14. og 15. mars 2003 på Cave'n og Gamla i Oslo:

Oslo Rockabillyfestival #7

Av Steinar Kallander

Til helga er det igjen klart fokus på en aktet musikkform som, tross ikke altfor mange utøvere her til lands, lever i beste velgående i sitt aktive musikkmiljø. Norges 10-12 band i sjangeren er likevel en del av en større pakke verden over og miljøet for slik musikk lever i beste velgående - som det de siste 20-25 år har gjort her i Oslo.

Og i dag bedre enn noensinne da interessen for rockabilly også sprer seg ut til dens side sjangere som blues, surf-Instrumental, country, garage-rock & punk og at mange av disse individene er med på å dra det opp til et større rocke-miljø man gjerne finner igjen på scener som hoved-bastionen CAVE'N, men også steder som Gamla, Muddy Waters, Teddy's og andre av hovedstadens rocka scener.

Det å digge rockabilly er ikke nødvendigvis ensbetydende med å ha fett i håret og oppbrettede olabukser lenger, men samtidig er det en større interesse mot det å tørre å kjøre en stil som skiller menigmann fra de mer rocka typene nå enn før. Spesielt i Østfold ser man interessen for rockabilly-stilen vokse blant unge folk.

Oslo Rockabilly Festival har alltid hatt ønske om å inkludere flest mulig til å få øynene opp for hva denne musikksjangeren har å tilby samt bygge ned folks inntrykk av at det nettopp forplikter at man skal kline det nevnte fettet i håret for å kunne dra på konserter med rockabilly-musikk.

Samtidig med at interessen har vokst er det fortsatt altfor mange som synes det er skummelt å oppsøke konserter av denne typen. At det er fordi rockabilly-stilen veldig klart skiller mellom de som tør å utmerke seg og de "utenforstående" som føler seg ekskludert er hevet over tvil. Ikke minst har håpet alltid vært at media skal tørre å ta rockabilly like seriøst som en del av det større kulturbilde og gjøre det mer tilgjengelig, men det krever at flere setter seg inn i rockabilly-musikkens variable utrykk.

Heldigvis ser vi nå i Sverige at Capitol Records er aktive med å kjøre fram de svenske søstrene i bandet Slaptones, så kanskje sidrompa Norge snart har noen plateselskaper som tør å satse utradisjonelt og lansere et rockabilly-band. Talentnivået sier undertegnede inhabilt nok at det ikke er noe i veien med her til lands.


Teddy Trigger & the Gatling Guns.


Eva Eastwood.


John Whiteleather & the Kingrats.


Wild Wax Combo.
Førstkommende fredag er det norske TEDDY TRIGGER & THE GATLING GUNS som setter standarden ved å åpne festivalen på CAVE'N. Bandet og sammensetningen er ikke helt ny og de har hatt en fartstid innenfor et av Norges villere rockabilly-prosjekter, Hot Rod T. Bandet har tatt inn den opprinnelige vokalisten Jørgen Næsje og pusset opp det musikalske utrykket betraktelig og greid å fornye sin stil ved å satse på andre løsninger enn den lett klisje-fyllte 3-greps varianten.

Mange nye låter er komponert og energinivået inneholder fullt øs, samtidig som det er ekte og autentisk. Om man kan snakke om sensasjon innenfor rockabilly i Norge så er dette et band man bør følge nøye i årene som kommer.

Innen rockabilly finnes det flere kvinnelige utøvere enn noen gang, og i Sverige har EVA EASTWOOD & her MAJOR KEYS slått seg opp på dronning-tronen. Etter å ha blitt flasket opp på søsknenes Hillbilly, R&B og Rock'n'Roll debuterte hun som vokalist og låtskriver i 10-års alderen og startet sitt første band da hun var 16, men gjorde sin første innspilling først på midten av 90-tallet under navnet Bobbi Jo. Hun trakterer selv både gitar, piano og munnspill og har mottatt svenske kunstnerpriser for sitt hard-core engasjement og originale stil. Hun har til nå skrevet over 500 låter og flere av dem har det siste året entret American Swing Top 40. Hennes fjerde album er snart klar på Sveriges Sun Records, nemlig Tail Records som med sitt opptaksutstyr får de fleste til å låte autentisk.

Med the Major Keys kontrabass, piano, trommer og leadguitar rocker det infernalsk. Eva og bandet har også gjort det sterkt på country-scenen i Skandinavia de siste årene, men på Cave'n er det Rockabilly som gjelder.

Festivalen som bedrøvelig nok er en av Norges minste med kun fire band på plakaten er i motsetning til andre festivaler ikke statstøttet og har i år en skandianvisk profil. Lørdag fortsetter kalaset på GAMLA i Oslo sentrum med å vise rockabilly-videoer på lerrett fra kl 21 før svensk-amerikanske JOHN WHITELEATHER & the KINGRATS entrer scenen kl 23.

Etter å ha levert kruttsterk Steve Earle-influert country i noen år er John Whiteleather tilbake der han startet med det opprinnelige Kingrats i LA på slutten av 80-tallet. Gruppa emigrerte etterhvert til Sverige ettersom "svenska flickor" ble en stor interesse og de ble godt mottatt på den svenske rockabilly-scenen. De ga ut sin etterspurte maxi-single "Booze Party" som også inneholder Tex-Mex party-klassikeren "Who Were You Thinking Of" før gitarist Grant dro tilbake og John bygde opp bandet rundt sin kontrabass med svenske musikere. I 1992 slapp de skiva "Go Rat Go" som inneholdt nok en mini-hit, spesielt i raggar-miljøet, ved navn "Cadillac Attack". Deretter kom "Tequila Hangover" og bandet mistet litt interesse da det i "de riktige" rockabilly-kretsene begynte å dreie seg mer om det "riktige" utseende og den "riktige måten" å spille rockabilly på enn om alle de flerfoldige utrykkene rockabilly siden 70-årene har omfavnet. Etter noen år i country-land er nå altså bandet tilbake med kvassere rockabilly enn noensinne.

Midt på 90-tallet vokste det i Danmark fram et større rockabilly-miljø som nå nesten er borte. Noen band ser likevel ikke ut til å gi seg selv om de kjente psychobilly-bandene Godless Wicked Creeps og Nekromantix enten er oppløst eller emigrert til USA.

WILD WAX COMBO er en iherdig trio med klassisk oppsett: vokal, halv-akustisk gitar, kontrabass og trommer. De kom sammen i desember 1996 på bekostning av å permanent låne kontrabassist fra København's andre rockabilly-trio, the Taggy Tones, og er aktuelle med skiva "Jungle Fever"! Bandet har vært i Norge en gang før og sies å ha et godt innstudert scene-show hvor vi kan vente oss en del festlige tricks i tillegg til sin lekne stil.


Oslo rockabilly festival 2003.