Rundtur i Abbey Road

Fortalt til Dag Bøgeberg
Foto: Jan Ellefsen

Eigil Berg kjenner vi som sjef i New Jordal Swingers og fagdommer i Kvitt eller dobbelt, Bjørn Kulseth var frontmann i 80-tallsgruppa The Act og senere Contenders, nå i plateselskapet Norskamerikaner, mens Jan Ellefsen spiller mandolin og gitar i Oslo Radioorkester og underviser i pianostemming.

– Hvordan gikk det til at dere fikk komme inn i Abbey Road?
– Vi hadde gjort avtale med Arne Akselberg som i 12 år har jobbet som lydmann med klassisk musikk i Abbey Road. Blant mye annet styrte han lyden på de fire klassiske utgivelsene til Paul McCartney og han har to Grammypriser på samvittigheten, forteller Jan Ellefsen til ROCK.

Jan forteller:
– Det var usikkert helt til dagen før om vi kunne komme inn fordi han muligens måtte gjøre en jobb i Oxford, men den ble heldigvis avlyst. Vi møtte opp kvart over åtte for å få sett litt før folk begynte å jobbe ved nitida. Egentlig skulle vi ikke få lov til å fotografere, men Arne fikk ordna det likevel. Vi fikk bare ikke lov til å ta bilder i korridorene i tilfelle det skulle komme en stjerne eller to. Det var i grunnen litt synd for korridorene var fylt opp med rekker av gamle spoleopptakere (som de måtte flytte hver gang det var branninspeksjon).

– Vi fikk gå hvor vi ville sammen med Arne, og han hadde mye å fortelle fra alle studioene. Studio 3 er det minste Hi-tech studioet der U2 og alle de store gutta spiller inn nå om dagen, mens Studio 1 er det store, med plass til fullt kor og symfoniorkester. Studio 2 var det The Beatles brukte og som man kjenner igjen fra bildene av Beatles i studio. Det var ganske sterkt å sitte i mikserommet i Studio 2 og vite at her har Beatles spilt inn 90 prosent av låtene sine.

– Vi slapp inn hovedinngangen i motsetning til Beatles første gang de var der. Arne sa at Paul McCartney hadde fortalt han at første gang Beatles kom dit måtte de gå bakveien fordi de så så uflidde ut. Til slutt ble vi invitert på kaffe i kantina, noe vi selvsagt takket ja til.

Abbey Road har pålagt ROCK å fjerne bildene i denne artikkelen, de var kun ment til privat bruk. ROCK er helt uforskyldt i dette og det er bare å beklage.Bjørn Kulseth, Eigil Berg og Jan Ellefsen krysser Abbey Road i verdens mest berømte gangfelt, meget fornøyd etter en uforglemmelig formiddag.