A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å



The Tempo Toppers: Click Clack

Flipside Records

Noen artister gir ut CD før de har holdt en eneste konsert. Med Tempo Toppers er det omvendt, de har holdt på i 14 år - dog med vekslende intensitet - og albumdebuterer etter å ha gitt ut et par vinyl-EP på That's Entertainment for endel år tilbake. Veteraner er de uansett, og har sikkert lenger samla fartstid enn f.eks. hele Øyafestivalen tilsammen. Veteranrock kan man forsåvidt også kalle musikken deres, som går tilbake til garasjerock og trasha rockabilly - tilnærma sånn det lød for førti år sida. Debutalbumet består 50/50 av obskure coverlåter og sjøllaga materiale, uten at det alltid er like lett å skjelne hva som er hva.

Gutta i The Tempo Toppers starta sine musikerkarrierer tidlig på 70-tallet. Låtskriver Rune Norman, vokalist/gitarist Dag Bøgeberg og bassist Jon Esben Johnsen har alle blant annet en fortid fra coutryrockbandet Jydske Rev i slutten av 70-åra, mens Dag kanskje gjorde seg mest bemerka som trommis i 80-tallsbandet The Act, der Bjørn Kulseth var sjef.

Stikkene holdt han fast på etter overgangen til Willy B Review også, litt seinere ut i tiåret, før han tvangsklippa sine gamle hippiebrødre og leda dem over i samme sporet - da de dro i gang The Tempo Toppers i '87.

Halvparten av de 16 sporene har altså Norman skrevet. Mannen viser god teft som låtsnekker, i en relativt snever og forsåvidt utdatert sjanger, men både han og bandet klarer å tilføre egenart i enkelte låter.

I så måte er det nåærliggende å trekke fram "Buy A Guitar". En lekker perle som rammer inn kvintessensen av både Columbus-egget, "So You Wanna Be A Rock'n'Roll-Star" og do-it-yourself-spiriten i punken!, der den kulminerer forføreriskt i refrenget "Anybody could have done it, but I did, I did, that's the difference".

Fristende er det også å nevne "Boom Boom (The Rhythm Of Life)". Her i en tapning med en uimotståelig slack feel, og med energi i sylskarp presisjon konsentrert rundt hofteregionen.

Av coverversjonene er det mye obskurt som du skal lete i mange bruktsjapper rundt i verden - eller på nettet - før du finner originalversjonene av. Det er nok også litt av meninga, for som Dag sier: - Vi vil at folk skal forbinde disse låtene med oss, og ser ingen hensikt med å covre låter folk har et inngrodd forhold til fra før.

Likevel har de plukka ut et par nyere saker også, som SF-bandet The Blasters' "This Is It" - utgitt på Slach Records i '81 og Nick Lowes instrumentale "Shake That Rat", fra den mer ukjente perioden hans mellom Brinsley Schwarz og Rockpile, rundt '75-6.

For å eksemplifisere kuriøsiteten på det øvrige coverrepertuaret, kan vi nevne Mickey Hawks (1940-89) og hans "Bip Bop Boom", som første gang ble gitt ut på Robbins Red Label i mai 1958 av Nord-Californiakvartetten Moon Mullins i et forsøk på å finansiere banduniformene til musikerne. Således ble bare 500 eks pressa opp under bandnavnet Mickey Hawks With Moon Mullins & His Night Raiders.

Dessverre lever Tempo Toppers litt for mye opp til navnet sitt ved det tilfellet, spiller låta litt for fort, og mister således noe av svingen og snerten.

Men jevnt over er det snert i det de presterer, selv om forutsigbarheten i låtutvalget selvsagt varierer. Men live fungerer denne musikken som regel enda bedre, og for Tempo Toppers del, farter de mye rundt for å promotere albumet og er i bevegelse stort sett hver helg framover. Sjekk ut hjemmesidene deres over når de er i nabolaget ditt.

PS. Dag Bøgeberg er forølvrig fetter'n til skiskytter'n Sylfest Glimsdal, som er den norske idrettsutøver'n det er målt høyest, naturlig Testosteron-nivå på i Norge. Han ble frikjent for dopingmistanke først etter at hele slekta hans hadde avlagt blodprøver og kunne bekrefte tilfellet!

Trygve Mathiesen

Tilbake

The Tempo Toppers: Snapshot

The Tempo Toppers: Down & Dirty, Trysil - 28. juni 2003.