Amos Milburn - Diskografi
Nedenfor følger en oversikt over Amos Milburns utgivelser på CD og vinyl. Jeg må ta forbehold om at enkelte av platene har jeg ikke hørt, og her gir jeg kun faktaopplysninger.
COMPLETE ALADDIN RECORDINGS
(Mosaic 155)
Vi starter på øverste hylle. Som tittelen sier, så inneholder denne boksen samtlige 145 innspillinger fra Milburns totalt 31 besøk i platestudio i perioden 1946 til 1957. 20 av låtene er tidligere ikke utgitt, og enkelte av innspillingene har tidligere bare vært tilgjengelig på 78-plate.
Samtlige utgivelser fra Mosaic Records kommer i bokser i LP-størrelse. Hovedsakelig satser de på jazz, men de har også utgitt noen fabelaktige bokser med blues og R&B med T-Bone Walker, Charles Brown, Otis Spann/ Lightnin Hopkins og altså Amos Milburn.
Alle boksene er nummererte, utgis i et begrenset opplag og kan bare kjøpes direkte fra Mosaic Records. Opplaget på Milburn-boksen er på 3.500 eksemplarer, og kan kjøpes enten i form av 7 CDer eller 10 Q-LPs.
Mosaic Records legger mye arbeid i presentasjonen og lyden er alltid topp. For vinylentusiaster kan jeg opplyse at etter sigende skal lyden på LPene være utrolig bra. Det viser seg da også at det er vinylen som ofte blir utsolgt først.
Det er bare boksene til Bear Family Records som kan måle seg i kvalitet og presentasjon, men prisen på boksene til Mosaic Records er langt billigere. På grunn av antall plater må du uansett være i besittelse av en fet lommebok for å kunne handle, men jeg kan love at Milburn boksen er vel verd pengene. CD-boksen koster ca kr 800 og LP-boksen et par hundre kroner mer.
Jeg vil råde de som er interessert til å handle før boksene selges ut, da nye opplag ikke blir utgitt. Med jevne mellomrom dukker det opp egne auksjoner for utsolgte Mosaic-bokser, og prisen du må betale da er langt høyere.
Adressen til selskapet er:
35 Melrose Place
Stamford
Connecticut 06902
USA
For de som ikke ønsker Amos Milburn komplett finnes det en rekke ypperlige samlinger både på CD og vinyl. Både i lister fra utlandet og i bruktbutikker her i landet har det vært mulig å skaffe Milburn på vinyl for noen få tiere. Mye av det som ble utgitt på vinyl på 70- og 80-tallet finnes også å få på CD.
CHICKEN SHACK BOOGIE
(Riverboat 900.266)
Dette er en meget bra samling som ble utgitt på vinyl på slutten av 70-tallet. Platen inneholder 16 låter fra perioden 1947-1953. Her er «fyll og fest» sangene «Good Good Whiskey» og «Lets Have A party» og selvfølgelig «Chicken Shack Boogie». Et annet høydepunkt er blueslåten «Trouble In Mind». Såvidt jeg vet er denne samlingen ikke å få på CD.
CHICKEN SHACK BOOGIE
(United Artists 30203)
Denne LPen kom omtrent på samme tid som albumet fra Riverboat. Det er hovedsakelig lagt vekt på kjappe R & B låter. Platen inneholder de to versjonene av «Chicken Shack Boogie» fra 1947 og 1956, i tillegg til flere melodier i samme stil som f.eks. «Sax Shack Boogie». Nevnes må også den flotte bluesen «It Took A Long Long Time». En strålende samling.
JUST ONE MORE DRINK
(Route 66 - 7)
ROCK, ROCK, ROCK
(Route 66 - 21)
LETS ROCK AWHILE
(Route 66 - 28)
Disse tre albumene ble utgitt på vinyl i perioden 1979-1985, og er senere også utgitt på CD. Red Lick Records i Wales solgte nylig nye CDer fra de forskjellige «Mr R&B» merkene (Jukebox Lil, Route 66, Saxophonograph, Dr Horse, Whiskey Wimmin And
) for £ 3, så her er det mulig å skaffe mye god musikk for en billig penge.
Just One More Drink er et underholdende album, med en fin kombinasjon av rolige og rockete låter. Dette er tidlig Milburn, på høyden av sin karriere.
Rock,Rock, Rock inneholder 17 låter fra perioden 1947-1957. Dessverre er det litt for mange kutt fra slutten av Aladdin perioden, hvor han prøvde å tilpasse seg et hvitt R & R publikum.
Det verste eksempelet i så måte er «French Fried Potatoes And Ketchup» - skrekk og gru !!!! Ellers er det flere låter i typisk Fats Domino stil (eller var det ikke motsatt). Platen inneholder en fin versjon av Charles Browns «Driftin Blues». Den klart dårligste av disse tre Route 66 platene.
Lets Rock Awhile er representativ for det Amos Milburn stod for. Albumet inneholdet et par av drikkesangene, noen fine ballader, blues og boogie låter. Perioden som er dekket er 1946-1952 pluss en låt fra 1954.
VICIOUS, VICIOUS VODKA
(Pathe Marconi 1561401)
RARE MASTERS
(Pathe Marconi 1566381)
LETS HAVE A PARTY
(Pathe Marconi 1546711)
13 UNRELEASED MASTERS
(Pathe Marconi 1546701)
Disse 4 albumene ble utgitt i 1985 og 1986, og kolliderer en del med Route 66 utgivelsene. Finnes ikke på CD såvidt jeg vet.
Vicious, Vicious Vodka inneholder mange av de samme låtene som finnes på Route 66s «Lets Rock Awhile». En del bra stoff fra 40-tallet, men noen lettvektere fra 1957 trekker kraftig ned.
Rare Masters er en bra samling av Milburns mindre kjente låter. Få kollisjoner med andre utgivelser.
Lets Have A Party kan nærmest karakteriseres som en «Best Of» samling. Albumet inneholder den herlige 1956 versjonen av «Chicken Shack Boogie», i tillegg til tre av «drikkelåtene», «Bad Bad Whiskey», «Good Good Whiskey» og «One Scotch, One Bourbon And One Beer.
13 Unreleased Masters inneholder, som tittelen sier, låter som ble utgitt for første gang her. Mye bra stoff fra 1947, resten er middelmådig.
GREAT R & B OLDIES VOL.10
(Blues Spectrum 110)
Dette er resultatet av Milburns siste besøk i studio, etter at han var kommet seg noenlunde på beina etter slagene i 1969 og 1970 med påfølgende lammelse. Platen er produsert av Johnny Otis, og tatt i betraktning omstendighetene rundt innspillingen, er kvaliteten bemerkelsesverdig. Her er versjoner av «Chicken Shack Boogie», «Bad Bad Whiskey», «One Scotch, One Bourbon And One Beer» og «Bewildered». Platen avsluttes med en meget vellykket versjon av standardlåten «C.C. Rider».
DRINKING WITH AMOS
(Lunar 2006)
«Drinkin With Amos» inneholder 9 av hans mest kjente sanger om alkohol. Det kunne kanskje høres ut som en god ide å samle alle disse låtene på en plate, men da de i stor grad er laget over samme lest blir ikke resultatet det beste. Albumet kom ut i 1985, og er bare å få på vinyl.
MOTOWN SESSIONS 1962-1964
(Motown 31453-0611-2)
Dette er en utgivelse fra 1996, som inneholder 11 spor fra LPen «Return Of The Blues Boss» pluss 7 låter som tidligere ikke er utgitt. CDen inneholder både nyinnspillinger av gamle hit låter, i tillegg til nytt stoff. Jeg hørte disse innspillingene for første gang sist sommer, og var vel i utgangspunktet litt skeptisk. Jeg ble positivt overrasket, og vil uten forbehold anbefale denne CDen. Milburn har i et intervju sagt at han var stolt over disse innspillingene, og det er virkelig synd at Motown albumet ikke resulterte i en ny vår for Milburn.
ONE SCOTCH, ONE BOURBON, 0NE BEER
(EMI 72585-88)
BLUES, BARRELHOUSE & BOOGIE WOOGIE 1946-1955
(Capitol 36879)
Dette er to alternative samlinger til Mosaic boksen.
One Scotch, One Bourbon, One Beer er en japansk utgivelse, som inneholder 80 Aladdin innspillinger på 4 CDer og et hefte på 64 sider. Som på de fleste japanske utgivelser er prisen avskrekkende - ca kr 650 fra England.
Blues, Barrelhouse & Boogie Woogie er på den annen side et meget godt kjøp. Igjen er det snakk om Aladdin innspillingene. Her er 66 låter samlet på 3 CDer, og prisen er beskjedne £ 20.
Man har konsentrert seg om hans beste Aladdin periode, men av en eller annen grunn så mangler noen av hans største hits som for eksempel «Bewildered». Et savn er også 1956 versjonen av «Chicken Shack Boogie». Uansett er dette et meget godt kjøp.
GREATEST HITS
(Official 6018)
BLUES & BOOGIE- HIS GREATEST HITS
(Sequel 132)
DOWN THE ROAD APIECE-BEST OF
(EMI 7243 8 27229 2 2)
Tittelen holder stort sett ord på disse tre «Greatest Hits» samlingene. Hvis man ønsker en enkel CD med Milburns musikk i samlingen, kan man gjerne velge en av disse tre utgivelsene. CDen fra Official er en fullprisplate med bare 16 melodier, og er av den grunn ikke konkurransedyktig med de to andre.
Det beste kjøpet er nok utgivelsen fra EMI, som koster under en hundrelapp (i alle fall fra utlandet), og kan skilte med god lyd, et 10 siders hefte og en spilletid på over 72 minutter.
Også utgivelsen fra Sequel er bra. Utvalget er stort sett det samme som på EMI CDen. 17 låter finnes på begge CDene.
Eventuelle korrigeringer og tilleggsopplysninger kan sendes til:
Rolf Stensletten
Brekkemyra 10
5382 SKOGSVÅG