A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅThe Jailbirds: "Special"

Part Records

* * * (*)


Dette er tyskernes sjette album, fylt med The Jailbirds’ 27 favorittlåter fra sine tidligere plater. 20 av dem fra de fem albumene og sju fra forskjellige samleplater gruppa er med på. Alt er remastret og fire er spilt inn på nytt.

Her er mange veldig kjente låter fra mange sjangre som The Jailbirds har ikledd ganske autentisk rockabilly-drakt. Og selv om det kan være vanskelig å tro, så er faktisk ikke versjonene av låter som "Layla" eller "Light My Fire" så hakkende gæli. Verre er det for "Sealed With a Kiss", "Cats In The Cradle" eller "Summervine".

Men The Jailbirds er et bra band, og selv om repertoaret, hvertfall på plate, egentlig er helt på trynet, så kan det nok bli veldig moro i bierstubene på lørdagskvelden.

Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2011


The Jailbirds: "Birds Are Back"

Tombstone Records

* * *


De tyske fengselsfuglene gir seg ikke, dette er The Jailbirds femte album, og trenden med coverlåter av det superkjente slaget hentet fra sjangre langt fra rockabilly er etterhvert blitt gruppas varemerke. Her får vi rockabillyversjoner av låter fra Thin Lizzy ("The Boys Are Back in Town"), The Doors ("Light My Fire"), The Rolling Stones ("Sympathy For The Devil"), The Beatles ("I Saw Her Standing There") og Eric Clapton ("Layla") for å nevne noen. Artig med én, men når albumet preges av ideen, så blir det for mye. The Jailbirds legger mye arbeid i egne arrangementer og noen av coverlåtene har fått ny tekst tilpasset bandet. For eksempel "The Boys Are Back in Town" heter her "Birds Are Back".

Gruppas egne låter går mye i midtempo hastighet med en del twangy gitar, men er ikke så veldig interessante. Jeg innbiller meg imidlertid at dette kan være ganske kult live.

Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2007


The Jailbirds - Secret

Cherokee Records

The Jailbirds kommer fra Tyskland og Secret er gruppas tredje album. Bandet har med skiftende besetning holdt på siden 1992 og har klassisk rockabillybesetning: akustisk gitar, elektrisk gitar, ståbass og trommer.

The Jailbirds er et bra band med ikke altfor produktive låtskrivere. Av albumets 17 låter er kun fire originaler og Country Girl er den beste. En fin countrybilly låt med litt spesielle akkordskifter og effektfullt banjospill, særlig på refrenget. Hakk i hæl følger One Desire, en energisk bopper med plukkete og twangy gitarsolo. En «rytmisk» rytmegitar er snertent arrangert mot bass og trommer og gir låta spenst.

The Jailbirds er kjent for å ikke være skuggredde når de velger coverlåter. På tidligere innspillinger har de servert versjoner av klassikere som Oh Lonesome Me, Viva Las Vegas, Suspicious Minds, Love Me Tender, Burning Love, Sealed With A Kiss og His Latest Flame. På Secret fortsetter bandet i samme stilen og smeller til med It’s All Over Now (mest kjent med the Rolling Stones, men også spilt inn av blant andre Ozark Mountain Daredevils, Rod Stewart og Johnny Winter) i jazzete rockabillystil. Vanskelig å bli fortrolig med denne, men altså, dette er én måte å gjøre det på. Bra gitarsolo er det og.

The Beatles er representert med to låter. Help er den mest kjente og om den er det én ting å si: Det er ikke alle låter som egner seg i rockabillystil. Adskillig bedre kommer de fra det på One After 909 som er svært vellykket og the Jailbirds har beholdt mye av the Beatles sangarrangement. Cats In The Cradle er i Norge mest kjent i norsk versjon av Finn Kalvik, og amerikanske Ugly Kid Joe hadde en stor hit med den på 90-tallet. Låta er vel noe utspilt, men passer bra i rockabilly/rock’n’roll stil og teksten er like aktuell nå som da Harry Chapin skrev den tidlig på 70-tallet.

Videre får vi Doc Pomus Little Sister. Klassiker som er udødeliggjort av Elvis Presley og Ry Cooder blant annet. Trying To Get To You (Eagles, Sleepy LaBeef, Rick Nelson, Roy Orbison, Elvis Presley) og San Francisco Bay (the Weavers, Peter, Paul & Mary, Paul McCartney, Richie Havens, The Blues Band, Ramblin’ Jack Elliott) er også urkjente låter og the Jailbirds gjør ikke skam på noen av dem, men hva er vitsen? San Francisco Bay minner forresten om norske Teddy Trigger & the Gatling Guns.

Kult er det å høre 60-tallsslageren Secret Agent Man. Heftig og energisk beat, oppfinnsomt gitarspill med twangy solo og det er fint løft på refrenget. Låta kan brukes til mye forskjellig og er spilt inn av såpass foskjellige artister som Devo, Johnny Rivers og the Ventures.

Albumets høydepunkt er As Long As I Live. Tøft, rockete og energisk, twangy rock’n’roll gitar, fin melodi, kort og stramt arrangert og også spilt inn av Jerry Lee Lewis.

Dag Bøgeberg

Tilbake