - trommer og vokal. Trioen har holdt på siden 2000 og er, etter utallige spillejobber opp og ned Vestlandet og med en og annen tur over fjellet til oss her i øst, blitt et samspilt band. Vossekara digger nok Dwight Yoakam og countryinfluensene skinner ganske klart på store deler av albumet. På Favoritter i 2003 hadde Twang Gang listet flere plater som vi kan høre ekkoet av her. Bandet har ikke funnet opp kruttet, skiva sett under ett er på det jevne, men med noen klare høydepunkter.

Det åpner med den tøffe instrumentalen, Twang Theme, med lett spøkelseaktig melodilinje. En låt som skrur opp forventningene til plata og som de ikke helt klarer å følge opp. Her er imidlertid mange fine melodier som er bra arrangert. Det skapes variasjon med innleide musikere på steel gitar, piano, munnspill og koringer, og gitarlyden til Erlend Styve er twangy og behagelig å høre på.

Etter de første gjennomhøringene satt jeg med følelsen av at her og der var plata litt for snill. Det mener jeg fortsatt, men den fungerer i forskjellige sammenhenger. For eksempel var det mange som satt og digga i baren da jeg spilte cd’n på anlegget før the Tempo Toppers gikk på på Karl P i Lillestrøm forleden. Og Twang Gang var balsam for ørene da jeg lå på sofan søndag ettermiddag og slikket sårene etter lørdagens utskeielser.

Tøffe unntak finnes. Country-rocker’n Heartbreak Radio og Rig Rock svinger bra og har fin gitarsolo. Edwin Bruces’ Rock Boppin' Baby (the Blasters, Collins Kids, Billy Lee Riley) er sakte og bluesete med plukkete/hakkete gitar og Twang Gang gjør sin egen fine versjon.

Et par sakte og tidløse ballader er sikkert vinnere i et festlokale langt på natt dypt inne i en mørk fjord på Vestlandet, men det blir noe langtekkelig og ikke altfor spennende på plate.

Listen, It’s the Twang Gang er likevel en grei oppsummering av Twang Gang anno 2004, men mer sprut ønsker vi oss neste gang.

Dag Bøgeberg

Tilbake

Twang Gang: Folkvang, Skjeberg, 5. juni 2010.

Twang Gang: "The Wild Bunch Rock'n'Roll Club's 10th Anniversary", 22.- og 23. mai 2009.

Twang Gang - Wild Bunch Rock’n’Roll Club, Kambo, 16. juni 2007.

Twang Gang: Elvins Pub, Ekeberg, Oslo - lørdag 1. november 2003.

Twang Gang: Madam Felle, Bergen - lørdag 3. mai 2003.