A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø ÅFirebeats Inc: "Firebeats Inc 2"

Hell’s Bells Records / Tylden Records

* * (*)


Firebeats ble dannet i Oslo i 1962 av Yngve Bjerke. I 1964 fikk de kontrakt med EMI og etter fire singler og navneskifte til Firebeats Inc kom debutalbumet med samme navn – et album som regnes blant de beste norske lp-ene fra 60-tallet og som er blant de største samleobjektene i norsk sammenheng. I 2005 ble et eksemplar, ifølge bladet Platesamleren, solgt for 1480 dollar (9000 kr) på eBay.

De første årene var de et tøft beatband, men ved inngangen til 1970-tallet forandret de stil og ble et danseband med vokalisten Ingjerd Helén i front. Etter ti år som Firebeats & Ingjerd Helén ble gruppa oppløst i 1980.

I 1992 gjenoppsto de og lagde albumet "Reminiscing" med stort sett coverlåter fra 60-tallet og i 1995 kom samleplaten "Funny Things" som inneholder nesten hele den første lp-en og noen singler.

Vi skriver 2013, Firebeats Inc er igjen blant oss, og i spilleren ligger "Firebeats Inc 2", oppfølgeren til "Firebeats Inc" i 1966. Dagens besetning teller tre medlemmer som var med på 60-tallet og ellers folk som på et eller flere tidspunkt har vært med tidligere. Yngve Bjerke, gitar, vokal, har også skrevet låtene, Walther Bjerke, bass, Bjørn Borg, gitar, Enok Strand, bass og keyboard og Knut Lanseng, trommer (er også i Texas Twisters).

Tre av låtene her var også med forrige gang, og når vi naturlig nok sammenligner blir det fort klart at den ungdommelige friskheten og råskapen har blitt borte med åra. Med ti år som danseband som en tyngende ballast i tillegg til at karene nå er i 60-årsalderen, uten at det siste nødvendigvis behøver å være negativt, så blir det litt tannløst. De låter som et godt voksent, dansebandprega rockeband. Firebeats Inc er i 2013 mer Procol Harum ala "A Whiter Shade of Pale" enn The Sonics, for å si det sånn.

Fire av karene synger og her er mye fin harmonisang, dessuten snakker vi musikanter som kjenner sine instrumenter og er for garva til å briefe med hvor teknisk gode de er. Soloer og riff understreker og fargelegger, og alt passer godt sammen i oversiktelige låter som dessverre ikke vokser noe særlig etter mange lyttinger.

At Firebeats Inc har det moro er det imidlertid ingen tvil om og hvis de tar dette ut på veien blir det nok mye god mimring og løssluppen moro for den originale 60-tallsfansen, men foran stereoen blir "Firebeats Inc 2" for lett.

Dag Bøgeberg


Tilbake til anmeldelser 2013