A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅVarious: "Rebel Beat, The Story Of L.A. Rockabilly" DVD

Rebelbeat.com

* * * *


Los Angeles er muligens verdens kommersielle musikkhovedstad. Men byen er også åsted for USAs og kanskje verdens lengstlevende undergrunnsmiljø. Et miljø som har overlevd i mer enn 50 år takket være musikere, arrangører og fans av opprørsk rock du aldri ser på MTV, et miljø gjemt i Hollywood, men som knapt har vært vist på film før. Denne dvd’n er den første dokumentaren som tar for seg LAs originale undergrunnsmusikk, fra 50-tallets cowboyrockere som Glen Glenn, til revivalister som Ray Campi som invaderte LA-punk med sin store slapbass til dagens ”stjerner” som Big Sandy og Paladins-gitaristen Dave Gonzales. LA rockabilly har alltid vært og vil sannsynligvis fortsette å være lo-fi og med stor dragning mot røttene. En blod-fan som blir intervjuet sammenligner sågar Stray Cats med søtsupperockerne rundt 1960. Dvd’n guider oss rundt i små klubber og bortgjemte juke joints langt fra Sunset Strip før vi blir med på Viva Las Vegas, vestkystens og en av verdens største rockabillyfestivaler som arrangeres hvert år, med besøkende fra hele verden.

Vi får intervjuer med mange forskjellige mennesker, som for eksempel den legendariske promotoren og ildsjelen Rockin’ Ronny Weiser som startet Rollin’ Rock Records da han spilte inn fire låter med Gene Vincent i sin egen stue og dette viste seg å bli siste gangen Gene sang noe inn på bånd. The Blasters første plate kom også ut her. Elvis-filmen ”Loving You” var det som gjorde at Ronny Wiser kicket fullstendig på 50-tallsrocken og Ray Campi gir Wiser mye av æren for at rockabillymiljøet er så levende.

Videre er her intervjuer med musikere, bilbyggere, DJs og fans. Vi får se sjeldne bilder og tv-klipp, innblikk i bilkulturen, klær, hår og utseende generelt, men hele tiden er det musikken som er det viktigste, selv om jeg tviler litt på fyren som får bilen sin velsignet av en prest.

Vi får som nevnt klipp fra festivalen Viva Las Vegas som så mange nordmenn har besøkt, og glitrende liveinnslag fra veteraner som Glen Glenn og Ray Campi, men også yngre utøvere som the Paladins, the Moonlight Cruisers, Rockin’ Ryan & the Real Goners og Big Sandy & His Fly-Rite Boys.

Som bonusmateriale får vi bl.a. en video fra 1980 med Ray Campi & his Rockabilly Rebels der de framfører ”Rockabilly Man” og deler av konserten som gjorde at Rockin’ Ryan and the Real Goners ble sparket fra Viva Las Vegas i 2005 (dengang med en svært opplagt Rip Carson på sologitar). Det blir ganske villt og det er ikke mange strengene inntakt på gitaren til Rockin’ Ryan når den til slutt knuses mot mikrofonstativet.

Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2007