A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅSteve Earle & the Dukes
Bergen - lørdag 22. mars 2003


Steve Earle & the Dukes inntok en gymsaljallende PeerGyntsal i Grieghallen lørdag 22. mars og dette utviklet seg til å bli en festaften for oss heldige som hadde kommet oss dit. Mannen entret scenen presis klokka åtte og dro fire rockere fra siste-albumet, Jerusalem, uten å uttrykke så veldig entusiasme overfor verken sin egen musikk eller oss i salen. Det virket som om han var deppa, muligens med god grunn i disse tider.... så snakket han for første gang og sa han ville "apologize for what my country is doing to the rest of the world..." med påfølgende My Old Friend The Blues, og da begynte konserten....

Mannen holdt på i bortimot to timer med sine flotte sanger og The Dukes rocka som bare de beste innen den gata kan. Det er verken ekvilibristisk fingerspill eller utstudert sceneshow som løfter dynamikken, det er rytmegitarøs med fuzz og rasp som løfter oss av gårde og drar toget over fjell og daler, godt hjulpet av rockete trommer og leken melodiøs bass høyt i lydbildet. Når far sjøl tar fram mandolinen, med eller uten fuzz, og tar oss med en tur til Irland (Galway Girl) eller plunker på banjo (The Truth) er det med samme rufsete uttrykk. Earle gir oss en leksjon og dokumenterer hvor den rockete countryen har sin opprinnelse.

På andre ekstranummer kom han alene inn og unnskyldte seg nok en gang før Christmas In Washington smøg seg under huden og goosebumpa oss godt og vel, en særdeles aktuell sang i disse dager, ikke minst når bandet har plantet en poster med Stop Iraqi War på basstromma. Han uttrykte også glede ved å se at så mange i Bergen demonstrerte mot krigen rett utenfor hotellrommet hans ved ankomst og anmodet ydmykt om å ikke gi opp…”we did it in the 60`s too, and it helps….”.

Lillebror Patrick Earle var med på diverse perkusjon og Steves sønn, Justin, var med på litt keyboards, men mest som roadie og gitarbytter. Junior var også framme og kora med far ved frontmikken på en av de siste låtene før han satte i gang å kveile kabler mens vi ble jaget på dør. De skulle rett i bussen og kjøre til Irland (!). Godt å se at han engasjerer familien sin.

Jørun Bøgeberg

PS. Hvis det er noen som sitter på pirat-opptak med solo- konserten Steve Earle gjorde på Rockefeller for noen år tilbake, er undertegnede svært interessert i å få svidd en kopi….

Tilbake

Har Steve Earle got what it takes?