A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅVarious: "Crime Don't Pay... OK?"

25 songs from behind the big door

Western Star

* * * *


Ei samleskive fullstappet med musikk "from behind the big door" som selskapet sier selv. Knappe 80 minutter og 25 låter med en del kjente band og noen nye bekjentskaper, alle på engelske Western Star Records. Temaet er gitt i tittelen, og av den slags er det mye å velge i.

Musikken er variert og innom de fleste sjangre innen den gamle rocken, som tøffe "Good Morning Judge" fra Rockin' Rocket 88. The Epileptic Hillbillies minner en del om The Caravans i stilen med sin småharde psychobilly, mens Rudy La Crioux & The All-Stars med "The Sheriff Man" er veldig Johnny Cash i utførelsen. Her er The Cheaterslicks’ herlige "Forgotten Places" med solid slapping langt framme i lydbildet, og til en punkete "Burke The Butcher" med Eyelid.

The Bad Detectives slipper til med hele fem låter og er et band jeg skal sjekke nærmere. Både "Crook In A Suit" og "Won't Do It Again" er fengende og rockete countrybilly.

The Bonneville Barons bidrar med tre låter, hvorav to er uinteressante. Den tredje er nydelige "Birmingham Jail" med rolig gitarklimpring og flerstemt sang før The Bad Detectives runder av albumet med bluesete rock’n’roll i "True Crime".

Kul skive hvor de fleste bør finne noe de liker – men kanskje ikke Popeye's Dik med nitriste "Who's The Daddy?", høres ut som en annen bransje.

Thomas Øyen


Tilbake til anmeldelser 2011


Various: "Psychobilly & Rockabilly Mayhem"
"The Western Star Promo Collection" dvd

Cherry Red Records

* * * *


Western Star recording studio ble startet av den engelske rockabilly- og psychobillymusikeren Alan Wilson. Wilson er kjent som gitarist og frontmann i 80-tallsgruppa The Sharks. På slutten av 90-tallet hadde Wilson fått nok av turnering, la Telecasteren på hylla og ble såkalt bakmann. Studioet er blitt et mekka for rockabilly- og psychobillyband selv om Wilson også spiller inn andre musikktyper. I 2004 utvidet Alan virksomheten og Western Star record label var et faktum.

Denne dvd’n er en samling promovideoer fra band som har spilt inn hos Western Star eller på annen måte kan assosieres med selskapet. Her er 27 videoer og 24 av dem er første gang å se her.

Vi ser store navn (i denne sammenheng) som The Frantic Flintstones, The Sharks og Frenzy (som har spilt inn videoen sin på en kirkegård med alt det fører med seg av djevelskap), up-and-coming band som Luna Vegas, The Valentine Villains og Pretty Grim. Sistnevnte med likhetstrekk til King Kurt som midt på 80-tallet etterlot seg Studio 26 i Oslo badet i møkkvann blandet med noe slimete gørr. Stor suksess selvsagt.

Her er også tre videoer med Jack Rabbit Slim som var selskapets bestselgende band i både 2006 og 2007. Og ja, det ser like tøft ut som det høres på plate. The Ugly Dog Skiffle Combo ser også akkurat ut slik de høres, billyfisert skiffle.

En salig blanding av rockabilly, psychobilly, surf og skiffle. Noen videoer er profesjonelle produksjoner, mens andre er tatt opp i øvingslokalet. Nivået på banda er gjennomgående ganske høy og vi har fått servert 85 ganske underholdende minutter.

Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2008


Various: "Western Star Rockabillies Vol. 1"

Western Star Recording Company

* * * *


Western Star Recording Company holder til vest i England og ble i 2000 startet av The Sharks-musiker og plateprodusent Alan Wilson. Selskapet og ikke minst studioet ble en suksess og hver eneste måned blir en ny plate spilt inn under overoppsyn av herr Wilson. Ikke alle platene gis ut på Western Star. F.eks. The Heartbeats gir ut platene sine på Foot Tappin' Records og The Blue J's gir ut på Raucous Recors, men alle spiller inn hos Western Star Recording Company. Denne samleren inneholder 20 låter med ni forskjelllig band. Kvaliteten på låtene er litt opp og ned, men lyd og framførelse er utmerket.

Bill Faden er representert med fire låter med to forskjellige band og det er for det meste ganske autentisk boppin’ rockabilly det handler om. Faden har også produsert Rudy La Croix & the All Stars to bidrag. Et bra band som spiller kjapp og humørfylt rockabilly. Ellers er her mye forskjellig, men med ett unntak sorterer det under et utvidet rockabillybegrep. Noe kunne vi ønsket oss villere. F.eks. den fine countryinspirerte pop-a-billy låta "Sell Your Soul to the Devil" med The Blue J’s hadde vært kanon med noe mer sprut i frasparket, men live er det sikkert kult.

Det stilmessige unntaket kommer til slutt og framføres av The Ugly Dog Skiffle Combo. Her får vi heidundrende hillbilly/skiffel som svinger som f… og har flott melodi. Låta bryter fullstendig med resten og som lytter kvekker man til og repeatknappen trykkes raskt inn.

Dag Bøgeberg


Various: "Western Star Rockabillies Vol. 2"

Western Star Recording Company

* * * *


Volume 2 i denne serien inneholder mange av de samme artistene som volume 1, men med noen unntak heldigvis. Blant annet tre låter med et av mine favorittband for tida, Jack Rabbit Slim, som nylig ga ut det utmerkede albumet "Sin-Uendo". Label-sjef Alan Wilson inviterte bandet til en prøveinnspilling og var ikke sein om å tilby bandet platekontrakt da han hørte hva de er gode for. Bandet spiller ren og vill boppin’ rockabilly, framført kontrollert og tøft.

Bill Faden har med fire låter også her og fortsetter i samme spor. Unntaket er "A Little Peace Of Mind" som har mer energi og vi får ganske så spretten autentisk rockabilly. Mystery Gang Trio spiller vill rock’n’roll-a-billy med energisk vokal på sine to bidrag (men vi trenger ikke enda en versjon av "Red Hot"). JD & the Chasers leverer albumets kanskje beste spor på "Careful Baby". Tøff og svingete slapbass, skarptromma "midt i" og det er bare for vokal og gitar og boltre seg. Svinger som bare det. Litt ullen lyd, men bra dette.

20 låter også på denne samleren og med tilsammen 40 låter gis et fint innblikk i hva Western Star Recording Company holder på med for tida.

Dag Bøgeberg