Tidligere i sommer kom Hedmarksgruppa No Cash med platen "No Cash Sun Studio Sessions" med undertittel "Feat legendary Johnny Cash drummer WS Holland". I den anledning ble WS Holland invitert til Norge for å spille fire konserter i lag med No Cash (20. til 24. august i henholdsvis Hamar fengsel, Høgskolen i Hedmark, Løten kino, Teatersalen i Brumunddal og på Under Brua-festivalen i Hamar). Primus motor i No Cash, Rune ”Big Rooney” Myhren, har skrevet følgende stemningsrapport til ROCK:


Glenn H Gran, Ron Haney, WS Holland, Rune Myhren, Ole Martin Røsten, Bjørn Flaaseth og Magnus Østvang. (Foto: Roald Jungård)


No Cash feat WS Holland og Ron Haney – Norgesturné 2013

Av Rune Myhren


Det var spente mennesker på begge sider av Atlanterhavet i forkant av turneen med No Cash og den amerikanske trommeslager-legenden WS Holland og hans venn Ron Haney. Som tidligere nevnt i ROCK så spilte Holland trommer med Carl Perkins i siste halvdel av 50-tallet og ble gjennom – spesielt "Blue Suede Shoes" – betegnet som opphavsmann til rockabilly-tromming. Deretter – fra 1960 til 1997 – var han den eneste trommeslageren Johnny Cash brukte.

WS Holland og hans reisefølge landet på norsk jord kl 10:50 mandag 19. august og etter en kort tur innom hotellet og fiskesuppe hjemme hos undertegnede, så bar det rett på øving i Memphis Bound Studio i Hamar. Dette studioet eies av No Cash-medlemmene Glenn Gran og Magnus Østvang og Holland ble umiddelbart fanget av soundet i studiorommet. Til tross for utpreget jet-leg og intens varme med åtte mann på 20 kvadratmeter, gjennomførte 78-åringen en imponerende 3-timers øving hvor vi pløyde gjennom nærmere 25 låter.

Låtmaterialet vi hadde lagt opp til var naturlig nok de fleste låtene på No Cash-utgivelsen "Sun Studio Sessions" (anmeldt i ROCK), samt Carl Perkins-perler som "Rockabilly Fever", "Matchbox", "Restless", "Blue Suede Shoes", etc.

Det var ikke tilfeldig at vi valgte å starte turneen med en utekonsert i Hamar fengsel, men at dette så til de grader skulle få slik medieomtale var over all forventning både for oss i bandet og legenden selv. Med innslag både på Østlandsendingen og Dagsrevyen samt dobbeltside og terningkast 6 i Hamar Arbeiderblad ble dette en stor opplevelse for alle, inkludert innsatte og ansatte i fengselet.

Minst like stor ble opplevelsen dagen etter, da vi var hyret inn av Fadderstyret på Høgskolen Campus Rena. Det var 150 elever til stede på Studentpub’en på Rena og elevene – som var mellom 19 og 25 år – rikket seg ikke gjennom de to timene showet pågikk. Fadderstyret hadde – i tillegg til en 90 minutters konsert – dessuten bestilt en 30 minutter "History Session" der undertegnede og WS Holland satt alene på scenen og snakket om hvordan Holland ble med Carl Perkins og Johnny Cash, hvordan det var å være på veien med "The Man In Black", om den undervurderte (for noen, red.anm) gitaristen Luther Perkins, om de legendariske fengselskonsertene i San Quentin og Folsom samt hva filmen "Walk The Line" på godt og vondt hadde betydd for omdømmet til Johnny Cash og WS Hollands videre karriere de siste ti årene.

Konserten i Løten Kino torsdag ble et antiklimaks etter disse to første dagene med kun 30-40 tilskuere til stede, mens derimot Teatersalen i Brumunddal fredag ble det desiderte høydepunktet på denne 5-dagers turen. Fantastisk lyd, rundt 110 entusiastiske tilskuere og en WS Holland i kjempeslag ble rett og slett magisk.

WS Holland på sin Facebookside:
To our new Norwegian brothers, the NO CASH Band, the people of Norway, promoters, media and all who made our recent tour there unforgettable....Thank you all for the great reception Ron and I received in your beautiful country. We will forever remember our time there with Rune Myhren and the band, and are looking forward to coming back next year!

WS Holland har dessuten oppsummert Norgesbesøket på sin egen nettside.

Etter 90 minutter avsluttet legenden med trommesolo før vi framførte "Roackabilly Fever" og bandet takket for seg og forlot scenen. Den klappingen og trampingen som foregikk i Teatersalen de neste fem minuttene må ha hensatt WS Holland til en følelse langt tilbake i tid, for etter at ekstranummeret "Folsom Prison Blues" var gjennomført sier Holland følgende fra scenen: "This is amazing to me….simply magical".

Turneen ble på en måte kronet med en 60-minutters konsert på Under Brua-festivalen i Hamar lørdag for rundt 650 mennesker, selv om magien nok ikke kom opp mot det som skjedde i Brumunddal dagen før.

Neste år feirer WS Holland 60-års jubileum som utøvende musiker og undertegnede ser ikke bort fra at vi gjentar suksessen også sommeren 2014.

En 7-minutters dokumentarfilm om WS Holland ser du her.

(Foto: Oddbjørn Bordvik)

Hedmarksgruppa Big Rooney & The Doghouse har to ganger på et halvt år (2009) spilt inn i superlegendariske Sun Studio på 706 Union Avenue i Memphis, Tennessee. For de fleste en drøm som aldri blir virkeliggjort. De fem gutta booka studiotid og gjorde drømmen til virkelighet.

Doghouse-party i Sun Studio

Av Rune ”Big Rooney” Myhren


Elvis Presley, Carl Perkins, Johnny Cash, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis, Ike Turner, Howlin’ Wolf og U2 er artister som har det til felles at de har gjort suksessrike innspillinger i legendariske Sun Studio i Memphis, Tennessee – også kalt ”The Birthplace Of Rock’n Roll”. Nå har Big Rooney & The Doghouse vært der og gjort det samme – faktisk to ganger på et halvt år. Om det blir noen suksess vil det nærmeste året vise. Det som i alle fall er sikkert er at ”Doghouse Party – Sun Studio Edition” blir ei plate med et helt unikt sound og et dusin med temmelig unike låter. Sun Studio framstår identisk slik det var de magiske årene fra 1954 – 1960 med unntak av det digitale slutt-trinnet. Selve studioet er det samme, mikrofonene er de samme, de fleste amp’ene er fra slutten av 50-tallet og mange av gitarene likeså. Har man ekstra tid og penger så kan man også få hele prosjektet kjørt gjennom en av de originale bånd-spole maskinene.

Skilt på utsiden av Sun. (Foto: Dag Bøgeberg)
Det bli nok dessverre vanskelig å få spille inn i Sun Studio i framtiden. Sun har nemlig fra 01.01.2009 fått status som ”US National Landmark” og er da i praksis totalfredet. Dette betyr at selve studioet med alt vintage inventar blir kun museum og selve kontrollrommet skal brukes til web-broadcasting.

Enhver kan vel forestille seg at man føler seg ganske liten når man stiller seg opp på det samme krysset i gulvet hvor Elvis stod og sang inn ”That’s Allright Mama” i 1954. Bildene av alle storhetene henger på veggen og føles som om tusen argus-øyne prikker i skuldrene. Vår produsent – James Lott - har produsert alle artistene her, helt siden ”Rattle’n Hum” – prosjektet til U2 i 1987 på en måte gjennåpnet dette fantastiske stykke musikkhistorie. Under vårt første besøk i oktober i 2008 var misjonen å spille inn åtte kjente Sun- låter av to av de mest legendariske artistene – nemlig Johnny Cash og Carl Perkins. Vi skulle spille disse låtene med norske tekster som undertegnede hadde skrevet – altså ikke oversettelser.

Vår drøm var å få med i studio den eneste gjenlevende personen som har tilknytning til disse to fantastiske artistene – trommeslager WS Holland. Han ble helt tilfeldig med Carl Perkins i 1954, var mannen bak tromme-soundet på verdens mest kjente rockabillylåt ”Blues Suede Shoes”, turnerte med Carl Perkins i seks år før han ble med Johnny Cash i 1960 og var trofast medlem i det som da skulle bli ”Johnny Cash & The Tennessee Three” i 37 år – helt fram til 1997 da Cash var blitt så syk at han ikke lenger kunne turnere.

Hvordan får man så en legende på 76 år - som har opplevd alt – med på et slikt prosjekt? Jo, man ringer og spør. Det verste svar man kan få er nei - vi fikk et rungende ja! Og for noen opplevelser vi hadde med denne meget joviale og hyggelig personligheten fra Jackson, Tennessee. Etter endt økt ble vi invitert hjem til ham og familien i Jackson til et fantastisk hus som til forveksling var veldig likt Graceland, for WS og kona Joyce hadde virkelig skapt seg sitt eget Graceland. Hele huset var som et ”Music Hall Of Fame” hvor til og med Carl Perkins’ originale Blues Suede Shoes hang i en monter på veggen. Når vi kikket på bildene på veggen og det faktisk gikk opp for oss at den mannen vi nettopp hadde vært i studio med hadde spilt for fire forskjellige amerikanske presidenter på selve innsettelsen, ja da ble det vel mye for tre hedemarkinger og en utflyttet trønder. Denne mannen var en virkelig levende legende.

Til slutt litt om vår nettopp avsluttede andre runde i Sun Studio. Da vi hørte soundet og det produksjonsmessige resultatet etter opptakene i fjor høst bestemte vi oss for å gjøre ”Big Rooney & The Doghouse” første rocke-skive i Sun Studio. Vi gjorde to av låtene fra i fjor – ”Stray Cats & Wild Dogs” og ”Memphis Groove” som begge er sluppet som musikkvideo på YouTube – sjekk ut her og her. Memphis Groove har også kommet inn på den web-baserte amerikanske Video JukeBox – YouRock24 – www.yourock24.com – som eneste norske ved siden av Ida Maria.

Vi har jobbet knallhardt med nye låter siden da og dro nå over med ni nye, egne låter i kofferten – pluss tre coverlåter av bl.a Tom Waits og Nick Cave. Disse to, samt KISS, Morphine og White Stripes betegner mye av inspirasjonen i disse nye låtene. Vi syns tekniker James Lott skapte et fantastisk sound på låta ”Stray Cats & Wild Dogs” og ønsket å få de andre låtene inn i samme bag’en og det syns vi at vi har fått til. I skrivende stund står det igjen mastring av låtene. Dette er en meget viktig prosess og James har anbefalt oss Larry Nix Mastering som har gjort underverker bl.a for artister som Stevie Ray Vaughan, Isaac Hayes, BB King, ZZ Top og The Neville Brothers.

Så et avsluttende lite ”shout out”! Se opp for plutselig tilgang på plata, ”Big Rooney & The Doghouse” – ”Doghouse Party-Sun Studio Edition”. Nye, meget energiske rockelåter med et legendariske historisk sus og sound fra rockens krybbe – Sun Studio.

”Big Rooney & The Doghouse” består av:
Rune ”Big Rooney” Myhren - munnspill/vokal
Glenn ”Hustler” Gran - gitar/vokal
Anders ”Scarecrow” Damås - trommer/vokal
Ole Martin ”Rusty” Røsten - bass/kor


WS Holland og Big Rooney & The Doghouse poserer i Sun Studio.