A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
På grunn av stor forskjell i Rating har vi valgt å ta inn
to forskjellige anmeldelser av the Cramps nyeste plate:


The Cramps - Fiends of Dope Island

Vengeance Records

Rating: 7


The Cramps er tilbake og tiden har stått stille. Fiends of Dope Island er navnet på det siste produktet til Poison Ivy og Lux Interior, assistert av Harry Drumdini og Chopper Franklin. Selv om de to sistnevnte faktisk er The Cramps' bassist og trommis, er det liksom ikke helt det samme som da Kid Kongo Powers, Nick Knox eller Bryan Gregory var med.

Nå er det lenge siden de hadde den sammensetningen. Nick Knox var den siste som forlot original-lineupen, og i mellomtida har de hatt ulike bassister som Fur og Candy DelMar.

Hver gang the Cramps har gitt ut skive de siste årene har en tenkt at det nok blir den siste. Men så kommer de igjen og igjen, i ulik kvalitet og varierende form. Fiends of Dope Island er en opptur på begge måter, sjøl om det meste er akkurat som før.

Big Bad Witchcraft Rock dundrer i vei med primitive voodoorytmer og Ivys støyende gitarer. Dette er ren rutine for Cramps nå, og vi kjenner igjen mye fra tidligere her. Men samtidig er det utrolig hvor vitale The Cramps anno 2003 låter.

Papa Satan sang Louie er (enda) en travesti over Louie Louie. Et par svakere kutt følger før Fissure of Rolando, hvor de er tilbake der de skal være, det meste humper av gårde over to akkorder med Poison Ivys flotte støyvegg av gitarer. I tillegg er låta dedikert til John Agar, legendarisk B-filmskuespiller bl.a. kjent fra The Rocket Man (1954) og The Brain from planet Arous (1957).

Dr Fucker M.D. er også sånn vi liker The Cramps best, refrenget låter/er miksa skikkelig tøft. I Dopefiend Boogie er de ute av kontroll, og vitaliteten er slående (!). Men så har de jo hatt noen år på å få det ferdig da, og har vel utnytta gode dager…

Coverlåta Taboo avslutter førstesida på LPen, og er nesten en Cramps-klassiker allerede, hvor Ivys gitarstøy følger Lux Interiors lugubre vokal i en ultimativ B-serenade; Taboo Deep down inside of you. Taboo down your avenue.

Side to åpner sterkt med Elvis Fuckin' Christ, hvor mye minner om det beste på A Date with Elvis. She's got Balls er også verdt å trekke fram, Solid Brass, like the Taj Mahal… Snuskete. Owee Baby er i samme gata. Har du vært borti Cramps har du hørt det mange, mange ganger før. Men det er skikkelig gjort, og da er det ikke så nøye.

Wrong way Ticket avslutter porno- og skrekk-festen for denne gang, og er basert på et vilt riff hvor Ivy møter Angus Young.

Så spørs det om de kommer enda en gang.

Hans Berger

Tilbake


The Cramps - Fiends of Dope Island

Vengeance Records

Rating: 4


Det gamle spøkelset puster igjen. The Cramps er tilbake. Lux Interior og Poison Ivy har til og med ristet liv i sitt gamle plateselskap, Vengeance, som ga ut bandets første singler på 70-tallet. De rituelle lederne innen mannevond aparte rockabilly er på banen nok en gang. Men det høres ut som tiden har stått stille.

The Cramps problem er at de låter identisk med sitt forrige plateutslipp. Og det må da faen meg være mulig å levere litt nye varer. Nå har jeg hørt på musikken deres i over tjue år og de er helt konger - ingen tvil om det. Og jeg har jo hørt alt dette de leverer nå, før. Men det er kanskje bare sånn det må være, ikke vet jeg. Det blir en egen Cramps nisje i psychobilly musikken.

Du hører med en gang at det er de gamle mestre. Og Cramps spiller ihvertfall sin egen musikk. Men som så ofte før øker dette materialet i styrke etter lengre tids lytting. Og tenkning. Det er jo selvfølgelig noen kule låter her: "Fissure Of Rolando", "Dr. Fucker MD", "Elvis Fucking Christ"(!) og "Colos Me Black".

Det som er mest sexy her er uansett introen fra Interior når du legger cd'n i spilleren - "Satan baby, Satan!". Tuba distribuerer i Norge.

Tore Hauge

Tilbake