A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å



Link Wray and His Ray Men: "The Swan Singles Collection 1963-1967"

Sundazed Records

* * * * *


Et godt gammeldags dobbeltalbum. Flott utbrettscover og tung, tjukk (180 g) vinyl. Her er tilsammen 26 låter, altså seks og sju låter på hver plateside.

Link Wray ble på siste halvdel av 50-tallet banebrytende med sin vrengte gitarlyd, bruken av såkalte powerchords (senere mye brukt i bl.a. hardrock og punkrock) og ikke mins låta "Rumble". Link Wray and His Ray Men hadde vært tilknyttet forskjellige plateselskap siden de debuterte i studio som hillbillybandet The Lazy Pine Wranglers i 1955.

Inngangsporten til Swan Records var låta "Jack The Ripper" som Link Wray and His Ray Men hadde spilt inn i 1961 og forsøkt å selge til Epic Records som imidlertid ikke var interessert. Discjockeyen Dandy "Dan" Leonard i Syracause, NY, var det som halvannet år senere tipset Swan og overbeviste sjefene her om "Jack The Rippers" potensiale. Og med "The Black Widow" som b-side gikk singelen til nummer 64 på de nasjonale listene. Oppfølgeren var den litt utypiske "Week End" som var dominert av organist Chuck Bennett og med minimalt med Wray-gitar. Baksiden derimot, "Turnpike U.S.A.", er nærmere slik vi er vant til å høre Link Wray – rått og primitivt gjennom det gamle Premier-anlegget med hull i membranen for å få fram Wrays lyd.

Link Wray and His Ray Men gjennomgikk adskillige besetningsskifter utover 60-tallet og det gjenspeiler seg selvsagt i hvordan gruppa låter. Link Wray er med sin umiskjennelige gitar det selvfølgelige limet hele tiden, men etterhvert dukker også vokale spor opp. Bob Dylans "Girl From The North Country", Elvis-låta "Good Rockin’ Tonight" og Wrays egen "I’ll Do Anything For You" er låter som nærmer seg slik den rå garagepoputgaven av 60-tallet kunne låte.

Her er to versjoner av klassikeren "Ace Of Spades" (må ikke forveksles med Motörhead-låta), spilt inn i henholdsvis 1962 og 1965. Bortsett fra hastigheten, så er ikke forskjellen så veldig stor. 65-versjonen går litt raskere og har munnspill i bakgrunnen hele veien.

Denne samlingen er et flott dokument over Link Wrays musikk på 60-tallet og det er mye vi har hørt opp gjennom åra, og også i våre dager, som kan spores direkte til banebrytende Link Wray and His Ray Men.

Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2008