"Rocket 88" – den første rock’n’roll-låta?

Av Dag Bøgeberg

"Rocket 88" – Chess 1458, 78 rpm, utgitt i april 1951 – er en rhythm’n’blues-låt som ble spilt inn av Sam Phillips i Memphis Recording Service 5. mars (noen kilder opererer med 3. mars) 1951 – 60 år siden i disse dager. Mange mener – inkludert Sam Phillips – at "Rocket 88" er den første rock’n’roll-låta.

You may have heard of jalopies,
You heard the noise they make,
Let me introduce you to my Rocket '88.
Yes it's great, just won't wait,
Everybody likes my Rocket '88.
Baby we'll ride in style,
Movin' all along.

V-8 motor and this modern design,
My convertible top and the gals don't mind
Sportin' with me, ridin' all around town for joy.

Step in my Rocket and-don't be late,
We're pullin' out about a half-past-eight.
Goin' on the corner and havin' some fun,
Takin' my Rocket on a long, hot run.
Ooh, goin' out,
Oozin' and cruisin' along

Detaljer i historien om tilblivelsen av låta varierer. Noen steder kan man lese at "Rocket 88" ble jammet fram på øvinger Ike Turner & The Kings of Rhythm hadde på Riverside Hotel i Clarksdale, Mississippi, mens andre kilder mener at på vei til innspillingen i Memphis – som var avtalt av BB King – snakket gruppa om å lage en ny låt og ideen med å linke låta til en bil kom fra Jackie Brenston (hadde spilt saksofon i bandet i et års tid) som husket Jimmy Liggins "Cadillac Boogie" fra 1947 (Pete Johnsons instrumental "Rocket 88 Boogie" fra 1949 blir også referert til som en inspirasjon), men med 1951s hyperaktuelle Oldsmobile Rocket Hydra-Matic 88 i stedet. Ike Turner skrev det første verset og resten ble til med hjelp fra resten av bandet.

Innspillingen er rå, med Brenstons entusiastiske vokal, tenorsaksofonspillet til 17 år gamle Raymond Hill (ble senere far til Tina Turners første barn før hun giftet seg med Ike), Ikes piano og et av de første eksemplene på forvrengt eller fuzza gitarlyd spilt av Willie Kizart (høres godt på slutten av låta). Legenden forteller at lyden ble til fordi Kizarts gitarforsterker ble ødelagt på Highway 61 på vei fra Clarksdale til Memphis. I studio ble det stappet avispapir inn i forsterkeren for å holde på plass deler som hadde løsnet og resultatet ble altså forvrengt lyd, noe Sam Phillips likte godt. Denne dagen spilte The Kings of Rhythm inn fem låter, inkludert "Rocket 88" – Jackie sang på et par og det samme gjorde Ike.

Sam Phillips sendte tapen til Chess Records i Chicago med Jackie Brenston And His Delta Cats på etiketten og Chess ga ut platen med det navnet. Eller: Tapen ble sendt til Leonard Chess i Chicago som krediterte "Rocket 88" til Jackie Brenston & His Delta Cats og ikke Ike Turner & The Kings of Rhythm featuring Jackie Brenston som Ike foreslo. Låtskriverkrediteringen tilfalt også Brenston.

"Rocket 88" debuterte på 4. plass på R&B-lista 12. mai og gikk til førsteplass 9. juni og ble der i fem uker. Platen ble Chess Records’ første nummer-én rhythm’n’blues hit og også den første hitplaten for Sam Phillips som brukte pengene til å starte sitt eget selskap – Sun Records.

Ike Turner og Jackie Brenston.
En annen versjon av "Rocket 88" ble spilt inn av Bill Haley And The Saddlemen 14. juni samme år. Haleys versjon ble en lokal hit nord-øst i USA og førte til at enkelte musikkhistorikere brukte Haley-versjonen som eksempel på at blandingen av country og rhythm’n’blues førte til rock’n’roll og ikke Turner/Brenstons original.

Uansett, "Rocket 88" regnes som en prototypisk rock’n’roll-låt både når det gjelder stil og instrumentering, og ikke minst tekstmessig der bilen brukes som en metafor for romantiske følelser.

Mange år senere, da folk begynte å stille spørsmålet, hvilken var den første rock’n’roll-platen, påstod Sam Phillips at det var "Rocket 88". Og siden Phillips var blitt berømt etter å ha oppdaget Elvis Presley, ble hans stemme tillagt stor vekt blant folk som ikke hadde kjennskap til tidlig rhythm’n’blues, og slik er det blant mange også i 2011, "Rocket 88" er den første rock’n’roll-platen.

Selv om "Rocket 88" sannsyligvis er den første rockeplaten som Phillips spilte inn, så var det mange rockeplater før denne. Påstanden om at dette er den første rock’n’roll-platen er eksempel på desinformasjon som har blitt gjenntatt så mange ganger i årenes løp at det har blitt en sannhet.

"Rocket 88" er en typisk rhythm’n’blues-låt fra sin tid, en vanlig shuffle med drivende hi-hat, slik man hadde hørt det fra tidlig på 40-tallet, med mindre framtredende skarptromme, det som mest av alt skiller 40-talls rhythm’n’blues (rock’n’roll) fra tidligere tiders jumpblues. Den egentlig "første rock’n’roll-platen" ble kanskje spilt inn i 1949, det var mange harde rhythm’n’blues-låter som ble spilt inn det året. Kanskje er det "The Fat Man" med Fats Domino eller "Rock The Joint" med Jimmy Preston eller "Rockin’ At Midnight" med Roy Brown eller kanskje "Rock And Roll" med Wild Bill Moore. De to sistnevnte spilt inn i 1948, men gitt ut i ’49. Så kanskje 1948 er det riktige året, men hva med Wynonie Harris’ "Good Rockin’ Tonight", spilt inn i 1947?

Det var også flere andre plater på listene i 1948 og -49 som hadde rock’n’roll rytme. Det var dusinvis i 1950 og enda mange flere i 1951. Det mest karakteristiske med rock’n’roll er rytmen, fire fjerdedelstakt med skarptrommeslaget på 2-ern og 4-ern, hjerterytmen i rock’n’roll, som ble vanlig i rhythm’n’blues rundt 1948-1949. It’s the rhythm of a locomotive…

Men selvsagt fins det ikke noe slikt som "den første" i termen rock’n’roll. En gradvis evolusjon og sammensmelting av forskjellige musikalske elementer og stiler og der den svarte boogie-woogie stilen til "Rocket 88" er bare én bestanddel.

General Motors ga en Rocket 88-bil i gave til Brenston som takk for publisiteten låten hadde forårsaket. Men Brenston taklet suksessen dårlig, penga rant ut, han ble alkoholiker og etter hvert blakk. Han døde i 1979. I et intervju med Rolling Stone i 1971 fortalte Ike Turner at han mottok bare 40 dollar for "Rocket 88".

Etter livlig debatt ble "Rocket 88" i 1991 valgt av Rock And Roll Hall of Fame til å være den første rock’n’roll-låta. Ike Turner var fengslet etter en kokaindom og datteren hans mottok prisen på hans vegne. Turner spilte inn en ny versjon i 2000.

Da Little Richard spilte inn "Good Golly Miss Molly" i 1958 var pianointroen sterkt inspirert av Ike Turnes pianointro på "Rocket 88".


Tidslinjen i utviklingen av rhythm'n'blues som pdf-fil.

Les historien om rhythm'n'blues i ROCK-omtalen av boksene "The History Of Rhythm And Blues".