A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅDet Betales: "Norwegians Would..."

Tylden / Bare Bra Musikk

* * * *


The Beatles-hyllest-bandet Det Betales fra Drammensområdet ble dannet på slutten av 70-tallet. De har vært aktive siden den tid med skiftende besetninger, men hele tiden med Tor Henning Olsen som primus motor.

Etter 30 år på veien har de endelig fått utgitt noe som viser hva som har vært hovedfokuset i alle år. (Gruppa ga ut sitt første album i fjor, med egne låter på norsk.) Og de slår like godt til med et dobbeltalbum. Innholdet består for det meste av Beatles-coverversjoner innspilt live i Drammen Teater høsten 2008. I tillegg finnes studio-versjoner av egne låter samt deres bidrag, "Jaqueline", fra den polske finalen i European Song Contest (Grand Prix) i år.

Beatles-låtene er stort sett lagt tett opp til originalene, naturlig nok. (Man kødder jo ikke med The Beatles!) Men ikke alltid, for eksempel sitaren på "Norwegian Wood" er byttet ut med noe som låter som hardingfele og fløyte og "Eleanor Rigby" har fått en heftig gitarsolo mot slutten. Absolutt godkjent.

Og hvordan låter så dette? Jeg vil si: veldig bra – i det alt vesentligste. Hvis dette er gjort kun live og uten etterbehandling, er det til tider imponerende. Men det er likevel ting å sette fingeren på. For eksempel vokalen til Tor på "Penny Lane" høres "stiv" ut.

Personlig ville jeg stokket om låtrekkefølgen. Nå kommer egne studiolåter mellom live Beatles-låter. Det blir rotete. Og jeg synes det er tidlig – eller kanskje sent – å ønske god jul med "Happy Xmas". En enkel-cd med kun Beatles-relatert stoff hadde passet bedre nå. Originallåtene er greie nok de, men i denne sammenhengen virker de feilplasserte.

På coveret finnes solid skryt fra Allan Williams, mannen som blant annet ordnet det slik at The Beatles fikk spille i Hamburg fra sensommeren 1960, men ingen informasjon om hvem som spiller på låtene. Jeg lurer nemlig på hvem som er med i bandet for tiden? På den norske versjonen av hjemmesiden (www.betales.no) er Odd Kleven ikke lenger i besetningen. Men i engelsk versjon er "Harryseth" Kleven med. Hmm. At man ikke har skrevet titlene på to av Beatles-låtene riktig, er også slurvete. Karakteren hadde blitt satt til fem stjerner hvis man hadde strammet inn, gitt bedre informasjon og tatt en runde (til) med korrektur.

Det Betales er best live og muligheten til å oppleve gruppa på hjemmebane nærmer seg. Tor Olsen & Co. arrangerer nemlig Beatles-weekend i Drammen siste helgen i september. Det blir konsert i Drammen Teater (www.drammensteater.no) 25. september og ny konsert dagen etter på First Hotell (www.firsthotels.com/no) hvor det i tillegg blir utstilling og salgsboder. Hvis alt går som det skal, kommer også Tony Sheridan. Sheridan er stjernen fra Hamburg og den eneste som har hatt The Beatles som backingband på plate. Mest kjent er "My Bonnie" som nok vil bli glansnummeret også i Drammen.

Se også "Ukas bilde" 2008, uke 27.

Rune Holtet


Tilbake til anmeldelser 2009