Flipside Records festival
Gamla i Oslo 26. oktober 2002

Av Steinar Kallander

Flipside Records er det eneste plateselskapet i Norge som satser på rock'n'roll i en klassisk sammenheng og ihvertfall med kjernen plassert i det mest energiske og rocka av 50/60-talls inspirerte roots-rock sound. Spesielt i perioden 1955-1965 var det et utall av blues, country, rock'n'roll og instrumental-sjangere som gjaldt og disse har inspirert mengder av band de senere åra.

Utgivelsene til Flipside Records gjenspeiler dette og selskapet har blitt en samlende faktor for denne type musikk og miljø i Norge og har sine svirebrødre på små selskaper over hele verden.

Den første utgivelsen kom med rockabilly-bandet Built For Speed i 2000 og het "Nasty". Her sto ex-Teencats Anders Westhagen og hans da 11 år gamle tromme-talent av en sønn pluss kontrabassist Ole Evensen for power-party-rock'n'roll/rockabilly, og Westhagen har etterhvert fått et slags norsk Brian Setzer-stempel på seg. Skiva er variert med bl.a rock'n'roll-versjoner av Kinks-låter, men heldigvis aller mest eget materiale. Deretter har Flipside-utgivelsene kommet på rekke og rad i roots-rockens flerfoldige farger. Fra -New Orleans R'n'B med Gumbo Cats, garage-aktig rock'n'roll-a-billy med The Tempo Toppers "Click Clack", den kritikerroste surf-instrumentale overtûren av en plate - "Mission To Mir" med The Beat Tornados, Chicas del Coros fargerike western swing-EP "Greatest Hits" via belgisk blues-a-billy med Seatsniffers "Shakedown", US rockabilly og Doo-Wop med henholdsvis The Wild Ones og Fabulous Harmonaires og nå sist det norske action-punk blues-bandet Howlin Pimp-O-Negros's EP "Rock'n'Roll! Right!Right On!Right".

Flipside Records ble startet av Tor Arne Petzold som i mange år har drevet bladet ROCK på idealistisk basis. Grunnen var enkel. Det begynte så smått å bli en del norske r&r band, men ingen plateselskap turde eller ville satse. Samtidig, i Sverige, Holland, USA, England og gudene vet hvor, var r&r i skuddet blant store ungdomsgrupper. Store festivaler rundt om i Europa og USA talte sitt tydelige språk. I Norge skjedde det ikke mer en hva en håndfull ildsjeler fikk til - derfor, Flipside Records!