A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅDarrel Higham - The Sweet Georgia Brown Sessions

Foot Tapping Records

Rating: 9


For å gjøre det helt klart med en gang, engelske Darrel Higham er en av mine absolutte favoritter. Man skal lete lenge etter en mer komplett artist. Han spiller gitar som en gud og har en stemme som Elvis ville ha misunt han. Stilmessig ligger Darrel Higham et sted mellom autentisk og moderne rockabilly. Skal ikke gå nærmere inn på Darrels kariere her, den er meget omfattende. Han har spilt med "alle" og gir ut plater i et tempo som kan ta pusten fra noen hver. Darrel har som regel to-tre prosjekter gående hele tiden, enten egne skiver eller som produsent og gitarist for andre artister. I tillegg er han en fabelaktig live-artist med et hundretalls spillinger i året.

"The Sweet Georgia Brown Sessions" kom i 2002 og er altså ikke helt fersk, han har gitt ut en skive etter denne også, men den fortjener noen ord likevel. Og dessuten har ikke plateselskapet sendt ut promo-eksemplarer før nå.

Platen er spilt inn i "Sweet Georgia Brown Studios", derav tittelen. Studioet eies av Mick Wigfall, som i en periode var bassist i Darrels backingband, The Enforcers.

Og lyden er kjempedeilig! Klar, varm og kraftfull. Det er brukt mye gammelt utstyr her, uten at man har gått i den fellen å prøve å få til et "autentisk" lydbilde. Darrel Higham har da også uttalt at han ikke har mye til overs for den såkalte "autentiske" stilen.

Skiva åpner med Herbie Smiths "Baby Moon", mid-tempo rockabilly. Får litt Elvis-følelse av denne. Svinger hvertfall som en tornado! "Hey Ruby", Arthur Osbourne låt fra 1958, er neste. Et enkelt, men kult gitar-riff løfter låta framover. Bra slapping av Darrel også (han spiller selv alle intrumenter). Hank Williams’ "When The Blues Come Around" er mer laidback. Det er vel ingen hemmelighet at Darrel Higham er en stor fan av Eddie Cochran, og han har ofte med en Cochran låt eller to. Det har han ikke her, men Eddie spilte gitar på Jess Willards "Every Dog Has It’s Day" fra 1955.

Joe South er mest kjent for pop låter som "Games People Play" og "Walk A Mile In My Shoes", men han ga ut adskillig tøffere låter på 50-tallet, blant annet "I’m Snowed", som vi får i en bra versjon her.

"My Rifle, My Pony And Me" er totalt stilskifte. Originalen er fra John Wayne filmen "Rio Bravo", og var opprinnelig en duett mellom Dean Martin og Rick Nelson. Sjarmerene låt, litt 60-talls Elvis stil over denne. Tommy Steele’s "Take Me Back Baby" er neste låt ut, men Darrel har nok hørt vel så mye på The Jets versjon som originalen.

Bobby Darin er vel ikke første valget når rockabillyartister skal velge coverlåter, men "Irrestible You" er et helt greit valg. Ikke for det, Darrel Higham hadde sikkert fått en Backstreet Boys eller Britney Spears låt til å svinge også.

For noen år siden fikk Imelda Clabby synge et par låter på Darrel Higham skiva "High Class Baby". Det var nok et bra sjekketriks for nå er de gift. Hun gjør en låt her også, Rose Madox’s "Stop Whistling Wolf". Hun har en ganske søt stemme. Synes låtene hun gjorde på "High Class Baby" var tøffere, men en bra innsats her også.

Vi får Louvin’ Brothers "Red Hen Hop" i en ganske opprocka utgave. Neste låt er et bevis på hvor dypt Darrel har gravd etter låter til denne skiva. Engelske Ricky James er hvertfall en artist jeg ikke hadde hørt om før, heller ikke låta "Bluer Than Blue". Lucinda Williams’ "I Can’t Let Go" er av adskillig nyere dato, og blir til tung, mørk countryblues i Darrel Highams hender. "Rocking Chair Money" er en Hank Williams låt, her med litt Cliff Gallup inspirert gitar.

Tommy Sands "Bundle Of Dreams" og Leonard Clarke’s "Come To Your Tommy Now" blir kanskje litt anonyme, men er bare et bevis på hvor sterk resten av skiva er.

Mer country boppers enn rockabilly, men så velspilt og gjennomført dyktig i alle ledd at den vil falle i smak selv om du er ute etter en ren rockabilly skive. Det som gjør at jeg ikke gir toppkarakter er mangelen på originale låter, selv om utvalget av coverlåter her er obskurt nok. Blir kanskje også litt lite variasjon i tempo. Men alt i alt en killer skive, som du bør ha i samlinga di..... sammen med alle andre Darrel Higham skiver!

Arild Rønes

Tilbake

Darrel Higham & The Enforcers: At The Thunderbird Rock & Roll Venue

Darrel Higham & The Enforcers: Urban Jamboree

Darrel Higham & The Enforcers: Wild Bunch Rock’n’Roll Club - lørdag 10. mai 2003.

Darrel Higham & The Enforcers