A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅThe Beat Tornados - Scandinavian Interlude

Flipside Records

Rating: 8


The Beat Tornados ble startet i 1995 og var første gang å høre i snowboard-filmen "Sist Vinter" i 1998 der de leverte en instrumentalversjon av den gamle folkesangen "Oppå Fjellet" som var hentet fra bandets debutplate, mini-cd'n Pole Position (Amigo). Helt fra starten av markerte bandet seg som et av Norges beste instrumentalband. Albumet Mission To Mir (Flipside Records) kom i 2001 og fikk terningkast seks i Dagbladet. Samme år spilte de support for Brian Setzer på Rockefeller i Oslo. The Beat Tornados har turnert flittig siden da og er blitt et profft og samspilt band. Forventningene er derfor høye foran den nye plata.

Scandinavian Interlude er en solid og moderne produksjon. Tøff lyd og flust av detaljer, gode musikere med stor lidenskap og forståelse for sjangeren og som med åpne sinn lar seg påvirke av alt fra bergenseren Edvard Grieg i Return Of The Griegster - et stykke musikk der surf-instrumental møter 70-tallets prog - til tradisjonell surf og skummel ørkenmusikk, Theme From Pia Zawa for eksempel.

Musikken er avansert både teknisk og musikalsk. Her er halsbrekkende gitarspelling og intrikate breaks og overganger, men også roligere stemninger. Som i The Girl From Tuponela, den ene av skivas to komposisjoner skrevet av Jørn Raknes som trakterer gitar, lap steel, pedal steel og mellophon. Resten er i hovedsak komponert av Bjørn Haglund, gitar og theremin.

Her er flust av perkusjon og ymse lydeffekter. Mange av dem kommer fra keyboardet til gjestemusiker og produsent Vidar I Ersfjord.

Den midtempo Take Five at Number Nine har mange akkorder og spilles i 5/4-dels takt. Låta har et svært sugende groove og er - positivt ment - den mest perfekte heismusikken(!) denne anmelderen har hørt.

En gang den lange avslutningslåta, Xtabay, fylte stua, kom tenåringen i huset inn: "Visste ikke at du hørte på samtidsmusikk, pappa." En variert plate altså og the Beat Tornados kniver med Los Plantronics om en plass på instrumentalpallen i Europa.

Dag Bøgeberg

Tilbake

The Beat Tornados: Gamla, Oslo - fredag 7. februar 2003.

The Beat Tornados: Betong, Oslo - tirsdag 3. september 2002.