Sverre Faaberg & The Young Ones, det første bandet som Rolv Wesenlund oppdaget da han lanserte begrepet "Bergen Beat" i 1964. (Foto: bergen360.no)

POP 60 – Bergen Beat i 2013

Av Dag Bøgeberg

Fredag 31. mai og lørdag 1. juni 2013 arrangeres POP 60 på Radisson Blu Royal Hotell i Bergen.

"POP 60 er opprettet med den hensikt å ta for seg musikken fra 60-tallet og arrangere events med dette som bakgrunn", står det på POP 60s nettside.

Sverre Faaberg i dag.
Blant de mest profilerte artistene i Bergen på 60-tallet, og som også skal opptre på POP 60, er Sverre Faaberg, alias Davy Dean, kjent fra Bergensband som The Young Ones, Swinging Ballades, Sponk og Bergenhus, og ikke minst Rhythmic Six som har holdt det gående helt siden 1967. Faaberg er dessuten av og til å se sammen med Twang Gang.

1960-tallet var striledansenes store tiår. Fredag etter fredag var Bergens Tidendes annonsesider stappfulle av dansearrangementer. Nord og sør og øst og vest for byen ble det danset til tidens danseband, band som den dag i dag huskes av tusenvis av gamle ungdommer. Ja, noen av bandene er fremdeles i aktivitet, litt stølere i mimikken enn for 40-50 år siden, men likevel… , kan man lese på bergensiana.wordpress.com.

Annonsesiden på bildet til høyre er fra juli 1965 og er bredfull av danseannonser: Davy Dean og The Swinging Ballade spilte på Bergheim på Askøy. Teddy Nelson sang med The Apaches i Salhushallen. The Quartermasters spilte på Sletta, The Stones i Håkonshella. I Ole Bull kino i Bergen gikk samtidig den svenske filmen "Ænglar, finns dom?". Ja, de fantes, på strilelandet utenfor Bergen.


Klikk på bildet for å se det større.

Wikipedia: Bergen Beat er betegnelsen på et musikalsk fenomen som fant sted i Bergen i årene 1964 – 1967. Begrepet er avledet av det engelske Mersey Beat, og omhandler musikk i kategorien beat, på 60-tallet ofte referert til som piggtrådmusikk. Bergen hadde på denne tiden en lang rekke dyktige Beat-band. Begrepet ble lansert av Rolv Wesenlund, som den gang var innspillingsleder for plateselskapet Philips i Oslo. Han utgav en rekke singler (30 stk, red.anm.) under merkelappen Bergen Beat, som fremdeles regnes som noen av de fremste norske innspillingene fra denne perioden.

Blant de mest kjente bandene finner vi The Stringers med Helge Nilsen og Rune Larsen på vokal, Sverre Faaberg & The Young Ones, Rhythmic Six, The Jokers og Davy Dean and the Swinging Ballades, mens Tornado fra Os var regnet for å være det beste shadowsbandet.

Flere av bandene som skal opptre på POP 60 har holdt på helt siden 60-tallet, Tornado gjenoppstod for ei tid tilbake, mens The Hunters har gjenoppstått for anledningen.

Programmet:
Programledere: Rune Larsen, Øyvind Offerdal, Harry Herstad.

The Hunters
Helge Nilsen & Stringers
Teen Beats med Knut Skaar og Rune Larsen
The Quatermasters
Allsang med Helge og Rune
The Spiders
The Heart Beats
Rhythmic Six
Pussycats
The Mersey Team med Lillian Askeland
Those Things
Human Beings
Tornado
Hollegans
El Toledo
Galaxy
The Diamonds