På tur i rockens røtter

Rune Holtet - tekst og foto

Tre ukers biltur i sør-statene i USA i oktober 2007.
Reiserute: Dallas/Forth Worth - Austin - San Antonio - Houston - New Orleans - Clarksdale - Memphis - Tupelo - Galveston - Dallas/Forth Worth.
Besøkte masse steder relatert til jazz/blues/pop/rock musikk. Spesielt i og rundt Memphis er det flust av interessante steder å besøke.

Her er en billedkavalkade fra turen:

New Orleans:Missisippi River, New Orleans. Mississippi renner i 3.766 km fra Lake Itasca i Minnesota til Mexico-gulfen. De gamle hjuldamperne er det ikke så mange igjen av, men i New Orleans kan du fortsatt rulle på elven som i gamle dager.
Den mest kjente gata i French Quarter er Bourbon Street. Det var stille der da dette bildet ble tatt, men om kvelden forvandles gata til en larmende partygate med barer og klubber tett i tett, og med levende musikk. Mye jazz, men også blues og rock. Det er lov å drikke øl på gata i plastglass som du kjøper for en dollar glasset hvis du er på sparebluss/-blues.Clarksdale:Birth of the Blues, straight ahead.
Clarksdale: En liten by med ca 20.000 innbyggere. Fødestedet til legender som Ike Turner, Sam Cooke og John Lee Hooker.
Generell info om Clarksdale.
Krysset highway 61 og highway 49, det sagnomsuste krysset i Clarksdale, Mississippi, der Robert Johnson ifølge myten solgte sjela til djevelen og som vel regnes som fødestedet til bluesen. Herfra dro de videre med tog til Chicago, elektrisk blues og et større publikum. Her ligger også Riverside Hotel der Ike Turner (1931-2007) (se nyheter for desember 2007), skrev "Rocket 88", låta mange regner som den første rock’n’roll låta.
Downtown, Clarksdale.
Delta Blues Museum.
Dette museet i Clarksdale hadde en imponerende samling av plater og memobilia.
Museets hjemmeside.
Tidlige blues-steinkaker.
Første hit’en til Sam Phillips på SUN. ("Rocket 88" ble utgitt på Chess).
The SUNshine boy.
Twist, twang and clean cut.
The hardware department.
Fra Clarksdale er det ca. 75 miles (12 mil) nordover til Memphis.Memphis
Sun studio:706 Union Avenue, Memphis. Inngangen til studioet er den hvite døra under neonskiltet. Innenfor vinduene er kontoret. Innenfor kontoret ligger selve studioet med kontrollrommet helt bakerst. Tidlig i mars 1951 ble "Rocket 88" innspilt her.
Suns hjemmeside.
Del av utstillingen i annen etasje.
Sun Studios, sett mot kontoret og Union Avenue. Sun studioet koster 75 dollar per time i leie, pluss en tax på ca åtte prosent. Studioet er opptatt til klokka 18 hver dag pga omvisninger. Kvelden og natta er ledig for vanlig studiobruk.
Her ruslet Elvis inn sommeren 1953 for å spille inn to låter, "My Happiness" og "That’s Where My Heartaches Begin", som en gave til sin mor Gladys. Men ikke til hennes bursdag, som man ofte kan lese. Den hadde vært 25. april.
Kontoret med vindu til studioet. Det var ved denne pulten Marion Keisker, kontordama som videreformidlet Elvis' forespørsel om prøvesynging til Sam Phillips, satt da Elvis kom til Sun i 1953. Marion sees på det store bildet midt over.
Sam Phillips Recording Service. Etter å ha solgt kontrakten med Elvis til RCA, åpnet Sam Phillips et nytt studio like ved, i 639 Madison Avenue. Mange kremlåter ble senere til her, f.eks "Wooly Bully" (Sam the Sham). Studioet er fremdeles i drift. Jerry Lee Lewis spilte inn "Last Man Standing" albumet her.Graceland:Elvis Presley Boulevard og inngangen til Graceland-eiendommen. I 1976, under "Born to Run"-turneen, fikk Bruce Springsteen det innfallet at han skulle besøke Elvis. Han hoppet over gjerdet og gikk mot hovedinngangen til huset for å ringe på. Men før han kom så langt ble han oppdaget av vaktene og eskortert ut fra eiendommen. Men han rakk hvertfall å spørre om Elvis var hjemme, noe han ikke var.
Gracelands hjemmeside.
Elvis kjøpte Graceland våren 1957 og betalte litt over USD 100,000. Elvis var da 22 år og jobbet med filmen "Loving You". Bygningen er fra 1939 og området var tidligere en del av en stor farm som i flere generasjoner hadde tilhørt en familie der et av medlemmene het Grace, derav navnet. Graceland ble åpnet for publikum i 1982.
Elvis var en ivrig tv-seer. Ideen med å ha tre tv’er på rekke fikk han sannsynligvis av president Lyndon B. Johnson som var kjent for å følge med på tre nyhetskanaler samtidig. Tilsammen hadde Elvis 14 tv-apparater spredd rundt i huset.
Elvis likte å slappe av i dette rommet som han kalte ”the den” (hulen). Benevnelsen "jungle room" er av nyere dato. Rommet er en del av et tilbygg til huset fra tidlig 60-tall. Til venstre er vannveggen som kom til midt på 60-tallet. I februar og oktober 1976 ble rommet benyttet til innspillingsstudio. Opptakene fra februar finnes i hovedsak på albumet "From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee" utgitt mai 1976. Opptak fra oktober og noe fra februar finnes på albumet "Moody Blue", hans siste studioalbum utgitt i juni 1977.
Kontorutstyret til Elvis. Kontoret var opprinnelig i annen etasje, men siden etasjen er stengt for publikum, er innventaret flyttet ned i første etasje.
Elvis var over gjennomsnittet interessert i våpen. Her er en liten del av samlingen.
Hovedbygningen sett fra baksiden.
Hall of Gold. Elvis innkasserte enorme mengder med platetrofeer. Hans første gullplate var for "Heartbreak Hotel" i 1956. Deretter strømmet det på. Samlet salg er trolig mer enn én milliard plater.
The Racquetball Building, fylt med trofeer og eiendeler.
Sceneantrekk i Sincerely Elvis Museum hvor det er mange personlige eiendeler.
The Meditation Garden, fra venstre mot høyre: Minnie Mae (bestemor), Elvis, Vernon (far) og Gladys (mor).
Elvis kjøpte dette flyet (1958 Covair 889) i 1975 og benyttet det både på turné og som privatfly. Han betalte USD 250.000 og brukte i tillegg USD 800.000 for å fikse det opp til "Presley-standard". Opprinnelig et 96-seters passasjerfly for Delta Airlines.

Beale Street, downtown Memphis. Beale Street var tidligere et boligområde, ikke ulikt French Quarter i New Orleans. I dag er Beale Street fylt opp av bluesklubber, barer og spisesteder – og turister. BB King Blues Club til høyre i 147 Beale Street åpnet i 1991.
BB King Blues Club hjemmeside.
406 Lucy Avenue, Aretha Franklins fødested i skammelig dårlig forfatning.
Stax i 926 East McLemore Avenue. Stax startet opp som Satellite Records i en garasje et annet sted i byen. I 1959 flyttet Stax inn i bygningen som tidligere hadde huset Capitol Theater. Booker T. & The MGs var husband og utallige soul hits ble til hos Stax. Originalbygningen ble revet i 1989 etter å ha forfalt. Dagens Stax-bygning og studioet er kopier.
Miksepulten som stod i studioet på 60-tallet ble fraktet til Norge av Seasick Steve Wold og befinner seg nå i Juke Joint Studio på Notodden.
Stax' hjemmeside.
Elvis-land.
Memphis Rock'n'Soul Museum.


Tupelo:
Et lurt valg.
Her kjøpte Elvis sin første gitar. Den var plassert i glassdisken nærmest.
I dette huset ble Elvis født. Vernon bygde huset i 1934 etter å ha lånt USD 180 av sin arbeidsgiver.
Elvis' fødesteds hjemmeside.
Ikke originale møbler, men møblert så nært som mulig som det var da lille Elvis bodde der.


Spesielt nå som dollaren er veldig lav, er det gunstig å dra over. Med leiebil er det enkelt å ta seg fram. Og bra og rimelige moteller er det ingen problemer å finne. Super 8 benyttet vi ofte.

Er du NAF medlem, ta med medlemskortet. Det er ofte rabatter å få, bl.a. på Graceland og på hoteller. Pga samarbeid med AAA.

Se etter brosjyrer på bl.a. spisesteder (Dennis f.eks.) hvor det finnes rabattkuponger for overnattinger. Turistinformasjonsentere, ofte i utkanten av de enkelte byene, kan være nyttig å stikke innom. Gode tips og tilbud der og.

Tilleggsinfo downtown Memphis: Et praktisk, sentralt og enkelt motell er King’s Court Motel i 265 Union Avenue, seks kvartaler fra Sun. Motellet har ingen hjemmeside, men du kan søke på motellet f.eks. via Tripadvisor.

Backbeat Tours.

Memphis Rock'n'Roll Tours.