HVEM: Heavy Trash + support The Migragirls
HVOR: Garage, Oslo NÅR: Onsdag 5. mars 2008 The Migragirls er tre jenter fra Finland som spiller garagerock på gitar, trommer og orgel. De er råe, selvsikre og ganske sjarmerende. Lets Go To The Beach lignet mistenkelig på vår norske 80-talls garagerockklassiker fra Mossegruppa Cosmic Dropouts og det er i det musikalske landskapet The Migragirls opererer, men dog adskillig mer primitivt. Dette var et nytt bekjentskap for meg og de gjorde vel ikke noe uforglemmelig inntrykk, men det relativt fåtallige publikummet likte det tydeligvis. Folk ség på og da Heavy Trash gikk på var det temmelig fullt. Garage kjører en fornuftig politikk når det gjelder konsertstart. Oppvarmingsbandet starter alltid halv ti og hovedattraksjonen halv elleve. Levelige tider når man skal på jobben dagen etter. Heavy Trash er Matt Verta-Ray på el-gitar og Jon Spencer på energisk kassegitar og vokal. Med seg hadde de ståbassist og trommeslager. Med fortid i gruppene Jon Spencer Blues Explosion og Speedball Baby går tvillingsjelene Spencer og Verta-Ray opp i en høyere enhet når de møtes i Heavy Trash, nærmest en egen planet innen det vi grovt sagt kan kalle garagebilly. Miksen av guttas grunnleggende skeive tilnærming til alt de driver med skaper et helt eget uttrykk. Vi snakker særpreg, ikke no vers-refreng-vers-solo-refreng her. Strukturen i arrangementene er totalt originalt. Det er rått, ubehøvla kontant og samtidig kontrollert. Det er tøff rockabilly, det er punk, det er rå rhythmnblues og det er snev av country. Og når de dro til som mest var det heidundrende rocknroll i den egentlige betydningen av begrepet. Innimellom fikk vi lange vokale utredninger fra Spencer mens bandet spilte dempet. Han snakket om kjærlighet, men jeg er usikker på om han kødda med oss. En klassisk rocknroll frontmann som kunne alle knepa. Dødelig selvsikker og i tillegg til å se bra ut og elske å stå på scenen, levde han seg så inn i musikken at det nesten virket som han ble oppmerksom på omgivelsene først når låtene var slutt, noe de ikke bestandig var. Det var flere ganger publikum begynte å klappe, men så fortsatte Heavy Trash i kanskje to-tre minutter til med samme låt. Som sagt, utradisjonelt og totalt originalt. Vi fikk servert låter fra begge gruppas album pluss en del vi ikke kjente. Og låtene fra førsteskiva var tydelig det publikum kjente best. Jeg ble etterhvert oppmerksom på lyder jeg ikke kunne se at noen spilte, og plutselig hørte vi gitarsolo, men Verta-Ray spilte noe helt annet. Playback? Neida, Heavy Trash hadde et hemmelig våpen i lydmannen som stod bak mikespulten væpnet med en Danelektro gitar. Han spilte så det grein, koret bra gjorde han også. Utradisjonelt også der.
Mot slutten (i et langt ekstra sett) ble det også anledning for Verta-Ray å synge en låt. En skeiv blues som gikk over i noe Bo Diddley-inspirerte greier som gikk videre over i rocknroll og så videre til 60s frikepop som sveipet innom country og så tilbake igjen i skeiv rockabilly. En bra kveld.
Stemningsrapport i ROCKs epostkasse:
Heavy Trash var en meget bra konsertopplevelse og de leverte varene.
Ikke så imponert over skivene, men live er det mer kompakt og trøkk, noe
som fungerte helt glimrende for meg. Ekstranummer på nærmere en time
er jo heller ikke å forakte. Oppvarmingsbandet vet jeg ikke hva har
gjort som har fått lov til å åpne for Heavy Trash. Det var ikke tight og
temmelig dårlig vokal, kan vel dra parareller til et dårlig high school band.
Tommy Kristiansen |
Heavy Trash: "Heavy Trash"
Yep Roc * * * * * Heavy Trash er et samarbeid mellom Jon Spencer og Matt Verta-Ray. Til nå har de vært leverandører av punk-blues i henholdsvis Blues Explosion og Speedball Baby. De som tror at samarbeidet skulle låte som en blanding av de to gruppene tar imidlertid feil. Ikke det at det er noe helt annet, Spencer låter fortsatt umisskjennelig som seg selv og låtene er fortsatt litt skjeive og nedstrippa, men gutta har gitt seg rockabilly og 50-tallsrocken i vold. Låter som "The Loveless", "Dark Haird Rider" og "This Day Is Mine" er seriøs rockabilly, "The Hump" og "Justine Alright" er nærmest standard 50s rocknroll med catchy refrenger og "Gatorade" høres ut som den kunne vært spilt inn på en fest hjemme hos Hasil Adkins. På "Fix These Blues" trøkker de til med en countryballade, komplett med gråtende pedal-steelgitar og vi får tilløp til doo-wop i "Take My Hand". Jon Spencer er crooner, han hyler og vi får klassisk hick-up rockabillyvokal - en miks av Elvis, Gene Vincent og Lux Interior.
Han og Verta-Ray har laget en levende, moderne rockabillyplate som er
minst like god, om ikke bedre, enn det de tidligere har gjort i Blues
Explosion og Speedball Baby.
|