A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅJohnny Horton: "The Fantastic Johnny Horton" – 180 g vinyl LP

Bear Family Records

* * * * * *


I 1959 ga Mercury Records ut LP-en "Fantastic Johnny Horton" (inneholder tolv låter fra første halvdel av 50-tallet) som ikke må forveksles med denne nye utgivelsen fra Bear Family Records. Selv om låtene er forskjellig er innholdet likevel det samme, den fantastiske Johnny Horton.

Horton ble født i 1925 i Los Angeles og vokste opp øst i Texas. Han døde i en bilulykke i 1960, 35 år gammel (se "Nyheter" for juli 2008). Horton var kjent som balladesanger, men etter at han i 1955 skrev under for Columbia Records spilte han inn låter i en mer rockete stil. Typisk da at "Honky Tonk Man" ble hans første singel, ei låt som i ettertid er blitt en countryklassiker (gjelder mange av låtene her). Våren 1956 gikk platen til topp-ti og Horton var på vei til stjernestatus.

På denne LP-en får vi 16 av hans beste innspillinger fra årene på Colombia. Dette er countrybilly i den egentlige betydningen av ordet med en aggressiv rytmeseksjon – Bill Black spiller bass på noen låter – ilter rytmegitar og flotte én-strengs soloer og fill-ins fra gode Grady Martin (en etterspurt studiogitarist, kan høres på plater med Roy Orbison ("Oh, Pretty Woman"), Marty Robbins, Loretta Lynn ("Coal Miner's Daughter"), Elvis Presley, Buddy Holly, Johnny Burnette, Woody og Arlo Guthrie, Johnny Cash, Patsy Cline og Bing Crosby. Martin er valgt inn i Rockabilly Hall of Fame.) Disse mest rockete innspillingene fra Johnny Horton er klassikere – hvor mange av dagens rockabillyband har ikke "I’m Coming Home" på repertoaret – og eksempelvis Dwight Yoakam og George Jones har forsynt seg grovt av disse skattene.

Låtliste kan leses på Bear Family Records’ webside.
Den nylig utgitte "The Ballads of Johnny Horton" er omtalt på nettstedet Rootsy.nu.
Johnny Hortons side på Rockabilly Hall of Fame.


Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2010